Crvenka (Rubela)

Rubeola je virusna bolest, najčešće asimptomatska ili vrlo blagog tijeka. Njen medicinski značaj leži u opasnosti od infekcije trudnica i trajnog oštećenja ploda koje se očituje prirođenim malformacijama ili pobačajem.

Virus rubeole uzrokuje osip, blagi porast tjelesne temperature i upalu zglobova. Dijete se vrlo lako može zaraziti od bolesne osobe iz svoje okoline jer se virusi šire zrakom. Rubeola je kod djece obično blaga bolest, iako se u rijetkim slučajevima mogu javiti ozbiljne komplikacije kao što je encefalitis. Rubeola je najopasnija za nerođenu djecu majki koje obole u trudnoći. Sindrom kongenitalne rubeole (tzv. rubeolarna embriopatija) može se očitovati pobačajem ili prirođenim malformacijama nekih organa, gluhoćom, mentalnim retardacijama. U necijepljene ženske dojenčadi kada dospiju u generativnu dob (18-25 g.), tijekom trudnoće vjerojatno bi se ponovno javila i rubeolarna embriopatija. Mali dio žena generativne dobi koje nisu cijepljene zbog medicinskih kontraindikacija ili propusta zaštićene su u Hrvatskoj zbog visokog cijepnog obuhvata čime je praktički eliminirana rubeola pa se nemaju od koga zaraziti.

 

Kod odraslih se rubeola očituje povišenom temperaturom, slabošću i gubitkom apetita. Zatim se javlja osip i povećani limfni čvorovi. Osip traje 3-5 dana, a limfni čvorovi ostaju povećani nekoliko tjedana. Komplikacije su vrlo rijetke. Ishod intrauterine infekcije može biti raznolik. Infekcija u prva 2 mjeseca trudnoće u 65-85% slučajeva završava pobačajem ili multiplim kongenitalnim anomalijama. Infekcija u 3. mjesecu trudnoće u 30-35% slučajeva dovodi do pojedinačnih defekata- u prvom redu gluhoće i srčanih mana. Infekcija u 4. mjesecu u 10% slučajeva dovodi do pojedinačnih kongenitalnih defekata, a nakon 20. tjedna samo katkad uzrokuje gluhoću. Simptomi kongenitalne rubeole mogu se očitovati i u kasnijem razvoju u dječjoj, pa čak i odrasloj dobi. U razvojna oštećenja spadaju mentalna retardacija, epilepsija, gluhoća, poremećaj govora, oštećenja srca, glaukom, dijabetes, poremećaj rada štitnjače.

Rubeola se dokazuje serološkim pretragama.

Liječenje: specifične terapije nema. Trudnici kojoj je u prvom tromjesečju dokazana rubeola medicinski je indicirano izvršiti pobačaj, no odluku o tome donosi trudnica.

Cijepljenje! Provodi se prema kalendaru cijepljenja u drugoj godini života i pri upisu u prvi razred osnovne škole.

Rubeolu možete naći i pod imenima Rubela, Crljenka, Crvenka

Izvor: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (http://zzjzdnz.hr/.app/download.php?file=Cijepljenje-pitanja-i-odgovori-press.PDF

 

5/5