Terapije za COVID-19

Autor: Marko Babić univ. bacc. biotechn. et pharm. inv.

Ovih dana viđamo dosta izjavu kako se COVID-19, poznat kao koronavirus, liječi lijekovima za HIV.

Ova izjava nije potpuna, a potiče na krive pretpostavke vezano za trenutno stanje.

Postoji cijela lista lijekova koji se u kliničkim studijama trenutno ispituje u svrhu suzbijanja i liječenja koronavirusa. Tu su razno razna cjepiva, tretmani čak i alati za brzu detekciju virusa.

Među njima je bitno spomenuti nekoliko izdvojenih lijekova:

1. Remdesivir

Postoji nekoliko terapija koje pokušavaju testirati, jedna od kojih je remdesivir – antiviralna terapija koja se koristila u tretmanu Ebole, Nipah, Hendra, Lassa, Junin i SARS i MERS virusa te RSV-a. Iako se filovirusi nisu pokazali kao nešto što ovaj lijek efikasno sprječava, respiratorne infekcije poput MERS-a i SARS-a koje su koronavirusi liječi. To ga čini dobrim kandidatom za liječenje koronavirusa COVID-19 zbog genske sličnosti virusa.

Remdesivir je opća antiviralna terapija koja zamjenjuje nukleotide kojim virus radi kopije sebe. Nekoliko je puta više vjerojatno da se veže za virusnu polimerazu nego za ljudsku polimerazu. Tako se umeću nestabilne lažne nukleotide u RNA slijed virusa uzrokujući raspad njihovih gena. Lijek je doživio uspjeh kod MERS-a i SARS-a, a sad ćemo vidjeti hoće li djelovati kod koronavirusa nakon kliničke studije.

2. Kaletra

Ovaj lijek je spoj dvaju antiretroviralnih lijekova lopinavir i ritonavir. Pišem ‘antiretroviralni’ jer nisu samo opće antiviralni nego se koriste protiv retrovirusa, skupine virusa koja svoj RNA kod prepiše u DNA kod koji ubaci u naš ljudski DNA gdje se replicira. No to nije zajednička crta HIV-a i korone. Zajedničko im je da imaju kapsidu, proteinsku omotnicu oko genetskog materijala koja se stvara u dugačkim neprekinutim nizovima. Ovaj niz proteina se treba razrezati na manje djelove s jednom molekulom zvanom proteinaza koja reže proteine u stanici. Ova proteinaza je ključna za stvaranje novih virusnih čestica kojima će virus dalje inficirati druge stanice. Ako nema proteinaze ne može se napraviti kapsula koja štiti virusni genetski materijal nakon što izađe iz stanice. Tu Kaletra nastupa. Ona blokira proteinazu, a kombinacija lijekova omogućuje da lijek dulje traje i ima manje toksičnih nusprodukata. Barem je tako u teoriji. Lijek nije još prošao klinička testiranja i pitanje je imaju li dovoljno slične proteinaze HIV i koronavirus.

3. Favilavir

Klorokin fosfati ili favilavir je treći od tri najviše obećavajuća lijeka. Ovaj lijek se koristi u liječenje malarije ali je pokazao obećavajuće rezultate u pretkliničkoj fazi ispitivanja. To je dakako replicirano u ljudima, no u malom broju subjekata. Klorokini zaustavljaju replikaciju virusa u stanicama, konkretno klorokini remete pH unutar stanica i time sprječavaju spajanje viralne čestice s vanjskom membranom stanice. Time virus ne može inficirati stanicu. Lijek je također jeftin i ima dugu povijest korištenja – što olakšava razumijevanje nuspojava. Ovo je za sada jedini odobreni lijek za koronavirus no samo u Kini, uglavnom za tretman simptoma. Bitno je razumjeti kako je studija napravljena svega na 70 inficiranih i nije bez svojih rizika. Uzimajte lijek samo uz preporuku liječnika i ako imate virus.

Ovo troje spadaju u 31 lijek koji su isplivali kao mogući kandidati u borbi protiv koronavirus infekcije. Tu također postoji još cjepiva protiv virusa.

Ono što je također isplivalo su raznorazni pseudoznanstvenici, mudrijaši i prevaranti koji su izašli sa svojim suludim teorijama kako liječiti infekciju.

Panika je, što znači da je najbolje vrijeme za profiterstvo od straha.

Imamo hipoteze koje kreću od ispijanja tople vode, alkohola ili držanja daha pa do ideja o tome kako crvene alge liječe koronavirus. Ne polazite za glasinama. Topla voda ne pomaže jer virus trpi značajne temperature i virusne čestice se ne nalaze samo u grlu ili na površini sluznica. Alkohol ne pomaže kod virusnih infekcija. Pojedini šećeri iz crvenih algi su pokazali neka antiviralna svojstva kod herpesa i HIV-a ali ne za koronaviruse, te su ovi dokazi tek u fazi testiranja na Petrijevoj zdjelici. Panacee ne funkcioniraju, homeopatija nije medicina i bilo tko tko vam tvrdi da ima pravi lijek sigurno laže, jer su za sada samo testirani ovih 30-ak lijekova, niti jedan drugi. Razlog tomu je što se virus drži strogo u par istraživačkih instituta na svijetu, a oboljeli su pod ozbiljnom karantenom te ne može bilo tko doći i testirati svoj kućni pokus iz kemije.

Dakle, ne može se znati jesu li efikasni osim ako nisu jedan od trideset testiranih supstanci.

 Ako imate pitanje za neku terapiju posavjetujte se s liječnikom prije nego što potrošite novce na nešto što samo zvuči jako stručno a ustvari morate pitati je li free shipping.

Izvori:
1. https://aac.asm.org/content/53/8/3416
2. https://www.nature.com/articles/s41422-020-0282-0
3. https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(03)00806-5/fulltext
4. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-009-2049-1_14
5. https://www.clinicaltrialsarena.com/analysis/coronavirus-mers-cov-drugs/
6. Montagnier L (1999). “Human Immunodeficiency Viruses (Retroviridae)”. Encyclopedia of Virology (2nd ed.). pp. 763–774.
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139105/
8. https://www.clinicaltrialsarena.com/news/gilead-remdesivir-phaseiii-covid-19/
9. https://www.jstage.jst.go.jp/article/bst/advpub/0/advpub_2020.01047/_article
10. https://www.nih.gov/news-events/news-releases/remdesivir-prevents-mers-coronavirus-disease-monkeys
11. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2759815
12. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2001191
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4984655/  
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844999/

5/5
Podijelite dalje