Ispravak netočnih navoda ispravka netočnih navoda portala “o (ne)cijepljenju”

Danas je na stranici Udruge HURA objavljen ispravak navodnih “netočnih navoda” u odličnom članku kojeg je objavio Index.hr povodom gostovanja g. Wakefielda u Splitu. Ovdje smo naišli na nekoliko netočnih navoda “ispravka netočnih navoda”, pa krenimo redom…

Nismo dokazali povezanost između cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te opisanog sindroma (neurološki sindrom koji odgovara poremećaju iz autističnog spektra op.a.). U tijeku su virološke studije koje mogu pomoći u rješavanju ovog problema (izostavljeno). Identificirali smo kronični kolitis u djece koji bi mogao biti povezan s neuropsihijatrijskim poremećajem. U većini slučajeva, nastanak simptoma uslijedio je nakon imunizacije protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se procijenio ovaj sindrom i njegova moguća povezanost s ovim cjepivom.

Istraživanje Andrewa Wakefielda je provedeno u drugoj polovici 90-tih godina prošlog stoljeća, odnosno prije 20 godina. Već je navedeno da tada nije dokazana uzročno posljedična veza u njegovom vlastitom istraživanju. Otad su rađene i virološke i replikacijske studije (u ovih 20 godina) i nikad nije ništa slično dokazano.

Wakefieldov rad je povučen iz Lanceta iz sasvim drugih razloga, a ne zato što je autor prevarantski tvrdio da je dokazao povezanost cjepiva i autizma.

Uistinu, rad nije povučen iz Lanceta SAMO zbog toga što je autor prevarantski tvrdio da je dokazao povezanost navedenoga. Povučen je i zbog teških etičkih metodoloških pogrešaka. Na primjer, autor nije objavio da su ga platili odvjetnici i da je dobio preko 400 tisuća britanskih funti koje nije objavio u vrijeme objave studije.

http://briandeer.com/mmr/st-dec-2006.htm 
https://www.thestar.com/life/health_wellness/2011/01/07/andrew_wakefields_fraudulent_vaccine_research.html 

Nadalje, jedan od razloga povlačenja je i taj što autor nije otkrio da je prije objave studije patentirao svoje jednovalentno cjepivo protiv navedenih uzročnika, a u radu je sam izrazio sumnje u dosadašnje trovalentno, odnosno autor je bio u sukobu interesa.

http://briandeer.com/wakefield/vaccine-patent.htm 

Nadalje, struka iz Lanceta smatra da nije baš etično potplaćivati djecu bez pristanka na dječjim rođendanima, što je autor radio da dobije uzorke krvi.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6289166.stm 

Također, povučena je jer autor nije dobio odobrenje etičkog povjerenstva za procedure kojima je izložio navedenu djecu – npr. Invazivnu lumbalnu punkciju i kolonoskopiju.

http://www.bailii.org/ew/cases/EWHC/QB/2005/2410.html 

S obzirom da se udruga HURA, kako kažu, zalaže „za cijepljenje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji se odnose na poštivanje najviših sigurnosnih standarda u zdravstvu, te ljudskih prava i temeljnih sloboda, u koje spada i pravo na informirani pristanak za svaki medicinski postupak“, molimo da nam se objasni kako je nevoljno pridržavanje djeteta od strane 3 odrasle osobe bez informiranog pristanka, kako je to radio dr. Wakefield, u skladu s njihovim ciljem. Očito ne znaju da njihov gost ne dijeli njihovo mišljenje o informiranom pristanku.

Cjepiva se u Hrvatskoj prečesto uvoze tzv. interventnim uvozom, čime se zlorabi činjenica da već niz godina nije na snazi Pravilnik o davanju suglasnosti za unošenje ili uvoz lijeka“

U Hrvatsku se uvozi veći broj medicinskih proizvoda interventnim uvozom, ne samo cjepiva. To ne znači da su manje kvalitetna. Primjerice, jedan od najkorištenijih antibiotika, ekstencilin (derivat penicilina) koji se svakodnevno koristi u infektološkoj praksi, se već duži niz godina uvozi interventno. Zašto se HURA bori baš protiv cjepiva, a ne protiv, primjerice ekstencilina? Ili protiv antiviperinih seruma koje koristimo nakon ugriza zmija otrovnica? ( i on se uvozi interventno).

Pedijatrijskih timova koji pružaju uslugu cijepljenja kronično nedostaje, a postojeći su preopterećeni poslom i brojnim administrativnim obavezama.

Ne vidimo kakve veze ovo ima s demantijem. Nije javna tajna da nedostaje kompletnog medicinskog osoblja, a ne samo pedijatara. Ono što možemo sigurno reći da je da ti pedijatri zaista jesu preopterećeni poslom i administracijom i ne vidimo zašto im se konstantno onda predbacuje da su „plaćenici farmakoindustrije“ i zašto se konstatno preispituju (neopravdano preispituju, naravno da postoje situacije kada je nužno preispitati rad liječnika) njihove kompetencije. Krajnje je licemjerno ovdje tvrditi da postoji suosjećanje s pedijatrima, a kada oni jasno daju svoj savjet da je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća u povijesti, ako ne i najveće, onda ih se diskreditira. Ako zaista postoji tolika briga za naše pedijatre, ne bi ih se osuđivalo kada pokušavaju raditi svoj posao i zaista informirati pučanstvo i raditi na procijepljivanju djece.

Link na odličan osvrt portala Index.hr

5/5
Podijelite dalje