Sažet prikaz najbitnijih stvari u vezi rizika cjepiva Oxford-AstraZeneca

Sažet prikaz najbitnijih stvari u vezi rizika cjepiva Oxford-AstraZeneca

 
Uvod

Europska medicinska agencija i regulatori iz UK-a nedavno su izvijestili da su neobični krvni ugrušci moguća ali izuzetno rijetka nuspojava cjepiva Oxford-AstraZeneca. Bitno je naglasiti da niti jedna agencija nije uspostavila uzročnu vezu između cjepiva i ugrušaka.

Izviješteno je o 86 europskih slučajeva na 18 milijuna doza što odgovara 1 slučaju na 290,697 doza cjepiva. Britanska MHRA izvijestila je o 79 slučajeva na 20.2 primljenih doza što odgovara 1 slučaju na 255,696 doza ili 4 slučaja na milijun.

 

Usporedba s ostalim rizicima

Kada ovo stavimo u perspektivu s drugim rizicima, dobivamo

1 od 20 000 je godišnji rizik da osoba pogine u prometu

1 od 1000 osoba će u općoj populaciji pretrpjeti trombotski događaj

*1 od 1500 žena će pretrpjeti trombotski događaj radi kombiniranih oralnih kontraceptiva

1 od 100 osoba s COVID-om će pretrpjeti trombotski događaj

1 od 20 osoba hospitaliziranih radi COVID-a će pretrpjeti trombotski događaj

Također, procijenjeno je da je rizik da vam cjepivo našteti ekvivalentno tome da sjednete u auto i da  vam se dogodi nesreća na putu od Zagreba do Splita

Jedna od najčešćih komplikacija COVID-a su upravo poremećaji zgrušavanja. Trombociti su stanice bez jezgara koje mogu biti uključene u prevođenje mRNA i već je više od pedeset godina poznato da sintetiziraju proteine. Vjerojatno virus SARS-CoV-2 može izravno inficirati trombocite i megakariocite koji pokreću translaciju mRNA i posljedičnu sintezu proteina u stanici, što dovodi do autoimunog odgovora na trombocite

Covid-19 također dovodi do moždanog udara u oko 1,6% ljudi, a procjenjuje se da će 30% ljudi s covid-19 dobiti trombocitopeniju, smanjenje broja trombocita.

Usporedbe stopa tromboembolija na 100 000 američkih osoba.
Vjerojatnosti na milijun različitih događaja i štetnosti cjepiva.

 

Dugi COVID-  podcijenjeni rizik

Također, ne treba zaboraviti i rizik od dugog COVID-a, kojeg stručnjaci nazivaju pandemija poslije pandemije, zbog neugodnih posljedica koje ostavlja

Analiza elektroničkih medicinskih kartona u Kaliforniji otkrila je da je 32% osoba s  COVID-19 imalo asimptomatske infekcije, ali mjesecima nakon imali su zdravstvenih posljedica.

Nedavna studija u BMJ-u jasno je pokazala- 140 dana poslije hospitalizacije od COVID-19 posljedice po rekonvalescente su sljedeće:

– 30% je imalo ponovnu hospitalizaciju (4 puta više od populacije koja nije bolovala od COVID-19)

– 1 od 10 je preminuo (8 puta više od populacije koja nije bolovala od COVID-19)

– respiratorne bolesti, dijabetes, i kardiovaskularne bolesti su visoko značajno učestalije kod COVID-19 rekonvalescenata u usporedbi sa kontrolama. (P<0.001) – i ukupno i kod samo novih dijagnoza

– ovaj rizik nije ograničen samo na stariju populaciju

Nova studija iz časopisa The Lancet Psychiatry je na više od 230 000 pacijenata s COVID-19 proučavala rizik za 14 psihijatrijskih i neuroloških bolesti unutar 6 mjeseci nakon akutne COVID-19 bolesti u usporedbi s osobama koje su bolovale od gripe ili drugih infekcija respiratornog trakta.

Pacijenti s COVID-19 su bili povezani s minimalno 40% većim rizikom za dobivanje sljedećih dijagnoza unutar 6 mjeseci od akutne bolesti u usporedbi s pacijentima s gripom:

* intrakranijalno krvarenje (87%)

* ishemijski moždani udar (80%)

* parkinsonizam (nije isto što i Parkinsonova bolest, 122%)

* demencija (88%)

* poremećaji raspoloženja (49%)

* anksiozni poremećaj (48%)

* nesanica (52%)

 

Risk vs. benefit
Rizici za prijem na intenzivnu i štetnosti cjepiva kod različitih dobnih skupina

 

 

 

Cjepivom povezana tromboza i trombocitopenija (VATT)

Bitno je naglasiti da zasad nema poznatih rizičnih faktora za za ovo ekstremno rijetko stanje jer astrazeneca ne uzrokuje tromboze bez niskog broja trombocita, već jako specifično stanje kod nekih osoba.

 

Kakvo je to stanje?

To je vrlo specifična vrsta ugrušaka i krvarenja – koja se opisuje ili kao tromboza sa sindromom trombocitopenije (TTS) ili  VATT (cjepivom povezana tromboza i trombocitopenija).

 

Što se događa?

 Protutijela pokreću nešto u funkciji trombocita (trombociti pomažu našoj krvi da ostane odgovarajuće ‘gustoće’ – prerijetka, krvari, pregusta i zgrušava se). To uzrokuje složenu kaskadu zgrušavanja i krvarenja. Čini se vrlo slično heparinom induciranoj trombocitopeniji (HIT).

Heparin je lijek koji se jako puno koristi I koji ima mogućnost da kod otprilike jedne trećine liječenih izazove nastanak antitijela na vlastite trombocite koji ih aktiviraju. Potom se oni nakupljaju i izazivaju male tromboze i povećavaju sklonost krvarenju jer se trombociti potroše na te mikrotrombe

HIT ima pojavnost od oko 300-1000 na 100000 osoba, opet daleko je učestaliji nego stanje stanje nakon cjepiva koje mu nalikuje.

 

Zašto se to događa?

Nejasno je, to bi moglo biti zbog nekog dijela cjepiva koji pokreće ovu kaskadu.

 

Koliko je rijetko?

VRLO je rijetko.

 

Tko je pogođeniji ?

Moguće da su žene mlađe od 55 godina pogođenije – ALI nije jasno zašto?

  • Ovaj je štetni događaj TAKO rijedak da je vrlo teško odrediti obrasce.
  • Zdravstveni radnici prvi su na redu za primanje cjepiva – većina zdravstvenih radnika su žene, pa se čini da žene mogu imati veće stope, ali uzorak možda nije reprezentativan za širu populaciju.
  • Treba nam još podataka
Koji su simptomi?

Slučajevi ovih ugrušaka i krvarenja javljaju se između 4 i 20 dana nakon cijepljenja. Ključni simptomi su:

  • Stalna glavobolja koja se ne smiruje analgezijom
  • Modrice na koži
  • Poremećaji vida
  • Bolovi u trbuhu
  • Respiratorni simptomi
Postoji li način liječenja?

Postoji učinkovito liječenje ovog stanja te se neželjeni ishod od vrlo rijetkih krvnih ugrušaka povezanih s  Oxford / AstraZeneca može izbjeći ako se “brzo i pravilno liječi”. Znanstvenici su već posložili dijagnistički I terapijski algoritam liječenja ovog stanja. Ukratko, koristi se iv immunoglobulin i neki neheparinski antikoagulans.

 

Treba li se uzimati aspirin?

Aspirin ovdje zasigurno neće pomoći, jer je VATT (cjepivom povezana tromboza I trombocitopenija) pokrenut imunim odgovorom te je ovdje upletena i trombocitopenija što znači da bi aspirin mogao pogoršati rizik krvarenja. Kod zdravih osoba benefiti uzimanja aspirina ne premašuju rizike te postoji opasnost spontanih krvarenja.

 

Trebaju li korisnici kombiniranih hormonalnih kontraceptiva prekinuti korištenje istih prije cjepiva?

Ne, ponovno jer se ovdje radi o specifičnom tipu  trombotskog događaja, različitom od onog kojeg uzrokuje kontracepcija.  Prema Kraljevskom institutu opstetričara i ginekologa, rizik od tromboze svejedno perzistira neko vrijeme nakon prestanka njihovog uzimanja, dovodi vas u rizik od neplanske trudnoće i samih trombotskih rizika poveznih s njom te se povećava kada se kontraceptivi opet počnu uzimati nakon perioda nekorištenja.

*Ipak, htio bih napomenuti da je najveći rizik za trombozu koji je vezan za kontracepciju vezan za kombinirane hormonske kontraceptive (estrogen+ progestin). Postoji još barem nekoliko efektivnih metoda (4 tipa progestinskih iud, bakrov iud) te pilula samo sa progestinom te nehormonalni spermicid.

Ne želim obeshrabriti žene i zagovarati protiv uzimanja kontracepcije jer je to i dalje malen apsolutni rizik, samo se želi pokazati da je za cjepivo rizik još manji od tog malog rizika kontracepcije.

 

Trudnoća i AZ?

Trenutno ne postoje poznati čimbenici rizika za ovo izuzetno rijetko stanje, jer je reakcija idiosinkratska pri prvom izlaganju cjepivu AstraZeneca. To znači da netko nije nužno u većem riziku od ove ozbiljne nuspojave samo zato što ima ima veći rizik od nastanka drugih krvnih ugrušaka, na primjer zato što su trudni. Budući da je ova nuspojava tako rijetka i nije zabilježena ni u jednoj trudnici, ne možemo znati točan rizik u trudnoći.

Rizici i koristi cijepljenja procjenjuju se na individualnoj osnovi. To može uključivati ​​čimbenike kao što su vaša nacionalnost, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost, bilo koje zdravstveno stanje koje imate, kao i profesionalna izloženost i mogućnost socijalne distance na poslu.

 

Mogu li pacijenti dobiti AZ cjepivo ako su prethodno imali krvni ugrušak?

Važno je da povijest tromboza sama po sebi nije kontraindikacija za cjepivo i pojedinci i dalje mogu dobiti AZ cjepivo kad im se ponudi.

Kontraindikacije za cijepljenje cjepivom AZ  uključuju osobe koje imaju povijest drugih izuzetno rijetkih imunološki posredovanih sindroma koje karakterizira tromboza u kombinaciji s trombocitopenijom – to uključuje prethodnu epizodu trombocitopenije izazvane heparinom ili isto specifična klinička slika u vezi s anti-fosfolipidnim sindromom. Ovim osobama može se ponuditi cijepljenje alternativnim cjepivom COVID-19.

Stručni odbor za hematologiju savjetuje da nema dokaza da su osobe s prethodnom anamnezom tromboze ili poznatim čimbenicima rizika za trombozu izloženije riziku od razvoja imunološke komplikacije prijavljene nakon AZ cjepiva. Nadalje, za većinu pojedinaca rizik od ponovljene tromboze zbog infekcije COVID-19 daleko je veći od rizika od ovog sindroma.

Ako pacijent u anamnezi ima, na primjer, duboku vensku trombozu (DVT) ili plućnu emboliju (PE) bez istodobne trombocitopenije, arterijsku trombozu, na primjer infarkt miokarda bez trombocitopenije ili nasljednu trombofiliju, nema kontraindikacije za cijepljenje,ali treba se konzultirati sa svojim liječnikom i razmotriti koristi i benefite. Pacijenti koji su doživjeli veliku vensku i arterijsku trombozu koja se dogodila s trombocitopenijom nakon cijepljenja, ne bi smjeli primati drugu dozu cjepiva COVID-19 AstraZeneca.

 

 Mogu li pacijenti dobiti AZ cjepivo ako su bili ili su trenutno trombocitopenični?

Trombocitopenija sama po sebi nije kontraindikacija za primanje AZ cjepiva.

Pojedinci s poremećajima krvarenja mogu se cijepiti intramuskularno ako se prema mišljenju liječnika upoznatog s rizikom krvarenja pojedinca, cjepivo može primjeniti ​​s razumnom sigurnošću na ovaj način. Ako pojedinac prima lijekove  za smanjenje krvarenja, na primjer liječenje hemofilije, intramuskularno cijepljenje može se zakazati nedugo nakon primjene takvog lijeka / liječenja. Pojedinci na stabilnoj antikoagulacijskoj terapiji, uključujući osobe na varfarinu koje su u toku sa planiranim ispitivanjem INR i čiji je najnoviji INR ispod gornje razine terapijskog opsega, mogu primiti intramuskularno cijepljenje.

 

Ako je netko imao cerebralni ili drugi ugrušak s niskom razinom trombocita nakon prve doze AZ cjepiva

Svatko tko je doživio cerebralne ili druge veće krvne ugruške koji se javljaju s niskom razinom trombocita nakon prve doze cjepiva AZ ne bi trebao dobiti drugu dozu cjepiva AZ.

 

Mogu li pacijenti još dobiti drugu dozu AZ cjepiva ako su imali krvni ugrušak nakon prve doze?

Važno je da povijest tromboza samostalno (bez trombocitopenije) nakon prve doze AZ cjepiva nije kontraindikacija za primanje druge doze i pojedinci i dalje mogu dobiti AZ cjepivo kad im se ponudi.

Pojedinci koji dožive epizodu zgrušavanja uz istodobnu trombocitopeniju nakon prve doze AZ cjepiva trebaju biti pravilno procijenjeni; ako se smatra da imaju prijavljeno stanje, daljnje cijepljenje treba odgoditi sve dok se njihovo zgrušavanje potpuno ne stabilizira, a zatim ponuditi alternativno cjepivo.

 

Zaključak

Važno je napomenuti da svako terapijsko sredstvo (na primjer lijek ili cjepivo) nosi rizik od neželjenih posljedica. Za većinu nas, većinu vremena, to će biti minimalno. Ovo je biološka stvarnost koja odražava složenost ljudskog tijela.

Kao i za bilo koja druga terapijska sredstva, i kod uzimanja COVID cjepiva postoje rizici i koristi koje moramo prihvatiti. Ono što trebamo učiniti je odvagati te rizike u odnosu na koristi.

Ovakve izračune radimo svakodnevno u svim aspektima svog života. Kad odlučimo sjesti u automobil, znamo da postoji rizik povezan s vožnjom. Ali mi procjenjujemo da vrijedi riskirati jer se isplati brzo doći tamo kamo želimo ići.

Uglavnom te izračune radimo a da nismo svjesni da ih radimo.

Na osnovu toga moramo shvatiti da cjepivo nudi gotovo potpunu zaštitu od teške bolesti i smrti od COVID-19.

Također znamo da su ozbiljne nuspojave od cjepiva, posebno VATT, izuzetno rijetke.

Naša percepcija rizika u slučaju cjepiva često zna biti poremećena. To je zato jer su cjepiva prevencija, a ne lijek pa nikad ne iskusimo ozbiljnost bolesti, a dobro znamo da rizik od teškog COVID-a nije ograničen samo na stariju populaciju, mnogi mladi iz punog zdravlja su završili hospitalizirani, a mnoga djeca sa multisistemslim upalnim sindromom, tjednima nakon asimptomatske infekcije.

Sama činjenica da nismo bolesni a trebamo se cijepiti stvara nam mišljenje da imamo puno više za izgubiti nego dobiti. Nakon cijepljenja ne osjećamo da smo išta dobili jer smo se cijepili iz punog zdravlja. To je u kontrastu s onim što se događa kad smo bolesni i kad smo spremni pokušati sve što bi bas moglo izliječiti, ne razmišljajući o nuspojavama lijekova. Razmišljanje nam je naravno krivo jer cjepivo je u ovom slučaju jedina efikasna i sigurna solucija za izlazak iz pandemije

Sastavio : Antonio Periš,  mag. med. lab. diagn.

Izvori:

https://www.bmj.com/content/372/bmj.n693?fbclid=IwAR1hgUczD3mw9c8rzU_yn7ZZhvmRJH9wW6tvJhw-XxaSEna2-H6ZbFcxvDg

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104840?query=recirc_curatedRelated_article

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104882?fbclid=IwAR0eMk4UJqUxZGx-jb9ZktWYgmJIhuwDsUbvrutgIfkrgbYy6XE5bdT7Oyk

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24347950

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC38587

https://www.gov.uk/government/publications/use-of-the-astrazeneca-covid-19-vaccine-jcvi-statement/jcvi-statement-on-use-of-the-astrazeneca-covid-19-vaccine-7-april-2021

https://www.gov.uk/government/news/mhra-issues-new-advice-concluding-a-possible-link-between-covid-19-vaccine-astrazeneca-and-extremely-rare-unlikely-to-occur-blood-clots

https://www.gov.uk/government/publications/regulatory-approval-of-covid-19-vaccine-astrazeneca/information-for-healthcare-professionals-on-covid-19-vaccine-astrazeneca

https://www.bbc.com/news/explainers-56665396

https://edition.cnn.com/2021/04/08/health/astrazeneca-covid-vaccine-blood-clots-explainer-cmd-gbr-intl/index.html

https://www.theguardian.com/world/2021/apr/07/what-do-i-need-to-know-about-the-oxfordastrazeneca-vaccine

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/961287/Greenbook_chapter_14a_v7_12Feb2021.pdf

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.03.21252086v1.full.

https://www.sciencemag.org/news/2021/04/hard-choices-emerge-link-between-astrazeneca-vaccine-and-rare-clotting-disorder-becomes

5/5
Podijelite dalje