Kako to da jednodozno cjepivo nema konzervans a traje više godina?

Prelaskom na jednodozna cjepiva otvorila se mogućnost da cjepiva doista i budu bez konzervansa – cjelokupna doza sadržana je u jednoj šprici ili drugom obliku. I dok su konzervansi u višedoznim cjepivima katkad izvor nepotrebnih strahova, istovremeno se rađa drugi strah. Tko garantira da je proizvod sterilan?
Prvo trebamo naučiti kako nisu samo živi mikroorganizmi problematični. Čak i mrtvi, raspadnuti mikroorganizmi mogu biti problematični zbog endotoksina

Endotoksini aktiviraju imunološki sustav i mogu izazvati porast tjelesne temperature. Zbog toga ih ispitujemo. No, krenimo od početka.

Uvjete sterilnosti proizvodnje omogućuje današnja visoka tehnologija. Već smo pisali kako u mjestima gdje se proizvode cjepiva odnosno njihov sadržaj posebno izoliran odnosno klase A. U klasi A broj čestica od 500 nanometara ne smije biti veći od 3200 u kubnom metru, a broj čestica od 5 mikrometara ne smije biti veći od 20. U uobičajenom prostoru doma ili radnog mjesta imate obično više od 5 milijuna čestica veličine 500 nanometara. U prostoru klase A broj mikroorganizama u kubnom metru zraka mora biti manji od jedan odnosno tehnički ih niti nema. Kod kuće ili vani broj mikroorganizama u zraku je vrlo velik. Tijekom svake proizvodnje kontinuirano se prati broj čestica i mikroorganizama.

Ovakvi uvjeti proizvodnje postoje zahvaljujući HEPA i ULPA filterima. HEPA dolazi od engleskog naziva High Efficiency Particulate Air, što znači da su vrlo efikasni u filtriranju zraka. ULPA je skraćenica od riječi Ultra Low Penetration Air. Prašina, spore plijesni, bakterije i sve drugo ostat će na HEPA ili ULPA filterima. No, ispitivanje same atmosfere koju stvaraju u klasi A nije dovoljno. Redovno se provjerava efikasnost tih filtera česticama standardizirane veličine, a jedan od poznatih testova je DOP test (dispersed oil particulate) gdje se ispituje sposobnost filtriranja malenih čestica ulja. U većini industrije postoji zaseban tehnički odjel čiji zaposlenici se bave samo održavanje ovakvih uvjeta proizvodnje.

Drugi stup osiguranja sterilnosti predstavlja primjena dezinficijensa u radnim prostorima. Zaboravite 70% etanol kojeg svi poznajete, u industriji obično moramo koristiti drugačije klase. Postoji jasno pravilo da se dezinficijensi moraju redovno rotirati odnosno mora se mijenjati kemijska klasa dezinficijensa u određenim vremenskim intervalima. 

Zašto? Zato da se mikroorganizmi ne bi naviknuli na određeni tip dezinficijensa. Ako se u proizvodnji radi o uzgoju bakterija koje stvaraju spore (tetanus, difterija, antraks) tada se moraju koristiti dezinficijensi koji djeluju protiv spora. No, dezinficijensi se neće koristiti s dijelovima i posudama koje dolaze u kontakt s proizvodom kako bi se izbjeglo da ostavljaju rezidue (ako ostavljaju) odnosno da se nađu greškom u proizvodu. Za takve dijelove pobrinut ćemo se drugačijim postupcima.

Postupci zagrijavanja poznati su sustavno još od XIX. stoljeća. Koristit ćemo ponekad postupke autoklaviranja, zagrijavanja pod vodenom parom visokog tlaka. Autoklaviranje nam je potrebno kako bismo ubili najotpornije mikroorganizme, poput onih koji stvaraju spore. No, svaki put tijekom autoklaviranja moramo koristiti dokaz da su takvi mikroorganizmi ubijeni, pa se koriste posebne probe sa sporama mikroorganizama koje svaki put testiraju efikasnost ovog procesa. Dijelovi proizvodnih cijevi mogu se dezinficirati kipućom vodom za injekcije. 

Staklene ampule u koje se pune neka cjepiva prolaze postupak pirolize, postupak zagrijavanja na temperature obično preko 200 °C na kojima se endotoksin u potpunosti raspada baš kao što se ubijaju baš svi mikroorganizmi. Ne moram naglašavati da se svaki put mora to i dokazati korištenjem ampula s endotoksinima te probama koje na raznim pozicijama provjeravaju temperaturu. U slučaju da se radi o plastičnim injekcijama, sterilizacija se provodi drugim postupcima poput gama zračenja.

Svaki uređaj koji dolazi u doticaj s proizvodom (cjepivom) ima sustav CIP (clean-in-place). Umjesto da se uređaj ručno rastavi i čisti, postoji sustav čišćenja. Sve je u tom procesu razrađeno do detalja. Ispiranja se provode vodom za injekcije (ne zaboravimo kako je voda za injekcije ultra pročišćena voda koja je i vrlo skupa), a sami ispirci se redovno analiziraju na niz parametara – mikrobiološki, na već spomenute endotoksine ali i na kiselost, prisustvo iona te tzv. TOC, ukupni organski ugljik. TOC je indikator dobrog čišćenja kako ništa ne bi zaostalo u sustavu.

Sterilnost proizvoda osigurava i još jedan tehnološki proces. To je sterilna filtracija. Kako su cjepiva uglavnom tekućine ili se tekućine koriste u njihovoj proizvodnji, postoje posebni filteri s porama manjim od mikrometra. Vrlo često se koriste oni s porama veličine 0,2 µm. Gotovo sve bakterije veće su od ovih pora i zaostat će na filteru. Efikasnost sterilne filtracije redovno se kontrolira. Za to se koriste standardizirani maleni mikroorgamizmi poput Brevundimonas diminuta. Na filtere se nanese točno određena količina mikroorganizama po površini filtera i nakon filtracije tekućina mora biti sterilna odnosno uklanjanje mora biti 100% efikasno. Sterilna filtracija se koristi više puta u raznim koracima proizvodnje.

Kod proizvodnje virusnih cjepiva sterilnost omogućuje i testiranje virusnih sojeva koja će završiti u cjepivu ali i ispitivanje staničnih linija. U farmakopejskom rječniku radi se od „stranim agensima“ (agents étrangers/ extraneous agents). To su bakterije poput Mycoplasma, Spiroplasma i Mycobacterium, ali i ptičji virusi kod proizvodnja na jajima ili pilećim stanicama, te testovi na retroviruse.
Mora se ispitati integritet šprica ili ampula u kojima se nalaze cjepiva kako bi tijekom skladištenja sadržaj bio izoliran od okoliša.

I na kraju, to sve treba kontrolirati. Uvijek se provodi in process kontrola odnosno kontrola tijekom proizvodnje uključujući i praćenje zraka i površina tijekom proizvodnje. Provest će se i mikrobiološka kontrola. Prema Europskoj farmakopeji obavezno se ispituje dva tipa mikroorganizama, oni koji su aerobni te anaerobni (koji ne vole kisik niti ga koriste). Zato se koristi dva tipa hranjivih medija, a u jednom se nalazi molekula tioglikolat. Tioglikolat „potroši“ kisik i omogući razvoj mikroorganizama koji ne vole kisik. 

Svaki put se mora koristiti kontrolni mikroorganizmi: 3 aerobne bakterije, jedan anaeroban i dvije gljivice. Tijekom stabilitetnih studija upravo ćemo ovom metodom dokazati kako se cjepiva „nisu pokvarila“ odnosno zagadila mikroorganizmima, bez obzira što ne sadrže konzervanse. U višedoznim cjepivima koje sadrže konzervanse cjepivo će se filtrirati sterilnom filtracijom kako bi se uklonio konzervans, a potom se će svi potencijalno zaostali mikroorganizmi na filteru ispitati u testu sterilnosti.
 
Kako je ponekad teško kratko odgovoriti na pitanje „Kako to da jednodozno cjepivo nema konzervans a traje više godina?“
5/5
Podijelite dalje

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.

1992. godine upisujem studije medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Nakon završene četiri godine studija odlučujem upisati i studij farmacije. Svoj tadašnji znanstveni interes imao sam prilike razviti radeći kroz dvije godine diplomski rad kod dr. Blaženke Grahovac i cijelom tadašnjem timu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u čijem sam laboratoriju imao prilike napraviti svoje prve korake. Diplomirao sam na temu molekularnog određivanja vrste Borrelia burgdorferi sensu lato u kliničkim uzorcima. Zahvalan sam i drugoj mentorici, profesorici Marici Medić-Šarić na gotovo majčinskoj podršci i na prvoj znanstvenoj publikaciji. 1998. godine diplomirao sam oba studija i stekao titule magistra farmacije i diplomiranog inženjera medicinske biokemije. Vrlo kratko sam 1998. godine radio kao asistent na zavodu za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a već iste godine zapošljavam se u istraživačkom institutu PLIVA d.d. čiji sam stipendist bio dvije godine. Počeo sam raditi kao istraživač u grupi koja se bavila istraživanjem novih protuupalnih lijekova kod dr. Mladena Merćepa. Njemu sam zahvalan, kao i svim kolegama, na svemu što sam naučio u znanosti, a toga je bilo puno. Biram li između istraživanja u industriji i akademskom okružju odabirem industrijsko okružje. Plod toga je nekoliko znanstvenih publikacija i više patenata. Postajem direktor istraživačkog programa u PLIVA d.d., a potom i voditelj stanične biologije u GlaxoSmithKline (GSK). Teško je nabrojati sve što sam prošao u znanstvenom iskustvu, od in vivo modela, molekularne i stanične biologije i niza tehnika. Smatram to privilegijom jer današnji koncept znanosti u industriji katkad više ograniči ljude nego im daje slobode. Više se ne smatram istraživačem i znanstvenikom, premda je, tko zna, jednom moguće da se vratim na taj posao. Ne volim ni da me tako zovu jer se ne volim krivo predstavljati. Kao prilog svoje povijesti prilažem listu radova. Ipak, ta povijest posla mi je dala puno vrijednog i zahvalan sam nekima omraženoj farmaceutskoj industriji na svemu što znam. 2005. godine postao sam doktor farmaceutskih znanosti s temom disertacije „Konjugati makrolida i glukokortikoida kao nova klasa protuupalnih lijekova.“ 2011. godine igrom neobičnog slučaja zaposlit ću se u Imunološkom zavodu d.d. najprije na Zavodu za transfuzijsku medicinu, a potom i kao direktor kvalitete. Bez obzira na težinu, to mi je bila velika privilegija i naučiti suptilnosti kontrole kvalitete cjepiva i proizvoda ljudske plazme obogati čovjeka za nivo striktnosti u kvaliteti koju druge grane industrije jedva dosežu. Bila mi je teška odluka otići i dan danas mi je žao te institucije i predivnih kolega koje sam tamo upoznao. Gdje su tu eterična ulja i biljke? Bezazleni tečaj aromamasaže u Aromari 2001. godine na kraju se pretvorio u hobi i interes. Zahvalan sam svojoj tadašnjoj tvrtki da je to bez problema ne samo tolerirala već su me i neki kolege ohrabrivali. Stekao sam samo jednu impresiju: svijet ljekovitih biljaka i eteričnih ulja je kaotični divlji Zapad u odnosu na striktnost svijeta farmaceutske industrije. U njemu ima potencijala koji treba razviti. Vremenom, to mi je postao moj glavni posao. Trebao sam položiti test i vlastite naivnosti i vremenom sam izgradio sve jasniji stav što je u tom svijetu prirodnih tvari i lijekova smisleno, a što je odnijela povijest. Svijet New Age-a ostavio je gorke uspomene na svijet „alternative“ i o tome trebam jednom napisati knjigu. Moj interes prema biljkama proširio se davno u svijet kozmetike, ali osobno ružno iskustvo dr. Stribor kozmetike udaljilo me još prije 3 godine od tog svijeta. Što sam znao, prenio sam na Plantageu kao mali hommage tom vremenu. Ako ikada nadrastem to gorko iskustvo ovaj interes, barem u smislu hobija, možda će se vratiti. Da bi se to desilo, ono staro prvo mora umrijeti, ali o tome više ne odlučujem ja. Moj današnji svijet je uvijek podređen osobnom učenju i iskustvu. Savjetujem pacijente i drago mi je što sam uopće prvi u struci razvio takav koncept koji je dio posla XXI. Stoljeća. Zahvaljujem se Atlantic Farmacia na uspješnoj suradnji kroz godine. Educiram puno druge i iz povijesti svojih prethodnih poslova pokušavam prenijeti svoja iskustva drugima i poraditi na općem znanju ne samo medicinskih djelatnika već cijelog društva. Aktivno pišem na Facebooku, izdao sam knjigu koja je plod tog pisanja, u grupi Samoniklog jestivog bilja, ali i u grupi Cijepljenje/vakcinacija – grupa za sve koji imaju pitanja i nedoumice, čime se zahvaljujem Imunološkom zavodu. Znam biti težak, premda sam uglavnom blagog karaktera. Tvrdoglav sam, ponekad prednost, katkad mana. Tko me povrijedio/la i financijski iskoristio/la, zauvijek ima zatvorena vrata. Nisam zlopamtilo osim u ekstremima kojih, srećom, nema puno. Na prste dvije ruke. Volim planinariti, to već mnogi znaju. Volim biljke ali i sve prirodne znanosti. Govorim francuski i engleski jezik. Više na: https://www.plantagea.hr/o-meni/