Crtica iz povijesti: kolera u obitelji Harriet Beecher Stowe

Crtica iz povijesti: kolera u obitelji Harriet Beecher Stowe

U ljeto 1849. godine, za vrijeme epidemije kolere u Cincinnatiju, poznata spisateljica Harriet Beecher Stowe prvi je put iskusila tugu koja je zadesila mnoge roditelje u 19. stoljeću: bolest joj je odnijela sinčića starog 18 mjeseci. Književnica je plavokosog, plavookog Samuela Charlesa Stowea, zvanog “Charley”, nazivala svojom sunčicom.

Kasnije je rekla da je strašna bol zbog tog gubitka bila djelomično nadahnuće za knjigu “Čiča Tomina koliba”, jer joj je pomogla razumjeti bol koju su osjećale majke ropkinje kojima su oduzimali djecu da bi ih prodali. U obiteljskoj Bibliji Stoweovih zapisano je: “Samuel Charles umro je u Walnut Hillsu, 24. srpnja, 5 minuta nakon 5 ujutro 1849.”

Dječakova je majka napisala u pismu svom suprugu dva dana nakon Charleyjeve smrti: “26. srpnja. Dragi mužu, konačno je gotovo i naš nas je dragi mališan napustio. Sada je među blaženima. Moj Charley, moja lijepa, voljena, radosna beba, tako puna ljubavi, tako slatka, tako puna života, moja nada i snaga, sada leži prekriven, blijed i hladan, u sobi u prizemlju. Uvijek mi je bio utjeha. Bio mi je ponos i radost. Mnoge mi je tuge izliječio. Mnoge sam ga tjeskobne noći grlila i osjećala kako tuga i usamljenost nestaju dodirom njegovih malih toplih ruku. Sada sam ga gledala u smrtnoj agoniji, gledala njegovo molećivo lice a nisam mogla pomoći, niti ga umiriti, niti učiniti išta da mu ublažim tu okrutnu patnju, osim moliti se u vlastitoj muci da brže umre. Pišem kao da nitko ne žaluje ovako kako žalujem ja, ali u ovom gradu, kao u zemlji egipatskoj, rijetko je koja kuća bez mrtvih. Posvuda su srca slomljena, posvuda je patnja, a kada će to prestati, samo Bog zna.”

https://www.gutenberg.org/files/6702/6702-h/6702-h.htm

“Čiča Tomina koliba” objavljena je 20. ožujka 1852. u početnoj nakladi od 5000 primjeraka i u manje od godinu dana prodana u do tada neviđenih 300 000 primjeraka. U Velikoj Britaniji je u godinu dana prodano 1,5 milijuna primjeraka. Bila je bestseler u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Europi i Aziji, a prevedena je na više od 60 jezika. “Čiča Tomina koliba” bila je svjetski bestseler devetnaestog stoljeća. Duboko osjećajan prikaz utjecaja ropstva u knjizi zaokupio je pozornost cijele nacije, razbuktao raspravu o ukidanju ropstva i izazvao snažno protivljenje na jugu.

Fotografija: Samuel Charles Stowe, posmrtna fotografija

5/5
Podijelite dalje