Epidemija morbila u Sarajevu

Epidemija morbila u Sarajevu

Epidemija morbila u Sarajevu do sada je odnijela život sedmomjesečne bebe, a jedno dijete je na respiratoru uslijed plućnih komplikacija te zarazne bolesti.

“Porast broja morbila ili ospica koji je zabilježen u 2019. godini u Federaciji BiH (113 prijavljenih slučajeva u Kantonu Sarajevo, 7 u Srednjobosanskom i jedan u Zeničko-dobojskom kantonu) predstavlja rizik za daljnje širenje ove bolesti među osjetljivom populacijom u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federaciji BiH)” – stoji u današnjem priopćenju Zavoda za javno zdravstvo FbiH.

Podsjetimo, od posljedica morbila umrla je sedmomjesečna beba, 12 pacijenata je trenutno hospitalizirano a jedno dijete ima teške plućne komplikacije i trenutno je na respiratoru – prenosi Al Jazeera Balkans

“Svakog dana na Kliniku za infektivne bolesti KCUS javi se više od 10 novih pacijenata s morbilima, što je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. Vrlo je moguće da će epidemija u narednim danima imati intenzivniju  sliku” – stoji u priopćenju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, najveći broj oboljelih je mlađe od pet godina: 24 oboljelih je mlađe od 12 mjeseci, 16 ih je staro od jednu do dvije godine, a njih 37 su starosti između dvije i pet godina. 

Ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo i njihovom epidemiološkom službom. Zabrinjavajuće je da djeca ispod jedne godine čine 20 posto svih ukupno oboljelih. “U prvoj fazi bolesti pacijenti imaju povišenu temperaturu, upalu gornjih dišnih puteva, kasnije se javlja osip. Mogu se javiti komplikacije kao što je sveopća upala mozga, upala uha, pluća i slično. Posebno su pogođene one kategorije stanovništva koje borave u zatvorenim prostorima. Ovo je problem niskog obuhvata imunizacije” – navodi ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić. Odmah po saznanju o povećanom broju oboljelih, Zavod je uputio dopis svim kantonalnim Zavodima za javno zdravstvo za pojačanje mjera za sprječavanje širenja bolesti, u skladu sa Strateškim planom eliminacije morbila, rubeole i prevencije kongenitalne infekcije virusom rubeole europske regije Svjetske zdravstvene organizacije. Jačanje sustava nadzora koje uključuje temeljito istraživanje slučajeva, njihovo laboratorijsko potvrđivanje i povećan stupanj procijepljenosti, spadaju pod navedene mjere.

Posljednjih godina, u Federaciji BiH registriraju se niži obuhvati imunizacije djece cjepivom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP/MMR cjepivo). U 2016. godini, obuhvat je iznosio 63,5% za prvu dozu cjepiva, u 2017. godini 62,8% i u 2018. godini 82,1%. Niže vrijednosti obuhvata imunizacijom, od ciljnih 95% koliko je prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije potrebno da se bolest iskorijeni, zabilježene su u svim kantonima u Federaciji BiH, što ostavlja mogućnost širenja virusa među osobama koje nisu zaštićene.

Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvalitete kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljive populacije, zasigurno predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti za koju se smatralo da će se do 2015. godine eradicirati.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav podsjetila je da je prvi slučaj zabilježen 22. siječnja, te da svi nadležni redovno prate stanje na terenu: ”Mi smo pozivali roditelje da cijepe djecu redovito. Cjepiva ima dovoljno i dobivamo ga iz kontingenta Federalnog ministarstva zdravstva, točnije Zavoda za javno zdravstvo FBiH” – navodi Pilav. Do ovakve situacije došlo je uslijed nekoliko desetljeća duge nedovoljne procijepljenosti.

Kako je objasnila Aida Pitić, šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo problem se javlja u skupini oboljelih od 14 godina i više jer nisu cijepljeni: “Imamo djecu do 12 mjeseci koji su u posebnom riziku. Utvrdili smo da od 0 do 30 godina imamo oko 120.000 stanovnika od toga, pošto je pokrivenost imunizacijom manja od 50 posto, mi teoretski imamo šansu da nam oboli 60.000 ljudi. Nadamo se da do toga neće doći, radimo sve kako bismo smanjili rizik obolijevanja. Svakodnevno provjeravamo prijave, što znači da nismo ostavili situaciju znanstveno nepokrivenu”, poručila je Pitić.

Dodajmo i da su svi koji su oboljeli – necijepljeni.

Cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurno i učinkovito MRP cjepivo je u upotrebi u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Prema Programu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi. Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvaćanju cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija.

Treći dan ospica. Fotografija je snimljena 1963. Izvor: CDC
5/5
Podijelite dalje