Hib (Haemophilus influenzae type B)

Haemophilus influenzae tip b je bakterija koja uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti, a najčešće napada djecu mlađu od 5 godina. Bolesti uzrokovane ovom bakterijom mogu ostaviti trajne posljedice, a mogu čak imati i smrtni ishod. Prenosi se među ljudima kapljičnim putem. Bakterija može ostati u grlu i nosu i tada ne izaziva nikakve tegobe. Simptomi bolesti nastaju njenim ulaskom u krvotok.

Najozbiljnija bolest uzrokovana H.influenzae je meningitis. To je upala moždanih ovojnica, a manifestira se povišenom temperaturom, glavoboljom, mučninom, povračanjem, poremećajem svijesti, konvulzijama. Smrtnost meningitisa je do 5%. Trajne posljedice zaostaju kod 10-20% preživjelih. Ostale bolesti koje uzrokuje H. influenzae se upala pluća, sepsa, upala zglobova, upala epiglotisa (upalu hrskavičnog poklopca u grlu koja uzrokuje otežano disanje i gušenje).

Vrši se metodama mikrobiološke izolacije i identifikacije iz krvi ili likvora.

 

Provodi se u bolnici antibioticima prosječno 10-14 dana. Provodi se i simptomatska terapija.

Cijepljenje 3x u prvoj godini života.  

Cijepljenje protiv Hib-a sprječava pojavljivanje bolesti uzrokovanih tom bakterijom. Prije uvođenja cijepljenja, u razvijenim zemljama ta je bakterija bila vodeći uzročnik bakterijskih meningitisa u djece mlađe od pet godina. Prema programu obvezatnog cijepljenja u Hrvatskoj, cijepe se sva djeca u prvoj godini života, s tri doze, u 2. 4. i 6. mjesecu, i još jednom dozom s navršenih godinu dana. Cjepivo protiv Hib-a uvedeno je u obvezatni program 2002. godine. Primjenjuje se istovremeno s drugim cjepivima.

Mario Sušanj, dr. med.

5/5