Priopćenje Medicinskog fakulteta u Splitu povodom dolaska g. Andrewa Wakefielda

Medicinski fakultet u Splitu povodom najavljenog dolaska g. Andrewa Wakefielda izdaje sljedeću objavu:

Kao krovna ustanova u području biomedicinskih istraživanja i obrazovanja u gradu Splitu izražavamo zabrinutost u svezi s dosadašnjim izjavama i porukama g. Andrewa Wakefielda koje će vjerojatno biti izgovorene i na najavljenom skupu u Splitu.

Upoznati smo s radom spomenutoga gosta te želimo upozoriti javnost da je veliki dio njegova dosadašnjeg rada bio upitan, neki njegovi rezultati i zaključci jasno su prikazani neutemeljenima te mu je zbog  toga oduzeta licencija za samostalni liječnički rad, a rezultati njegovih istraživanja povučeni su iz časopisa koji su ih objavili i opisani kao „potpuna laž“. Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose g. Wakefield i njegovi suradnici.

Istovremeno želimo izjaviti kako je cijepljenje jedna od najboljih i najvrjednijih metoda sprječavanja i kontrole zaraznih bolesti i njihovih posljedica koje su ikada razvijene. Cijepljenjem smo iskorijenili velike boginje, nadomak smo iskorjenjivanju dječje paralize, a pomoću cijepljenja nadziremo bolesti od kojih su u prošlosti djeca umirala u epidemijama. Prije ere cijepljenja, vjerojatnost doživljenja petog rođendana iznosila je samo oko 60%. Pri tome naglašavamo da ni jedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje g. Wakefield.

Niti jedan napredak civilizacije, od otkrića vatre, struje ili atomske energije nije bio isključivo pozitivan, pa tako nažalost ni cijepljenje nije bez rizika. Sudjelovanje u prometu donosi rizik od kojega godišnje zasigurno stradava više ljudi nego od nuspojava cijepljenja, pa ipak ne organiziramo prosvjede protiv prometa. I jedno i drugo su civilizacijski dosezi, koji nas čine onime što danas jesmo, a bez kojih bi sadašnjost zasigurno bila znatno lošija. Odbacivanje cijepljenja vraća nas u prošlost i povećava rizik od obolijevanja i umiranja od masovnih zaraznih bolesti i njihovih posljedica.

Stoga apeliramo na građane grada Splita, okolice i cijele Hrvatske da i dalje podupiru rad zdravstvenog sustava koji je utemeljen na provjerenim i provjerljivim dokazima, sudjeluju u cijepljenju kao mjeri kontrole zaraznih bolesti te u čim manjoj mjeri oblikuju svoje ponašanje na neutemeljenim tvrdnjama i lažnim spoznajama.

Izvor: MEFST

5/5
Podijelite dalje