Nuspojave i štetni događaji

Kao i svi lijekovi i medicinski pripravci, tako i cjepiva mogu izazvati nuspojave. Neke nuspojave se javljaju vrlo često (u više od 10% cijepljene djece), a to su blage nuspojave kratkog trajanja koje prolaze spontano bez posljedica (npr. lokalna reakcija na mjestu primjene). Druge se nuspojave pojavljuju u rasponu od često do rijetko i za njih je također karakteristično da prolaze bez posljedica (npr. osip, povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima i kostima, razdražljivost, nesanica, neutješni plač, febrilne konvulzije). Vrlo rijetke nuspojave mogu ostaviti trajne posljedice (npr. Guillain-Barré sindrom, postvakcinalni poliomijelitis – dječja paraliza uzrokovana cijepnim sojem) i ugroziti život (anafilaktička reakcija). Učestalost ovih ozbiljnih nuspojava je vrlo niska, za neke toliko niska da se ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li doista posljedica cijepljenja (npr. Guillain-Barré sindrom).

Nekim nuspojavama je učestalost poznata i vrlo niska npr. postvakcinalni poliomijelitis koji se javlja učestalošću od 1 na milijun doza oralnog polio cjepiva koje se više ne koristi u Hrvatskoj. Moguće teže nuspojave na cjepiva prikazane su u tablici 1.

Nuspojave se redovito bilježe i prate u svrhu pravodobne intervencije i zaštite zdravlja stanovništva.

Što se dogodilo tijekom posljednje pandemije gripe u Hrvatskoj u sezoni 2009./2010.?

Kao posljedica gripe velik broj ljudi obolio je od upale pluća, mnogi od njih završili su na respiratoru, a 30-ak ih je umrlo. Nitko nije umro od posljedica cijepljenja.

Za sva cjepiva koja su u upotrebi u Hrvatskoj (a i šire), korist od primjene uvelike nadmašuje potencijalni rizik od nuspojava (slika 7). Ta korist odnosi se na sprječavanje bolesti i njenih komplikacija, koje mogu ugroziti život djeteta.

Bolest

Moguće teže nuspojave na cjepivo

Ospice

Otok žlijezda na licu ili vratu, febrilne konvulzije, infekcija gornjih dišnih putova, proljev, aseptični meningitis, alergijske reakcije

Zaušnjaci

Rubeola

Difterija

Konvulzije, neutješni plač u trajanju dulje od 3 sata, stanje slično šoku (napad mlohavosti i bljedila), temperatura viša od 40,5°C, alergijske reakcije

Tetanus

Hripavac

Dječja paraliza

Teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opća slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavica, alergijske reakcije

Bolest uzrokovana Haemophilusom infl. tipa B

Teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opća slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavica, alergijske reakcije

Hepatitis B

Paraliza, meningitis, encefalitis, konvulzije, artritis, alergijske reakcije

Tuberkuloza

Generalizirana infekcija uzrokovana bakterijom iz cjepiva, alergijske reakcije

U Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2009. do 2012. godine prijavljeno je 680 postvakcinalnih reakcija (reakcija nakon cijepljenja) na cjepiva iz Programa obveznog cijepljenja, a cijepilo se gotovo milijun i pol djece.

Najčešće prijavljene nuspojave su:

 • lokalna reakcija,

 • zaušnjaci nakon cijepljenja (parotitis postvaccinalis),

 • osip,

 • povišena

 • tjelesna temperatura,

 • urtikarija itd.

Od težih prijavljenih nuspojava u četiri godine izdvojili bi:

 • 17 upala limfnih čvorova,

 • 7 afebrilnih ili febrilnih konvulzija,

 • 5 seroznih meningitisa,

 • 1 prijapizam,

 • 1 pareza facijalisa,

 • 1 status epilepticus i

 • 1 anafilaktički šok.

Cjepivo s najviše zabilježenih nuspojava je Mo-Pa-Ru Imunološkog zavoda, koje se sredinom 2011. prestalo koristiti u Programu obveznog cijepljenja.

Nuspojave nakon cijepljenja javljaju se (ovisno o vrsti nuspojave) u rasponu od 1 dan do 6 tjedana. Nuspojave koje su najčešće (povišena temperatura, glavobolja, bezvoljnost, lokalna reakcija na mjestu primjene) javljaju se unutar 24-48 sati od cijepljenja. Temperatura nakon cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka i rubeole može se javiti 7-12 dana nakon cijepljenja. Alergijske reakcije, koje su vrlo rijetke, mogu se javiti i do nekoliko dana nakon cijepljenja, ali one najopasnije se javljaju odmah, dok je osoba još u ambulanti. Postvakcinalne ospice (ospice nakon cijepljenja), rubeola ili zaušnjaci, javljaju se deset do petnaest dana nakon cijepljenja.

 

One teže, a vrlo rijetke nuspojave mogu biti:

 • artritis (upala zglobova – nakon cjepiva protiv difterije i tetanusa) se može javiti nakon nekoliko tjedana

 • encefalitis (upala mozga) od cjepiva protiv ospica (kojeg nismo nikada do sada zabilježili) javlja se 6-10 dana nakon cijepljenja

 • idiopatska trombocitopenična purpura – smanjeni broj trombocita zbog kojeg dolazi do krvarenja (javlja se kod jednog na 50.000 cijepljene djece) unutar šest tjedana

 • ataksija – nedostatak koordinacije mišićnih pokreta (koja se javlja u jednog djeteta na oko 12.000 cijepljenih) može se javiti 7-14 dana nakon cijepljenja.