Boje su u nama… doslovno

Boje. Valne duljine i sposobnost ljudskog oka da ih razlikuje, bez te sposobnosti ne bismo vidjeli dugu niti plavo nebo. Boje nas mogu učiniti znatiželjnima a boja jedne grupe cjepiva odvest će nas na put molekularne kuharice za delicije koje jedu stanice životinja i, naravno, stanice nas ljudi. Zašto su neka cjepiva poput MPR / MMR / MoPaRu cjepiva, onim protiv ospica (morbila), rubeole i zaušnjaka (parotitisa), obojena? Trebam li se plašiti toga što se skriva ispod te boje? Ne, ali zaronimo dublje u naizgled kratki odgovor. 

Virusi su neobična bića. Neke od njihovih aspekata u cjepivu već smo upoznali. Jedna od njihovih temeljnih karakteristika je nemogućnost „samostalnog“ umnožavanja. Trebaju domaćina. Zbog toga mali dio virusa koji postoji na planeti može izazvati bolesti jer su odabrali ljudske stanice za razmnožavanje. Odabrali su nas kao vrstu. 

To ih čini različitim od bakterija koje su daleko samostalnije. Mikrobiolozi su uspješno uzgajali bakterije već od XIX. stoljeća. Znatan dio opasnih bakterija snaći će se s različitim hranjivim materijalima koje i mi konzumiramo. Virusi su predstavljali veliku enigmu jer nisu mogli rasti na podlogama za bakterije. Put nije bio lak. 1884. francuski mikrobiolog Charles Chamberland izumio je filter kroz kojeg nisu mogle proći bakterije već samo virusi, a ruski znanstvenik Dmitri Ivanovsky 1892. godine filterima će izolirati virus mozaične bolesti duhana iz biljke. No, tek 1913. godine Edna Steinhardt uzgojit će virus kravljih boginja (vaccinia virus) u stanicama izoliranim i uzgojenim iz svinjskog oka. U doba prije antibiotika i znanja kojeg danas posjedujemo, to je bio herojski poduhvat. 

Cilj je bio jasan – kako uzgojiti virus legendarnog Jennerovog cjepiva kako bismo ga dobili baš za proizvodnju tog cjepiva protiv velikih boginja.Dvadesetih i tridesetih godina uzgojit ćemo niz virusa poput virusa gripe, ali prava eksplozija započinje tek nakon drugog svjetskog rata. Od pedesetih godina stvorili smo cijeli niz staničnih linija koje su nam mogle poslužiti za izolaciju i uzgoj virusa. O tim staničnim linijama koje služe za proizvodnju dijela virusnih cjepiva postoje strahovi koje smo već dotaknuli i o kojima ćemo još pisati. Stanice na kojima uzgajamo viruse MRP/MMR cjepiva, poput WI-38 i MRC-5 te stanice pilećih embrionalnih stanica, zahtijevaju sve što i mi sami zahtijevamo – šećere za dobivanje energije, ione metala koji su dio strukture mnogih proteina, aminokiseline za izgradnju proteina, vitamine te niz drugih nutrijenata. Postoje dva glavna medija koji se koriste i koji su uvijek i navedeni u sažetku opisa svojstava lijeka dostupnim preko interneta. To su medij 199 i MEM (Minimum Essential Medium, Eagle).

Boja MEM medija za uzgoj staničnih kultura u kojima uzgajamo virusne sojeve cjepiva.

Stanice koje će nam poslužiti za uzgoj sojeva virusa cjepiva rastu u tim medijima uz dodatak fetalnog telećeg seruma. Kako i oko tog fetalnog seruma postoje senzacionalistički strahovi, i njega ćemo objasniti u nekoj od budućih objava.Kada umnožimo dovoljno stanica za proizvodnju virusa cjepiva, tada se stanice „inficiraju“ (inokuliraju) atenuiranim virusnim sojem u mediju bez fetalnog telećeg seruma. 

Virus će raditi ono što radi cijelu evolucijsku povijest – iskoristit će biokemiju stanice da se umnoži u velikom broju kopija. Virusi će izaći iz stanica u medij, a mi ćemo ih jednostavno uzeti u vrlo kontroliranim uvjetima. To se naziva žetva virusa. 

Analitičkim metodama propisanim u Europskoj farmakopeji odredit ćemo njihov broj i staviti upravo broj koji zahtijeva farmakopeja, uz dodatak stabilizatora virusa poput manitola i sorbitola. Cjepiva će se liofilizirati, što znači da će se smrznuti i osušiti na niskoj temperaturi i vrlo niskom tlaku. Na taj način ostaje samo „prašak“, smjesa medija, virusa i stabilizatora. 

Čemu služi proces liofilizacije? On omogućuje dužu stabilnost virusa u cjepivu, u otopini bi bili manje stabilni. Poetski rečeno, ostaju zamrznuti u vremenu. Liječnik/ica ili medicinska sestra/tehničar će otopiti cjepivo u vodi za injekcije prije korištenja cjepiva i u tom procesu otapanja virusi “ožive” i spremni su obaviti svoju zadaću imunizacije. Dio tog medija, uz stabilizatore virusa, završit će u cjepivu. Ponovit ćemo pitanje, trebam li se bojati sastojaka tih medija? Zapamtimo, funkcija medija je da oponaša ljudsku plazmu, odnosno dio krvi bez stanica koji služi da donosi hranjive materije stanicama. Tipičan sadržaj medija možete naći na slikama u prilogu. Analizirajmo njihov sadržaj. 

Anorganske soli su prva grupa i u njima se nalaze najvažniji metali koji omogućuju normalnu fiziologiju stanice, natrij, kalij te anorganski spojevi sulfati, fosfati i kloridi bez kojih nema života. Ono doista ne predstavljaju problem premda smo već pričali oko fascinantne manipulacije proglašavanja fosfata – deterdžentima

Oni se nalaze i u ljudskoj krvi. Druga grupa su aminokiseline. One su potrebne za izgradnju proteina te niz fizioloških procesa koje u članku ove veličine ne možemo obraditi. Sve te aminokiseline se nalaze se i u ljudskom krvotoku a dobivamo ih ili hranom ili biosintetkim procesima u organima poput jetre. Fascinantno, čak su se i aminokiseline našle na optuženičkoj klupi, pogotovo glutamat i glutamin koji, navodno, djeluju negativno na živčani sustav. To jednostavno nije istina. 

Glutamat, podsjetimo se, je dio naše normalne fiziologije. Primjerice, medij 199 sadrži 67 miligrama po litri glutamata i imajući na umu mali volumen cjepiva koji se dodaje, glutamat iz cjepiva ne može promijeniti razinu glutamata u krvi – njegova doza je 67 mikrograma po mililitru a mediji čine tek dio sastojaka cjepiva. Podsjetimo se da 1 dcl majčinog mlijeka može sadržavati preko 150 miligrama glutamata i kako se vrlo efikasno apsorbira. Logika povezivanja glutamata iz cjepiva počiva na manipulaciji – glutamat je i neurotransmiter, prijenosnik signala među stanicama pojedinih regija mozga, njegove razine mogu biti promijenjene u nizu procesa, od trauma mozga, sportskih aktivnosti do autizma, ali to je posljedica procesa u mozgu a ne dostupnosti glutamata u krvi.

Treća grupa su vitamini ili fiziološki bitne tvari, poput inozitola. Sve te tvari nalaze se normalno u našem krvotoku i dobivamo ih iz hrane. Općenito oko njih ne postoje veći strahovi i do sada nismo susretali manipulacije strahovima od njih. Druge nutritivna tvari, poput primjerice adenozina, hipoksantina, timina, uracila i deoksiriboze su gradivne jedinice DNK i RNK i nalaze se također u tkivima i krvotoku. Bez njih, logično, niti nema rasta stanica. Kolesterol je neophodan za funkciju stanične membrane i druge fiziološke procese. Bitno je za zapamtiti, sve te tvari nalaze se u iznimno niskim dozama usporedimo li s našom fiziologijom. Strah postoji od Tween (polisorbat) emulgatora, a kako se on nalazi u sastavu i nekih drugih cjepiva, odmah da naglasimo u vrlo maloj količini, njega ćemo obraditi u zasebnom članku.

Priču smo započeli s bojama. Boja u MMR/MPR cjepivu potječe od fenol-crvenog drugog imena fenol-sulfoftalein i fenolsko crvenilo. Čemu on služi? Fenol crveno smo kao boju još davno koristili za određivanje volumena ljudske plazme i krvi, a počeli smo ga davno koristiti kao indikator kiselosti medija za uzgoj stanica. Crvena boja je vizualni znak da je pH (kiselost) medija optimalna a žuta boja upućuje na pad pH (povećanje kiselosti) što znači da stanicama jednostavno treba dodati novi medij. 

U cjepivima poput MMR/MPR potječe upravo iz MEM i medija 199 i sama boja se nalazi u vrlo maloj razini u cjepivima. Fenol-crveno NE valja brkati s fenolom jer fenol i fenol-crveno nisu isti spoj. Fenol doista jest toksičan u velikoj dozi pa su neke stranice zbunjivale ljude koristeći podatke toksičnosti fenola i plašeći time ljude. To je zlonamjerno. Fenol-crveno je detaljno toksikološki ispitana boja. Vrlo se brzo izlučuje iz organizma putem bubrega i dijelom i putem žuči i ne predstavlja zdravstveni rizik u cjepivu. Zašto sama boja može varirati od vrlo blijede i jedva zamjetne, od ružičaste do blago narančaste? Jer ta boja ovisi o količini medija žetve virusa koja završi u cjepivu. Ove promjene se vrlo jasno uvijek navode u informacijama o pojedinom cjepivu.

Sloj po sloj treba demistificirati strahove kojima internet bruji. 

Boja cjepiva poput MMR / MPR neka vas podsjeti na medij u kojem uzgajamo stanice u kojima ćemo umnožiti virusne sojeve u cjepivima. Mediji su ništa drugo do hranjive otopine čija je namjena oduvijek bila da dijelom imitira hranjivi sastav krvi. Oči smo dobili da percipiramo svijet oko nas. Da učimo. 

Koristimo naše oči za učenje, ispod jedne obične boje cjepiva otkrili smo svijet kojeg nismo bili svjesni.

5/5
Podijelite dalje

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.

1992. godine upisujem studije medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Nakon završene četiri godine studija odlučujem upisati i studij farmacije. Svoj tadašnji znanstveni interes imao sam prilike razviti radeći kroz dvije godine diplomski rad kod dr. Blaženke Grahovac i cijelom tadašnjem timu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u čijem sam laboratoriju imao prilike napraviti svoje prve korake. Diplomirao sam na temu molekularnog određivanja vrste Borrelia burgdorferi sensu lato u kliničkim uzorcima. Zahvalan sam i drugoj mentorici, profesorici Marici Medić-Šarić na gotovo majčinskoj podršci i na prvoj znanstvenoj publikaciji. 1998. godine diplomirao sam oba studija i stekao titule magistra farmacije i diplomiranog inženjera medicinske biokemije. Vrlo kratko sam 1998. godine radio kao asistent na zavodu za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a već iste godine zapošljavam se u istraživačkom institutu PLIVA d.d. čiji sam stipendist bio dvije godine. Počeo sam raditi kao istraživač u grupi koja se bavila istraživanjem novih protuupalnih lijekova kod dr. Mladena Merćepa. Njemu sam zahvalan, kao i svim kolegama, na svemu što sam naučio u znanosti, a toga je bilo puno. Biram li između istraživanja u industriji i akademskom okružju odabirem industrijsko okružje. Plod toga je nekoliko znanstvenih publikacija i više patenata. Postajem direktor istraživačkog programa u PLIVA d.d., a potom i voditelj stanične biologije u GlaxoSmithKline (GSK). Teško je nabrojati sve što sam prošao u znanstvenom iskustvu, od in vivo modela, molekularne i stanične biologije i niza tehnika. Smatram to privilegijom jer današnji koncept znanosti u industriji katkad više ograniči ljude nego im daje slobode. Više se ne smatram istraživačem i znanstvenikom, premda je, tko zna, jednom moguće da se vratim na taj posao. Ne volim ni da me tako zovu jer se ne volim krivo predstavljati. Kao prilog svoje povijesti prilažem listu radova. Ipak, ta povijest posla mi je dala puno vrijednog i zahvalan sam nekima omraženoj farmaceutskoj industriji na svemu što znam. 2005. godine postao sam doktor farmaceutskih znanosti s temom disertacije „Konjugati makrolida i glukokortikoida kao nova klasa protuupalnih lijekova.“ 2011. godine igrom neobičnog slučaja zaposlit ću se u Imunološkom zavodu d.d. najprije na Zavodu za transfuzijsku medicinu, a potom i kao direktor kvalitete. Bez obzira na težinu, to mi je bila velika privilegija i naučiti suptilnosti kontrole kvalitete cjepiva i proizvoda ljudske plazme obogati čovjeka za nivo striktnosti u kvaliteti koju druge grane industrije jedva dosežu. Bila mi je teška odluka otići i dan danas mi je žao te institucije i predivnih kolega koje sam tamo upoznao. Gdje su tu eterična ulja i biljke? Bezazleni tečaj aromamasaže u Aromari 2001. godine na kraju se pretvorio u hobi i interes. Zahvalan sam svojoj tadašnjoj tvrtki da je to bez problema ne samo tolerirala već su me i neki kolege ohrabrivali. Stekao sam samo jednu impresiju: svijet ljekovitih biljaka i eteričnih ulja je kaotični divlji Zapad u odnosu na striktnost svijeta farmaceutske industrije. U njemu ima potencijala koji treba razviti. Vremenom, to mi je postao moj glavni posao. Trebao sam položiti test i vlastite naivnosti i vremenom sam izgradio sve jasniji stav što je u tom svijetu prirodnih tvari i lijekova smisleno, a što je odnijela povijest. Svijet New Age-a ostavio je gorke uspomene na svijet „alternative“ i o tome trebam jednom napisati knjigu. Moj interes prema biljkama proširio se davno u svijet kozmetike, ali osobno ružno iskustvo dr. Stribor kozmetike udaljilo me još prije 3 godine od tog svijeta. Što sam znao, prenio sam na Plantageu kao mali hommage tom vremenu. Ako ikada nadrastem to gorko iskustvo ovaj interes, barem u smislu hobija, možda će se vratiti. Da bi se to desilo, ono staro prvo mora umrijeti, ali o tome više ne odlučujem ja. Moj današnji svijet je uvijek podređen osobnom učenju i iskustvu. Savjetujem pacijente i drago mi je što sam uopće prvi u struci razvio takav koncept koji je dio posla XXI. Stoljeća. Zahvaljujem se Atlantic Farmacia na uspješnoj suradnji kroz godine. Educiram puno druge i iz povijesti svojih prethodnih poslova pokušavam prenijeti svoja iskustva drugima i poraditi na općem znanju ne samo medicinskih djelatnika već cijelog društva. Aktivno pišem na Facebooku, izdao sam knjigu koja je plod tog pisanja, u grupi Samoniklog jestivog bilja, ali i u grupi Cijepljenje/vakcinacija – grupa za sve koji imaju pitanja i nedoumice, čime se zahvaljujem Imunološkom zavodu. Znam biti težak, premda sam uglavnom blagog karaktera. Tvrdoglav sam, ponekad prednost, katkad mana. Tko me povrijedio/la i financijski iskoristio/la, zauvijek ima zatvorena vrata. Nisam zlopamtilo osim u ekstremima kojih, srećom, nema puno. Na prste dvije ruke. Volim planinariti, to već mnogi znaju. Volim biljke ali i sve prirodne znanosti. Govorim francuski i engleski jezik. Više na: https://www.plantagea.hr/o-meni/