Nove kockice u COVID-19 mozaiku

Nove kockice u COVID-19 mozaiku

U zadnjih desetak dana dodali smo pandemijskom mozaiku znanja dvije zanimljive kockice:

Lancet je 16. 02. 2023. objavio sustavni pregled kojeg je izradio Tim za prognostiku COVID-19.  Pregled obuhvaća 65 studija iz 19 različitih zemalja a odgovara na pitanje u kojoj mjeri prethodna infekcija SARS-CoV-2 štiti od reinfekcije i teških oblika bolesti (hospitalizacija i smrtni ishod). Prethodna infekcija ili bilo kakav prethodni simptomatski oblik bolesti COVID-19 pokazuju visoku zaštitnost protiv reinfekcije za vuhanski, alfa, beta i delta soj SARS-CoV-2, oko 80% nakon 40 tjedana (za omikron BA.1 iznosila je oko 36% nakon 40 tjedana). Zaštitnost od teških oblika bolesti (hospitalizacije i smrtnog ishoda) iznosila je oko 90% nakon 40 tjedana za sve sojeve, uključujući omikron BA.1.

Te dobrodošle vijesti znače da vjerojatno nećemo više gledati prenapučene bolnice i ometanje normalnog rada zdravstvenog sustava, no donose i jedan ogroman “ali”.

Kako biste uživali u “blagodatima” navedenih podataka, morate se, naime, zaraziti PRVI put (u trenutku kada nemate niti jedan oblik zaštite) i time preuzeti i sve rizike infekcije virusom SARS-CoV-2/bolesti COVID-19, od onih akutnih pa sve do onih dugoročnih. Jednostavno rečeno, prva infekcija bez cijepljenja je nemjerljivo opasnija od prve infekcije nakon cijepljenja.

Nažalost, COVID-19 nam je ostavio velike “viškove” smrtnosti (već sada znamo da je za gotovo sav višak smrtnosti u postpandemijskom razdoblju odgovorna upravo infekcija SARS-CoV-2/ bolest COVID-19 – npr. ovdje, a morat ćemo se suočiti i s dugotrajnim posljedicama SARS-CoV-2/COVID-19 kod dijela zaraženih i oboljelih.

  1. 02. 2023. objavljen je izvještaj ONS-a o dobno prilagođenim stopama mortaliteta u Engleskoj za razdoblje od travnja 2021. do prosinca 2022. koji se sjajno nadopunjuje s prethodnim člankom i pokazuje nam zašto “prokuživanje” nije bila najpametnija ideja i zašto to nije mogla niti smjela biti javnozdravstvena politika.

Podatke možete dohvatiti na sljedećoj ovdje, a mi vam donosimo zgodnu vizualizaciju koju je s javnošću podijelila Sarah Caul, voditeljica odjela analize mortaliteta pri ONS-u.

Kako jasno pokazuje gornja slika, kroz vremensko razdoblje obuhvaćeno ovim izvještajem necijepljene su osobe, kako je i očekivano, imale (dobno prilagođene) više stope mortaliteta vezane za COVID-19 od  osoba cijepljenih makar jednom dozom, odnosno osoba koje su primile tri doze ili docjepnu dozu.

Ono što pomalo iznenađuje jest da je isti učinak vidljiv čak i kod stopa mortaliteta nepovezanih s COVID-19!

Učinak prikazan u ONSovom izvješću ne možemo pripisati samo cjepivu (vjerojatno cijepljene osobe imaju i neke druge zdrave navike), no jasno je da je utjecaj cjepiva na tijek pandemije bio ogroman. 

Zanimljiva je i dinamika prikazana na slici: posljednjih mjeseci 2022. vidimo da se linije približavaju, što je zapravo očekivano kad uzmemo u obzir podatke iz prethodno spomenutog Lancetovog članka   (vjerojatno se, nažalost, javlja i logička pogreška pristranosti prema preživjelima (eng. survivorship bias), jer umrijeti, napokon, velika većina nas može samo jednom, zar ne?). To je također važno, jer je ulogu cjepiva potrebno preispitivati tokom pandemije, što je naš HZJZ i činio te prema potrebi prilagođavao preporuke o cijepljenju.

Autor: Darko Krnić

Uredila: Marija Blagović

 

5/5
Podijelite dalje