Ospice

Ospice su virusna, vrlo zarazna bolest dječje dobi. Širi se kapljičnim putem. U nerazvijenim zemljama su i dalje važan zdravstveni problem dječje dobi zbog smrtnosti od oko 20%.

Ospice su virusna bolest čiji je uzročnik virus morbila, a karakterizirana je osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje uslijed visoke tjelesne temperature), proljev ili upala mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica koja se u razvijenim zemljama kreće oko 1 na 1.000 oboljelih, dok u zemljama u razvoju doseže čak 1 na 100 oboljelih. Prema podacima iz Europske unije (EU) u posljednjih nekoliko godina na 5 oboljelih od ospica, jedna osoba završi u bolnici. Nakon znatnijeg porasta broja oboljelih od ospica u EU, Europska komisija izdala je preporuku o minimalnom 95%-tnom cijepnom obuhvatu, kako bi do 2015. g. Europska Unija bila slobodna od ospica, kao što je to već slučaj sa Sjevernom i Južnom Amerikom. Da bi dobili dozvolu za ulazak u SAD, morate biti cijepljeni protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

 

Bolest počinje hunjavicom, grloboljom, kašljem. Javlja se i temperatura koja raste, a četvrti ili peti dan kad je na vrhuncu izbija osip. Drugog ili trećeg dana od početka bolesti javlja se osip po sluznici usta. Nekomplicirana bolest traje 7-10 dana. Komplikacije su upala pluća, encefalitis i subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE). U zemljama u razvoju 60% smrtnosti od ospica uzrokovano je upalom pluća. Encefalitis (upala mozga) se javlja kod 1:1000 oboljelih- ima smrtnost od 25%, a kod trećine preživjelih ostaju trajne neurološke posljedice. SSPE je kronična progresivno-degenerativna bolest središnjeg živčanog sustava što se javlja u adolescenata koji su preboljeli ospice u dobi do 2 godine. Karakterizirana je intelektualnim propadanjem, smetnjama vida, poremećajima svijesti i na kraju smrtnim ishodom. Ishod je letalan unutar 3 godine od početka bolesti. Uvođenjem cijepljenja incidencija SSPE je pala na 0,5-1:1.000.000 oboljelih.

Dijagnosticira se na temelju karakteristične kliničke slike i epidemioloških podataka. Potvrđuje se serološkim testovima. Specifično antivirusno sredstvo ne postoji, pa je terapija simptomatska.

Cijepljenje koje se provodi sa navršenih godinu dana života i pri upisu u prvi razred osnovne škole.  

NAPOMENA: Bolest kod trudnica može izazvati spontani pobačaj, prerani porod ili rođenje djeteta niske porođajne težine.

 

Ljudi se mogu zaraziti ospicama i do dva sata nakon što su se virusi ospica našli u zraku i zaražena osoba je napustila prostoriju.

 

5/5