Cijepljenje i COVID-19 – pitanja i odgovori – UNICEF​

Cijepljenje i COVID-19 - pitanja i odgovori - UNICEF

Izbijanje koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19) donijelo je strah i neizvjesnost. Mnogi se roditelji pitaju kada će postati dostupno cjepivo protiv bolesti COVID-19 i što učiniti s rutinskim cijepljenjem u djetinjstvu tijekom pandemije. Pokušat ćemo odgovoriti na najčešća pitanja.
 
Je li sigurno cijepiti djecu tijekom pandemije bolesti COVID-19?

WHO preporučuje provođenje svih rutinskih cijepljenja prema rasporedu, čak i tijekom pandemije bolesti COVID-19. Trenutno nema dokaza da pandemija bolesti COVID-19 predstavlja ikakav specifičan rizik povezan s cijepljenjem. Stoga se primjenjuje ono što znamo o drugim zaraznim bolestima, a to znanje sugerira da potencijalni kontakt s zaraznom bolešću nije kontraindikacija za rutinsku imunizaciju. Rutinsko cijepljenje trebalo bi se nastaviti u mjeri u kojoj je to moguće i koliko dopušta lokalni kontekst mjera suzbijanja bolesti COVID-19. Međutim, trebalo bi provoditi standardne mjere prevencije infekcije kako bi se umanjio rizik od prijenosa COVID-19 za svo osoblje i posjetitelje zdravstvenih ustanova.

Posebno je važno da djeca prime sva cjepiva predviđena za novorođenačko razdoblje i u prve dvije godine života.  Nacionalni kalendari cijepljenja se razlikuju. Ako je došlo do prekida imunizacije za neku dobnu skupinu, trebalo bi nastaviti imunizaciju i nadoknaditi propuštena cjepiva što je prije moguće. Pravovremeno cijepljenje ključno je za zaštitu mladih i starih od ozbiljnih i po život opasnih zaraznih bolesti te za izbjegavanje porasta necijepljenih skupina i potencijalnog gubitka imunosti u zajednici.

 

Povećava li cijepljenje djetetov rizik od zaraze bolešću COVID-19 ili od razvoja bolesti?

COVID-19 nova je bolest o kojoj se informacije još uvijek prikupljaju. Međutim, na temelju iskustva s drugim zaraznim bolestima znamo da cijepljenje protiv jedne bolesti ne slabi imunološki odgovor osobe na drugu bolest. Trenutno nema dokaza da bi cijepljenje povećalo rizik od zaraze djeteta bolešću COVID-19 ili utjecalo na tijek bolesti kod djeteta slučajno cijepljenog tijekom asimptomatske faze ili razdoblja inkubacije.

Nadalje, nastavak rutinskog cijepljenja djece tijekom pandemije bolesti COVID-19 zaštitit će ih od preventabilnih bolesti (VPD). Imunizacija u ustanovi koja provodi odgovarajuće mjere prevencije infekcije smanjit će potencijalni rizik da djeca dobiju COVID-19.

 

Zašto je cijepljenje posebno važno za vrijeme pandemije bolesti COVID-19?

Svaki poremećaj u imunizacijskim uslugama, čak i kratkotrajan, predstavlja neposredan rizik od preventabilnih bolesti za zajednicu, napose djecu. Porast broja osjetljivih pojedinaca u zajednici ugrožava zaštitu zajednice i povećava vjerojatnost izbijanja preventabilnih bolesti. Takva izbijanja mogu rezultirati bolestima i smrtnim slučajevima povezanim s preventabilnim bolestima i povećanim opterećenjem zdravstvenih sustava već opterećenih izbijanjem bolesti COVID-19.

 

Je li opasno cijepiti dijete tijekom razdoblja inkubacije COVID-19?

Trenutno nema specifičnih dokaza u vezi s bolešću COVID-19 i cijepljenjem, pa bi se trebala primijeniti opća načela cijepljenja bolesnika s zaraznim bolestima. Prema tim načelima, cijepljenje neće utjecati na tijek zarazne bolesti kod djeteta koje je već moglo biti zaraženo ali koje još nije simptomatično u vrijeme cijepljenja, niti kod djeteta koje se zarazi ubrzo nakon cijepljenja. Djetetova potencijalna infekcija ne utječe niti na sigurnost niti na učinkovitost primljenog cjepiva. 

 

Je li COVID-19 kontraindikacija za cijepljenje?

Blagi simptomi poput vrućice i / ili kašlja nisu nužno kontraindikacija za cijepljenje. U skladu s uobičajenim postupcima, pružatelj zdravstvene zaštite trebao bi dati preporuke na temelju procjene rizika i koristi (težina simptoma te rizik i težina preventabilnih bolesti). Ako se liječnik tog dana odluči protiv cijepljenja, normalan raspored cijepljenja za dijete treba nastaviti što je prije moguće nakon što se ono ozdravi.

Važno je da se svatko tko ima pozitivan test na COVID-19 izolira u skladu s nacionalnim preporukama kako bi se osiguralo da ne zarazi druge i ne pridonese daljnjem širenju virusa.

 

Postoje li posebna cjepiva koja se preporučuju zdravstvenim radnicima u kontekstu COVID-19?

Trenutno ne postoji cjepivo protiv COVID-19. Više od 100 kandidatnih cjepiva nalazi se u kliničkim ispitivanjima ili fazi pretkliničke procjene. SZO surađuje sa svim dionicima kako bi osigurao da se sigurno i učinkovito cjepivo pravično distribuira kad postane dostupno. Važnije je no ikad prije da svi zdravstveni radnici provjere jesu li primili sva preporučena cjepiva u skladu s nacionalnim kalendarom cijepljenja.

 

Koliko dana nakon negativnog testa na COVID-19 se mogu davati cjepiva?

Trenutno nema konkretnih dokaza o potencijalnom utjecaju bolesti COVID-19 na odgovor na cijepljenje niti obrnuto.  Sustavno testiranje na COVID-19 prije rutinskog cijepljenja trenutno nije potrebno niti preporučeno. Svaki pacijent s negativnim testom na COVID-19 može se cijepiti u bilo kojem trenutku ako to njegovo kliničko stanje dopušta.

 

Koliko dana nakon negativnog testa na COVID-19 se može primijeniti tuberkulinski test?

Nije poznata interferencija testa na COVID-19 i tuberkulinskog testa.

 

Štiti li BCG cjepivo protiv bolesti COVID-19?

Osim što sprečava infekciju tuberkulozom, cjepivo Bacillus Calmette – Guérin (BCG) ima blagotvorne učinke na imunološki sustav u smislu zaštite od mnogih drugih infekcija i rutinski se koristi za liječenje raka mokraćnog mjehura. U tijeku su dva klinička ispitivanja potencijalne uloge BCG cjepiva u zaštiti zdravstvenih radnika i drugih osjetljivih osoba od teških oblika bolesti COVID-19, ali zasad nema dokaza da BCG cjepivo štiti ljude od infekcije novim koronavirusom.

SZO stoga ne preporučuje cjepivo BCG za prevenciju bolesti COVID-19. SZO i dalje preporučuje cijepljenje novorođenčadi cjepivom BCG u zemljama ili okruženjima s velikom učestalošću tuberkuloze.

Izvor: UNICEF

5/5
Podijelite dalje