Mali pregled nedavnih studija o efektivnosti cjepiva protiv COVID-19

Mali pregled nedavnih studija o efektivnosti cjepiva protiv COVID-19

Zanimljiva studija je izašla iz Britanskog phe (prvih 4,5 slika) koja je gledala kako se drže AZ i Pfizer. Unatoč nekim ranijim studijama, vidimo da je Pfizer tu ipak nešto nadmoćniji, iako AZ nije loša.
 
Kada gledamo ono što nas najviše zanima, a to su hospitalizacije i smrti, čak i kod onih preko 65 (koji nemaju pridružene teže bolesti) efektivnost je za Pfizer 95%, a za AZ 78% nakon 20+tjedana (doduše veća nesigurnost rezultata). U rasponu 15-19 tj. (gdje je manja nesigurnost) je 86.5%.
 
Što se tiče Johnsona, nemamo studija kroz vrijeme. Ono što sam našao je da se zaštita od hospitalizacije vrti oko 71%, a jedna studija na oko 470k osoba našla je da je zaštita od smrti 91-96%. Dakle tih 71% je odmah u startu, daje značajno manje antitijela i meni se to ne sviđa. Mislim da bi trebalo razmotriti booster za J&J cjepivo.
 
Baš nakon pisanja ovog osvrta izašle su najnovije vijesti da:
 
1. Johnson (1 doza) daje dugoročniju zaštitu (medijan oko 4 mjeseca): 79 posto za infekcije povezane s COVID-19 i 81 posto za hospitalizacije i ne opada tijekom tog perioda.
 
2. Booster doza cjepiva 56 dana nakon prve daje:
  • 100 postotnu zaštitu od teškog/kritičnog COVID-a-najmanje 14 dana nakon
  • 75 posto zaštite od simptomatskog COVID-a na globalnoj razini
  • 94 posto zaštite od simptomatskog COVID-a u SAD-u (cijeli rad o tome nije uzašao pa ne znam koja su ograničenja)
Što se tiče boostera, oni u Izraelu rade, iako su podatci jako svježi i treba biti oprezan. Oni su vratili zaštitu za tešku bolest ili smrt kod starijih osoba na vrlo visoku razinu (~ 93-96%) što je 4 do 6 X smanjen rizik od teške bolesti ili smrti.
 
Za mlađu dobnu skupinu (12 do 60) vidimo da cijepljenje sa 2 doze pruža vrlo visoku razinu zaštite (~ 90%) u odnosu na tešku bolest ili smrt bilo sa boosterom ili bez.
 
Efektivnost protiv simptomatske bolesti dosegla je vrhunac u prvim tjednima nakon druge doze, a zatim je pala na 47,3% u periodu 20+ tjedana za AZ cjepivo i 69,7% za Pfizer cjepivo. Ipak utjecaj je daleko slabiji među mlađima od 65 godina.

 

Studija je pokazala i da kratki intervali između doza (manje od 4 tjedna) proizvode nižu zaštitu od dužih intervala (8+ tjedana).
Bitno – zaštita od hospitalizacije malo je oslabila, bila je 77,0% nakon 20 tjedana nakon cijepljenja za cjepivo AZ i 92,7% za cjepivo Pfizer.
AZ dakle pokazuje blago smanjenje, ali se i dalje dobro drži na 80%+ za odrasle nakon 5 mjeseci.

 

Studija također radi bitnu stvar i razlučuje zaštitu od hospitalizacije prema zdravstvenim stanjima = Među onima bez teških komorbiditeta, postoji jako malo slabljenja protiv teških bolesti, ako i uopće. I za Pfizer i za AZ. Ako ste stariji od 65 godina i nemate ozbiljna zdr. stanja, i dalje dobivate negdje između 80% zaštite (AZ) i 95% (Pfizer) u odnosu na necijepljenu osobu čak i 5 mjeseci nakon 2.doze.
Procijenjena je učinkovitost protiv smrti – Vrlo malo opadanja za Pfizer, čak i među starijim osobama. Samo skromno smanjenje za AZ, i još uvijek 80%+ zaštite nakon 5 mjeseci od druge doze.

 

5/5
Podijelite dalje

Antonio Periš

Antonio Periš rođen je u Osijeku 4.2.1996. Nakon položene mature upisuje Medicinski fakultet Osijek te 2020. postaje magistar medicinske dijagnostike. Tijekom studija dobitnik je više vrsta stipendija: STEM (u više navrata), stipendije grada Osijeka te Osječko baranjske županije. Na fakultetu se bavio znanstvenim radom te radom u kulturi stanica. U dva navrata je bio dobitnik Rektorove nagrade za izniman uspjeh tijekom studiranja. Trenutno radi u Nastavnom zavodu Andrija Štampar u laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju. U slobodno vrijeme piše članke o cijepljenju te članke iz područja laboratorijske medicine za portal fitness.com.hr. Više godina se natjecateljski bavio karateom u kojem ima zvanje smeđe-crnog pojasa.