Hripavac (pertusis)

Hripavac je akutna zarazna bolest, koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, a karakteriziraju je jaki napadaji kašlja s iskašljajem. Većinu simptoma uzrokuje pertusisni toksin. Bolest se prenosi kapljičnim putem.

Pertusis, hripavac ili magareći kašalj je vrlo zarazna infekcija donjeg dijela dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Hripavac je bolest koja sporo napreduje (nekoliko tjedana), a posebno je problematična kod male djece. Izaziva napadaje tako jakog kašlja da djeca ne mogu jesti, piti niti disati. Jak kašalj može trajati tjednima. Tijekom bolesti može se razviti upala pluća, konvulzije, oštećenja mozga i smrt. Preko 90% necijepljene ili nepotpuno cijepljenje dojenčadi i male djeci oboli nakon izlaganja.

Cijepljenje ne iskorjenjuje uzročnika, ali štiti od obolijevanja, koje u dojenačkoj dobi može biti, i najčešće jest komplicirano teškim neurološkim i respiratornim posljedicama.

Prirodno prebolijevanje infekcije ne ostavlja znatniju imunost. Imunost nakon provedenog cijepljenja u dojenačkoj i predškolskoj dobi, gubi se oko desete godine života. Adolescenti i odrasli, koji imaju blaže simptome glavni su izvor infekcije za dojenčad i malu djecu. Da se kontinuirano ne cijepimo protiv hripavca, ne bi praktički bilo djeteta koje bi izbjeglo ovu infekciju, a znatan broj bi, osobito u dojenačkoj dobi, završavao u bolnicama zbog gušenja i povraćanja u kašlju, upale pluća, prestanka disanja i/ili konvulzija. Još uvijek se u Hrvatskoj godišnje registrira stotinjak slučajeva pertusisa, a prvenstveno obolijevaju dojenčad koja se nisu stigla procijepiti. Imunost početkom puberteta dobrano izblijedi, te hripavac, sada u obliku dugotrajnog suhog kašlja ili samo obične prehlade, dobivaju adolescenti i odrasli, i prenose ga dojenčadi i maloj djeci, koja i dalje ozbiljno obolijevaju. Zato se, u nekim zemljama, upravo razmatra i docjepljivanje protiv hripavca u dobi od 12 do 13 g.

Cjelostanično cjepivo protiv hripavca koje se prije koristilo imalo je 3.000 antigena, dok sadašnje acelularno cjepivo ima svega 3 antigena.

Klasični oblik hripavca obuhvaća tri stadija: kataralni, paroksizmalni i rekonvalescentni. Kataralni stadij traje tjedan do dva i obilježen je curenjem nosa i blagim kašljem. Kataralni stadij zatim prelazi u paroksizmalni kojeg karakterizira kašalj koji se javlja u uzastopnim serijama od 5,10, 15 ili čak i više snažnih iskašljaja. Silovit početni udisaj može izazvati karakteristično hripanje.Tijekom kašlja lice bolesnika pocrveni, postaje cijanotično, podbuhlo. Na koži lica mogu nastupiti sitna i veća krvarenja. Na kraju napada bolesnik povraća ili izbacuje ljepljivu sluz. Napadi kašlja javljaju se nekoliko puta na dan i danju i noću. Napadi kašlja iscrpljuju, pa bolesnici izgledaju ošamućeno ili apatično. Paroksizmalni stadij traje 2-4 tjedna, nakon čeka nastupa rekonvalescentni tijekom kojeg se učestalost i intenzitet kašlja smanjuju. Traje 1-2 tjedna. Česte su komplikacije bolesti- upala pluća, kardiorespiratorna insuficijencija, konvulzije, hernije, gubitak težine…

Kod novorođenčadi i dojenčadi je tok bolesti osobito težak i bez karakterističnog kašlja. Dijete odjednom prestane disati, poplavi, omlohavi, može dobiti i konvulzije, a onda se udisaji ponovno jave i postupno prelaze u normalno disanje Dijete je iscrpljeno, usporenog rada srca, niskog tlaka, mogući su poremećaji ritma disanja i srčani arest. Česte su komplikacije, a oporavak je dug i mukotrpan. Smrtnost dojenčadi je oko 1%.

Bakterija se može dokazati u brisu ždijela. Mogu se raditi i serološke pretrage.

Liječenje: antibioticima i suportivnim mjerama.

Cijepljenje je ključna preventivna mjera. Otpornost nakon cijepljenja traje najviše 12-ak godina. Premda cijepljenje osobe mogu oboljeti od pertusisa, cijepljenje je dovelo do ublaženja simptoma, pada broja oboljelih kod kojih je potrebna hospitalizacija i manje učestalosti težih komplikacija (upale pluća i konvulzije). Cijepljenje se provodi prema obaveznom kalendaru cijepljenja – 3 puta u prvoj godini života, zatim u drugoj i četvrtoj godini.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (http://zzjzdnz.hr/.app/download.php?file=Cijepljenje-pitanja-i-odgovori-press.PDF)

5/5