Kako lijekovi djeluju – drugi dio

Kako lijekovi djeluju - drugi dio

Darling, don’t be afraid
I have loved you for a thousand years
I’ll love you for a thousand more
 
Sve se u početku činilo jednostavnim, bili smo juha spojeva miješana okretajem planeta i krčkana toplinom Sunca, malo kalcija, malo ugljika i puno vode, posoli, premaži slojem cinka i dodaj mali hrđavi čavao. Kad je kemija krenula u pohod osvajanja periodnog sustava elemenata imali smo nade da ćemo strastveni tango lijekova i ljudskog tijela moći opisati muzikom elemenata u kemijskoj tikvici. Miješali smo sumpor s listovima podbjela. Živom i arsenom smo pokušali pobijediti sifilis. Promiješaš, reagira, nešto nastane, nešto se razgradi. Nastali su zakoni opće i anorganske kemije i ako smo iskreni, bez njihovog razumijevanja nikada ne može duboko shvatiti djelovanje lijekova; ne postaje se dirigent tako da samo mašeš pred orkestrom.
 
Kasnije je postalo komplicirano. Otkrili smo nivo proteina i enzima, malih ubrzivača kemijskih reakcija ljudskog tijela, otkrili smo genetsko nasljeđe i epigenetiku, kontrolu gena, otkrili smo suptilnost metabolizma ili metabolom, otkrili smo da smo holobionti, zoološki vrt i poljana, našli smo riječ smo mikrobiom, arheom, virom, fungom, sve te silne beštije koje čine i moje ja. Djelovanje lijekova postalo je složeno, kako smo otkrivali jednu razinu otvorilo se njih još deset. Odjednom, razumijevanje kako lijekovi djeluju odlijepili su se od obične anorganske kemije. Neki koče, neki potiču enzime, neki aktiviraju gene, neki koče njihovu funkciju, neki sudjeluju u toku naboja u stanicama, pa da nas proklinju svi studenti farmakologije.
 
Ipak, neki lijekovi ostali su jako jednostavni i tajna mehanizma njihovog djelovanja i dalje je ostala u domeni anorganske i opće kemije. Dodaj magnezijev ili natrijev karbonat, anorganske soli u kiselinu i počet će šuštati. Obična kemijska reakcija tih spojeva s kiselinom neutralizira tu istu kiselinu. To su antacidi, lijekovi koji smanjuju kiselost želuca kada je to potrebno. U ovom slučaju, trebamo zahvaliti starim zakonima kiselina i lužina i neutralizaciji. Tanka je linija između jednostavne reakcije i složenijeg mehanizma. Kalijev citrat, sol kalija i limunske kiseline, smanjuje kiselost urina, no mehanizam već uključuje proteine u bubregu i postaje složeniji od reakcija u kemijskoj tikvici.
 
U slučaju da netko slučajno ili namjerno popije preveliku dozu lijekova protiv povišenog krvnog tlaka ili se otruje digitalisom, možemo povećati šansu za preživljavanjem zahvaljujući kemijskoj pojavi zvanoj adsorpcija. Ukoliko dovoljno brzo damo u probavni sustav prah aktivnog ugljena, te će se tvari vezati čvrsto na njegovu površinu. Čvrsto vezanje na površinu spriječit će da barem dio tih tvari uđe u naš krvotok. Na žalost, neke spojeve aktivni ugljen ne može vezati na svoju površinu, poput alkohola etanola i etilen glikola. Strahovitom neodgovornošću nekih tvrtki, u Africi djeca su se otrovala etilen glikolom u sirupu, a aktivni ugljen ne može napraviti puno.
 
Kad se osjećamo naduti, gomila mjehurića plinova koje stvara naš mikrobiom pomiješa se kao oni u čaši pjenušca ili mineralnoj vodi. To osjećamo kao nelagodu, čak i bol. Plinovi ostaju zarobljeni kao mali mjehurići zbog napetosti površine vode koja sprječava da se odvoje. Silicijevi spojevi poput simetikona smanjuju napetost vode, pa se plinovi lakše oslobode, baš kao što bi se oslobodili kada čašu s mineralnom vodom izmiješate ili udarite u stol. Na ispitu iz farmakologije, na žalost, zabranjeno je reći da olakšavaju prdac.
 
Neki će lijekovi i tvari djelovati tako da prekriju ili obgrle neki dio nas. Shea maslac prekrije kožu poput filma i smanji gubitak vode kroz kožu slično vazelinu. Gusti gel alginata na vrhu želuca sprječava refluks, povratak sadržaja želuca u jednjak. Ipak, nije svaki gel tek zaštitnik ili podmazivač. Gel psiliuma djelomično razgrade uvijek gladne bakterije i arheje, odnosno naš mikrobiom, tako da je već kod njega mehanizam složeniji od običnog lubrikanta. Isto vrijedi i za molekule slične sluzima, pentozan polisulfat, lijek koji se koristi kod upalne bolesti mokraćnog mjehura, intersticijskog cistitisa. Premda bismo mislili kako on oblaže mokraćni mjehur i time ga štiti, njegov mehanizam je daleko kompliciraniji i uključuje djelovanje na naše proteine.
 
Neke tvari navlače vodu zakonom kojeg poznajemo kao osmoza. Natrijev i magnezijev sulfat, Glauberova i Epsomova sol, „navlače“ vodu u crijevima i to navlačenje opisuje zakon osmoze. Zbog toga se natrijev sulfat koristi da „očistite“ crijeva prije kolonoskopije. Vremena se mijenjaju, pa sam ja još kao student učio kako šećer laktuloza, koji se koristi da pomogne kod crijevnog zatvora, djeluje na isti način, osmozom. Međutim, to je samo dio istine. Laktuloza je prebiotik, hrana dijela dobrih bakterija, pa je ne možemo više gurati u tu jednostavnu kategoriju.
 
Imao sam prilike susresti pacijente otrovane olovom zbog nekontroliranih preparata. Kod trovanja olovom aktivni ugljen ne može ništa, a kad i uđe u krvotok ugljen ne može trčati po krvnim žilama. Stoga postoje lijekovi koji mogu trčati po krvnim žilama i tkivima i kao što rak svojim kliještima zgrabi plijen, tako i ti spojevi zagrabe olovo. To su lijekovi poput dimerkaprola (dimerkapto 2,3 propanol) i EDTA (etilen-diamin-tetraoctene kiseline). Kliješta raka kažu se na grčkom χηλή, kele, pa takve tvari nazivamo kelatori, a liječenje kelacijska terapija. Liječenje nije jednostavno jer neki kelatori hvataju i nama neophodne metale poput kalcija i trebamo skinuti kapu medicinskim djelatnicima koji moraju paziti na sve finese u održavanju ljudskog života u toj terapiji. Penicilamin hvata u kliješta bakar, pa se koristi kod bolesti viška bakra u tijelu, Wilsonove bolesti.
 
Postoje smole koje na sebi imaju vezan jedan element, poput natrija. No, spremne su ga „đorati“ za nešto drugo što im se svidi. Oni podvode ione natrija poput makroa i nazivaju se ionski izmjenjivači. Makroi u farmakologiji koriste se danas relativno rijetko, kad je potrebno smanjiti žučne soli u tijelu. Žučne soli, koje služe probavi masnoća i nizu drugih funkcija, ali mogu biti opasne. Smole poput kolestiramina vežu za sebe višak žučnih kiselina, a nama daju natrij.
 
Premda većina današnjih lijekova ima biološki složen mehanizam koji uključuje receptore poput proteina, ovi opisani lijekovi djeluju relativno jednostavnim kemijskim zakonitostima i procesima. Došli bismo u napast metale poput željeza, cinka i kalcija ugurati u ovu kategoriju, baš kao i one plinove „za uspavljivanje“, anestetičke plinove. Bili bismo u krivu. Njihovi mehanizmi duboko su usječeni u složenije molekule našeg tijela.
 
Sve se u početku činilo jednostavnim. Tisućama godina zakoni opće kemije drže farmakologiju da se ne raspadne, pa čak i kada ne zamjećujete kemijske zakonitosti u složenim mehanizmima lijekova. Voljet će ju još tisuću godina, pa i duže, vjerojatno dovijeka, dok je Svemira.
 
U sljedećim pričama dotaknut ćemo „složenije mehanizme“ lijekova i receptore. Da bih u tome uspio morat ću prekršiti niz pravila uobičajenih rutina učenja farmakologije. Ali, kad su to pravila postojala, a da se bar malo ne krše?
 
Foto: Dexter Fernande
 
Za dodatno učenje:
5/5
Podijelite dalje

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.

1992. godine upisujem studije medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Nakon završene četiri godine studija odlučujem upisati i studij farmacije. Svoj tadašnji znanstveni interes imao sam prilike razviti radeći kroz dvije godine diplomski rad kod dr. Blaženke Grahovac i cijelom tadašnjem timu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u čijem sam laboratoriju imao prilike napraviti svoje prve korake. Diplomirao sam na temu molekularnog određivanja vrste Borrelia burgdorferi sensu lato u kliničkim uzorcima. Zahvalan sam i drugoj mentorici, profesorici Marici Medić-Šarić na gotovo majčinskoj podršci i na prvoj znanstvenoj publikaciji. 1998. godine diplomirao sam oba studija i stekao titule magistra farmacije i diplomiranog inženjera medicinske biokemije. Vrlo kratko sam 1998. godine radio kao asistent na zavodu za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a već iste godine zapošljavam se u istraživačkom institutu PLIVA d.d. čiji sam stipendist bio dvije godine. Počeo sam raditi kao istraživač u grupi koja se bavila istraživanjem novih protuupalnih lijekova kod dr. Mladena Merćepa. Njemu sam zahvalan, kao i svim kolegama, na svemu što sam naučio u znanosti, a toga je bilo puno. Biram li između istraživanja u industriji i akademskom okružju odabirem industrijsko okružje. Plod toga je nekoliko znanstvenih publikacija i više patenata. Postajem direktor istraživačkog programa u PLIVA d.d., a potom i voditelj stanične biologije u GlaxoSmithKline (GSK). Teško je nabrojati sve što sam prošao u znanstvenom iskustvu, od in vivo modela, molekularne i stanične biologije i niza tehnika. Smatram to privilegijom jer današnji koncept znanosti u industriji katkad više ograniči ljude nego im daje slobode. Više se ne smatram istraživačem i znanstvenikom, premda je, tko zna, jednom moguće da se vratim na taj posao. Ne volim ni da me tako zovu jer se ne volim krivo predstavljati. Kao prilog svoje povijesti prilažem listu radova. Ipak, ta povijest posla mi je dala puno vrijednog i zahvalan sam nekima omraženoj farmaceutskoj industriji na svemu što znam. 2005. godine postao sam doktor farmaceutskih znanosti s temom disertacije „Konjugati makrolida i glukokortikoida kao nova klasa protuupalnih lijekova.“ 2011. godine igrom neobičnog slučaja zaposlit ću se u Imunološkom zavodu d.d. najprije na Zavodu za transfuzijsku medicinu, a potom i kao direktor kvalitete. Bez obzira na težinu, to mi je bila velika privilegija i naučiti suptilnosti kontrole kvalitete cjepiva i proizvoda ljudske plazme obogati čovjeka za nivo striktnosti u kvaliteti koju druge grane industrije jedva dosežu. Bila mi je teška odluka otići i dan danas mi je žao te institucije i predivnih kolega koje sam tamo upoznao. Gdje su tu eterična ulja i biljke? Bezazleni tečaj aromamasaže u Aromari 2001. godine na kraju se pretvorio u hobi i interes. Zahvalan sam svojoj tadašnjoj tvrtki da je to bez problema ne samo tolerirala već su me i neki kolege ohrabrivali. Stekao sam samo jednu impresiju: svijet ljekovitih biljaka i eteričnih ulja je kaotični divlji Zapad u odnosu na striktnost svijeta farmaceutske industrije. U njemu ima potencijala koji treba razviti. Vremenom, to mi je postao moj glavni posao. Trebao sam položiti test i vlastite naivnosti i vremenom sam izgradio sve jasniji stav što je u tom svijetu prirodnih tvari i lijekova smisleno, a što je odnijela povijest. Svijet New Age-a ostavio je gorke uspomene na svijet „alternative“ i o tome trebam jednom napisati knjigu. Moj interes prema biljkama proširio se davno u svijet kozmetike, ali osobno ružno iskustvo dr. Stribor kozmetike udaljilo me još prije 3 godine od tog svijeta. Što sam znao, prenio sam na Plantageu kao mali hommage tom vremenu. Ako ikada nadrastem to gorko iskustvo ovaj interes, barem u smislu hobija, možda će se vratiti. Da bi se to desilo, ono staro prvo mora umrijeti, ali o tome više ne odlučujem ja. Moj današnji svijet je uvijek podređen osobnom učenju i iskustvu. Savjetujem pacijente i drago mi je što sam uopće prvi u struci razvio takav koncept koji je dio posla XXI. Stoljeća. Zahvaljujem se Atlantic Farmacia na uspješnoj suradnji kroz godine. Educiram puno druge i iz povijesti svojih prethodnih poslova pokušavam prenijeti svoja iskustva drugima i poraditi na općem znanju ne samo medicinskih djelatnika već cijelog društva. Aktivno pišem na Facebooku, izdao sam knjigu koja je plod tog pisanja, u grupi Samoniklog jestivog bilja, ali i u grupi Cijepljenje/vakcinacija – grupa za sve koji imaju pitanja i nedoumice, čime se zahvaljujem Imunološkom zavodu. Znam biti težak, premda sam uglavnom blagog karaktera. Tvrdoglav sam, ponekad prednost, katkad mana. Tko me povrijedio/la i financijski iskoristio/la, zauvijek ima zatvorena vrata. Nisam zlopamtilo osim u ekstremima kojih, srećom, nema puno. Na prste dvije ruke. Volim planinariti, to već mnogi znaju. Volim biljke ali i sve prirodne znanosti. Govorim francuski i engleski jezik. Više na: https://www.plantagea.hr/o-meni/

Odgovori