Pitanja oko cjepiva

Pitanja o cjepivima

Svjestan sam već godinama puno pitanja oko cjepiva. Razumijem ih. Generacija sam koja se još sjeća ljudi koji su živjeli s posljedicama dječje paralize. Mlađi se ne sjećaju. Imao sam „čast“ vidjeti oboljelog od tetanusa. Ne bih tu čast poželio drugima. Gotovo nitko od nas nije vidio dijete oboljelo od difterije. Da dvoje od šestoro djece umre bilo je gotovo normalno. Malo je ljudi vidjelo drugu stranu negacije. Odgovori na pitanja su raznoliki. S već formiranim stavovima, rezolutni, emotivni, ljuti, Facebook-revolucionarni, mesijanski, paranoidni, suhi i akademski, statistički, čak i nacionalistički. 

Zaboravit ćemo na to sve. Ne mogu dati, kao nitko na svijetu, sve odgovore, možemo samo pogledati gdje smo došli. U malom serijalu mogu dati dio odgovora vezan za osobnu profesionalnu povijest kao voditelja kvalitete u proizvodnji cjepiva i lijekova iz ljudske plazme. 

Kvaliteta. O da, oko kvalitete postoji puno pitanja, a toliko malo ljudi razumije što znači kvaliteta i koliki je to sustav. Ni kliničari nisu s tim upoznati u dubinu i ne znam kad su to ljudi njima uopće počeli postavljati pitanja oko detalja kvalitete. Za to postoje drugi stručnjaci, a kliničarima se postavljaju – klinička pitanja. I kliničari imaju povjerenja u ljude koji se brinu o kvaliteti. Da bismo upoznali kvalitetu krenut ćemo na putovanje gdje sve počinje – s ulaznim materijalima, sirovinama. 

Put ćemo započeti soda bikarbonom, točnijim nazivom natrij hidrogenkarbonat. Svima vam je poznata, zar ne? Ona služi kao pufer (podešavanje optimalne kiselosti i lužnatosti) u nekim otopinama za uzgoj stanica u kojima rastu virusni sojevi, primjerice, ali može poslužiti u cijelom nizu otopina u procesu proizvodnje i analize. Uobičajena Facebook kontrola kvalitete uključuje onu bez aluminija. Nije to loše, medicinski djelatnici se ljute na bezaluminijski trend a meni je zanimljivo. Ljudi su usvojili tragove znanja o kontroli kvalitete. U industriji je sve puno teže od tog pitanja. Prije nego soda bikarbona bude korištena, kontrola kvalitete mora dati zeleno svjetlo da se koristi. 

To neće dati olako. Morat će ispitati sadržaj klorida, arsena, drugih teških metala, željeza, kalcija, amonija, sulfata i karbonata. Na primjer, sadržaj arsena ne može biti veći od 0,2mg/kg. To je limit postavljen i za rižu koja predstavlja najveći rizik unosa arsena u hrani. Kada biste pitali u trgovini kada kupujete soda bikarbonu da li su napravljene sve te analize bacili bi vas na ulicu. Kontrola kvalitete ta pitanja mora postavljati. 

Pogledajmo još jedan primjer. Glicerol. Glicerol poznajete kao rado korišteni humektans, ovlaživač kože u kozmetici a svaki dan ga konzumirate u obrocima koji sadrže masti. U cjepivima zna biti u malim količinama kao stabilizator. Da bi ga kontrola kvalitete ispitala morat će koristiti ne samo klasične kemijske testove nego koristiti spektroskopiju infracrvenog spektra i plinsku kromatografiju, metode koje zahtijevaju i uređaj i stručne osobe. Morat će ispitati indeks loma svjetla, aldehide, kiselost i lužnatost, kloride, teške metale i tzv. halogenirane spojeve koji mogu biti štetni. 

Zašto to radimo? Tijekom XIX. i XX. stoljeća naučili smo na gorkim primjerima kako tvari koje mogu biti kontaminanti u pojedinim sirovinama mogu biti štetne. Rijetko su i medicinski djelatnici svjesni na koliko detalja industrija mora paziti. Pravilo da industrija mora obavezno sama provjeriti ulazne sirovine potječe iz gorkih iskustava davne prošlosti. Ne možemo vjerovati samom proizvođaču jer se znalo desiti da je došlo do zamjene tvari. 

Ovaj dodatni korak smo naučili sredinom XX. stoljeća. Pokušajte sada zamisliti koliko je to kompliciran proces gdje postoji veliki broj sirovina. Svaki put kada sirovina stigne u tvrtku, pa makar stizala svakih dva mjeseca ista tvar istog proizvođača, mora se napraviti analiza. Osim analiza, industrija je obvezana inspicirati (obići s inspektorom) svakog dobavljača i proizvođača sirovina, neovisno o analizama. Mora imati određena točno mjesto gdje će se uzeti uzorci, propisan isti način. 

Čak i same metode nisu nimalo jednostavna priča. Prije nego uopće koristimo analizu metoda mora proći višemjesečna dokazivanja da je točna i sukladna preporukama. Tako nešto ne zahtijeva se, primjerice, u akademskim institucijama. Osoba koja radi analize mora osim osnovne edukacije kao što je fakultetska ili srednjoškolska, dokazati da je educirana upravo u određenim metodama analize. Ništa ne smije biti prepušteno slučaju, pa ni temperatura i vlažnost laboratorija gdje se analize rade. 

Sve to postoji jer je sustavno naređeno. Europska farmakopeja, primjerice, točno naređuje kvalitetu i sa svakim novim izdanjem zna se desiti da se ljestvica diže. Redovno se uvode dodatne analize kako bi se smanjio potencijalni rizik primjene u ljudima. Nakon što smo samo zavirili u ogromno područje analiza ulaznih tvari, prošetat ćemo se u kasnijim objavama crticama iz industrijskog života kvalitete. Ulazne sirovine, ogromno područje, samo su manji dio puno veće priče.

Literatura:

  1. EudraLex – The Rules Governing Medicinal Products in the European Union
  2. La Pharmacopée Européenne 9e Edition

 

 

5/5
Podijelite dalje

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.

1992. godine upisujem studije medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Nakon završene četiri godine studija odlučujem upisati i studij farmacije. Svoj tadašnji znanstveni interes imao sam prilike razviti radeći kroz dvije godine diplomski rad kod dr. Blaženke Grahovac i cijelom tadašnjem timu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u čijem sam laboratoriju imao prilike napraviti svoje prve korake. Diplomirao sam na temu molekularnog određivanja vrste Borrelia burgdorferi sensu lato u kliničkim uzorcima. Zahvalan sam i drugoj mentorici, profesorici Marici Medić-Šarić na gotovo majčinskoj podršci i na prvoj znanstvenoj publikaciji. 1998. godine diplomirao sam oba studija i stekao titule magistra farmacije i diplomiranog inženjera medicinske biokemije. Vrlo kratko sam 1998. godine radio kao asistent na zavodu za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a već iste godine zapošljavam se u istraživačkom institutu PLIVA d.d. čiji sam stipendist bio dvije godine. Počeo sam raditi kao istraživač u grupi koja se bavila istraživanjem novih protuupalnih lijekova kod dr. Mladena Merćepa. Njemu sam zahvalan, kao i svim kolegama, na svemu što sam naučio u znanosti, a toga je bilo puno. Biram li između istraživanja u industriji i akademskom okružju odabirem industrijsko okružje. Plod toga je nekoliko znanstvenih publikacija i više patenata. Postajem direktor istraživačkog programa u PLIVA d.d., a potom i voditelj stanične biologije u GlaxoSmithKline (GSK). Teško je nabrojati sve što sam prošao u znanstvenom iskustvu, od in vivo modela, molekularne i stanične biologije i niza tehnika. Smatram to privilegijom jer današnji koncept znanosti u industriji katkad više ograniči ljude nego im daje slobode. Više se ne smatram istraživačem i znanstvenikom, premda je, tko zna, jednom moguće da se vratim na taj posao. Ne volim ni da me tako zovu jer se ne volim krivo predstavljati. Kao prilog svoje povijesti prilažem listu radova. Ipak, ta povijest posla mi je dala puno vrijednog i zahvalan sam nekima omraženoj farmaceutskoj industriji na svemu što znam. 2005. godine postao sam doktor farmaceutskih znanosti s temom disertacije „Konjugati makrolida i glukokortikoida kao nova klasa protuupalnih lijekova.“ 2011. godine igrom neobičnog slučaja zaposlit ću se u Imunološkom zavodu d.d. najprije na Zavodu za transfuzijsku medicinu, a potom i kao direktor kvalitete. Bez obzira na težinu, to mi je bila velika privilegija i naučiti suptilnosti kontrole kvalitete cjepiva i proizvoda ljudske plazme obogati čovjeka za nivo striktnosti u kvaliteti koju druge grane industrije jedva dosežu. Bila mi je teška odluka otići i dan danas mi je žao te institucije i predivnih kolega koje sam tamo upoznao. Gdje su tu eterična ulja i biljke? Bezazleni tečaj aromamasaže u Aromari 2001. godine na kraju se pretvorio u hobi i interes. Zahvalan sam svojoj tadašnjoj tvrtki da je to bez problema ne samo tolerirala već su me i neki kolege ohrabrivali. Stekao sam samo jednu impresiju: svijet ljekovitih biljaka i eteričnih ulja je kaotični divlji Zapad u odnosu na striktnost svijeta farmaceutske industrije. U njemu ima potencijala koji treba razviti. Vremenom, to mi je postao moj glavni posao. Trebao sam položiti test i vlastite naivnosti i vremenom sam izgradio sve jasniji stav što je u tom svijetu prirodnih tvari i lijekova smisleno, a što je odnijela povijest. Svijet New Age-a ostavio je gorke uspomene na svijet „alternative“ i o tome trebam jednom napisati knjigu. Moj interes prema biljkama proširio se davno u svijet kozmetike, ali osobno ružno iskustvo dr. Stribor kozmetike udaljilo me još prije 3 godine od tog svijeta. Što sam znao, prenio sam na Plantageu kao mali hommage tom vremenu. Ako ikada nadrastem to gorko iskustvo ovaj interes, barem u smislu hobija, možda će se vratiti. Da bi se to desilo, ono staro prvo mora umrijeti, ali o tome više ne odlučujem ja. Moj današnji svijet je uvijek podređen osobnom učenju i iskustvu. Savjetujem pacijente i drago mi je što sam uopće prvi u struci razvio takav koncept koji je dio posla XXI. Stoljeća. Zahvaljujem se Atlantic Farmacia na uspješnoj suradnji kroz godine. Educiram puno druge i iz povijesti svojih prethodnih poslova pokušavam prenijeti svoja iskustva drugima i poraditi na općem znanju ne samo medicinskih djelatnika već cijelog društva. Aktivno pišem na Facebooku, izdao sam knjigu koja je plod tog pisanja, u grupi Samoniklog jestivog bilja, ali i u grupi Cijepljenje/vakcinacija – grupa za sve koji imaju pitanja i nedoumice, čime se zahvaljujem Imunološkom zavodu. Znam biti težak, premda sam uglavnom blagog karaktera. Tvrdoglav sam, ponekad prednost, katkad mana. Tko me povrijedio/la i financijski iskoristio/la, zauvijek ima zatvorena vrata. Nisam zlopamtilo osim u ekstremima kojih, srećom, nema puno. Na prste dvije ruke. Volim planinariti, to već mnogi znaju. Volim biljke ali i sve prirodne znanosti. Govorim francuski i engleski jezik. Više na: https://www.plantagea.hr/o-meni/