Koliko su cjepiva protiv SARS-CoV-2 zaista efikasna protiv Omikrona?

Koliko su cjepiva protiv SARS-CoV-2 zaista efikasna protiv Omikrona?

Efektivnost cijepljenja se prati već dugo, postoji preko 150 studija koje su to pratile. O tome možete pronaći sve što vas zanima ovdje,  a naročito u PDF tablici koja je ovdje.

Ovo sistematsko praćenje efektivnosti cijepljenja provodi John Hopkins Univerzitet u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, ali podaci dolaze iz studija širom svijeta.

Iz tablice ćete vidjeti da:

1. Cjepiva su itekako štitila i protiv bolesti i protiv zaraze svih varijanti do Omikrona.

Ogromna većina studija, koje su neovisno provedene širom svijeta, redom govorile jedno te isto, a to je da cjepiva protiv COVIDA djeluju i snižavaju opasnost od zaraze, još bolje štite protiv teških oblika bolesti, a naročito protiv smrti.

2. Druga doza cjepiva, naročito ona svježa, štiti i protiv Omikrona, pogotovo protiv teških oblika bolesti i potrebe za intenzivnom skrbi.

Zaštita protiv infekcije Omikronom je nažalost drastično pala.

3. S vremenom zaštita protiv omikrona pada po drugoj dozi.

Na ovom linku možete pronaći online resurs o studijama cjepiva protiv SARS-CoV-2 i njihovoj zaštitnoj ulozi.

4. Postoji i nekolicina studija o učinku booster doze protiv Omikron varijante. Nalaze se u dokumentu, ali zasebno, počevši od strane 61.

Ti rezultati vrlo jasno pokazuju da booster doza značajno pomaže protiv omikrona i da diže zaštitu i protiv teških oblika bolesti, ali i protiv infekcija. Studije koje su gledale baš učinak boostera protiv omikrona su označene žutom bojom i koliko sam mogao prebrojati, ima ih osam.

Sve od reda ukazuju na značajan porast zaštite po boosteru. Stoga, svi raspoloživi podaci iz većeg broja neovisnih izvora nas ohrabruju da i protiv omikrona imamo dobre šanse, ali pod uvjetom da uzmemo i treću dozu. To je moguće uzeti već 3 mjeseca po drugoj dozi, a za booster u osnovi nikad nije kasno, osim ako je već došlo do infekcije i bolesti. 

Zašto struka preporuča Booster protiv Omikrona?

O boosteru, kao boljoj zaštiti protiv Omikron soja govore i rezultati neutralizacijskih testova. To je drukčija vrsta istraživanja od epidemioloških studija efektivnosti cjepiva. Ovdje nisu praćeni klinički ishodi infekcije, nego su testirana protutijela iz krvi (seruma).

Serumi cijepljenih, boosteriranih, ili onih koji su preboljeli COVID su pomiješana s Omikron virusom ili drugim varijantama, a onda je testirano ako se virus razmnaža.

Te studije su pokazale slijedeće:

1. Protutijela slabije neutraliziraju omikron od drugih varijanti. Pad te efikasnosti je oko 10 puta.

2. Serumi osoba koje su cijepljene s dvije doze djeluju puno bolje od onih koji su dobili samo jednu dozu J&J cjepiva – njihova protutijela ne čine praktično ništa protiv omikrona.

3. Osobe koje su dobile booster imaju najvišu razinu protutijela koja neutralizira Omikron.

Primjer takvog rada je dostupan ovdje (u trećoj slici), ali takvih radova u međuvremenu ima puno i rezultati su vrlo slični u svim neovisnim studijama:  Stoga je preporuka struke da se osobe koje to još nisu učinile, cijepe ili boosteriraju, jer time se snižava rizik da imaju teški oblik bolesti. 

Sastavio: prof. Luka Čičin-Šain, dr.med., virolog

5/5
Podijelite dalje