Cijepljenje protiv Covid-a tijekom tijekom trudnoće i laktacije – koliko je sigurno?

Cijepljenje protiv Covid-a tijekom trudnoće i laktacije - koliko je sigurno?

Kada govorimo o cijepljenju trudnica, ima smisla biti zabrinut zbog teratogenih učinaka cjepiva kada i sam virus uzrokuje te učinke, posebno ako je cjepivo živo oslabljeno.

Na primjer, poznato je da rubeola i varicella uzrokuju urođene anomalije ako se zaraza dogodi tijekom trudnoće, a za oba postoje i živa oslabljena cjepiva. Stoga su ova cjepiva kontraindicirana tijekom trudnoće zbog teoretskog rizika za fetus (zapravo se preporučuje primanje najmanje 1 mjesec prije pokušaja začeća). Međutim, to ne znači da niti jedna trudnica nikada nije primila ova dva cjepiva. Ipak, u oba slučaja NISU ZABILJEŽENI teratogeni učinci.

Svejedno, to se ne bi trebalo koristiti za opravdanje cijepljenja tim cjepivima tijekom trudnoće, ali činjenica da čak ni ono što bi bilo najrizičnije cijepljenje za fetus nije pokazalo dokaze štete čini ovu zabrinutost u najboljem slučaju nesigurnom.

COVID cjepiva nisu živa cjepiva

Višestruke organizacije za reproduktivnu medicinu, uključujući Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG), Društvo za majčinsko-fetalnu medicinu (SMFM), Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) i Akademiju za medicinu dojenja (ABM) slažu se da se Cjepiva protiv SARS-CoV-2 ne smiju uskratiti trudnicama i dojiljama koje ispunjavaju ostale uvjete za cijepljenje.

Iako trudnice nisu bile uključene u prvi krug ispitivanja COVID cjepiva, a od sudionika se tražilo da izbjegavaju trudnoću, ipak je niz žena zatrudnilo slučajno.
Slučajna trudnoća dogodila se jednako u cijepljenim i necijepljenim skupinama, što nam govori da cjepiva nisu spriječila trudnoću. Ljudi koji su zatrudnjeli tijekom kliničkih studija su pažljivo praćeni i imali su normalnu trudnoću.

Nedavno objavljeni podaci o nadzoru cjepiva COVID-19 iz dobrovoljnog V-SAFE registra Centra za kontrolu bolesti(CDC), uključujući 3958 ispitanica cijepljenih tijekom trudnoće, sugeriraju da trudnice nemaju povećane stope neželjenih reakcija cjepiva u usporedbi s kontrolom i da ne prijavljuju porast nepovoljnih ishoda trudnoće u usporedbi s ne-trudnicama.


Pogledajmo i neke nove dokaze:

Studija klinike Mayo sa 2.002 žena, gdje je 140 njih primilo cjepivo tijekom trudnoće u srednjoj gestacijskoj dobi od 32 tjedna, a 212 pacijenata razvilo je infekciju tijekom trudnoće. Davana cjepiva uključivala su tri različita proizvođača, Janssen, Moderna i Pfizer.

Rezultati su pokazali da su žene cijepljene tijekom trudnoće imale manju vjerojatnost od necijepljenih da će doživjeti infekciju COVID-19 (1,4% naspram 4,5%). Studija je utvrdila da se majčine komplikacije povezane s infekcijom SARS-CoV-2 nisu dogodile nakon cijepljenja tijekom trudnoće i prije poroda. Uz to, nije bilo razlika između cijepljenih i necijepljenih trudnica kada su uočene komplikacije poput tromboembolije i prijevremenog porođaja. Također, cijepljenje nije povećalo broj prijevremenih poroda.

Zaštita novorođenčadi od infekcije prvenstveno ovisi o protutijelima stečenim od majke, tzv. transplacentarnim antitjelima.
Protutijela IgG na Spike protein otkrivena su u svih 20 parnih uzoraka seruma majke i pupkovine i pozitivna korelacija između koncentracije antitijela u krvi majke i pupkovine je nađena u jednoj Izraelskoj studiji.

131 cijepljena žena reproduktivne dobi (84 trudnica, 31 dojilja i 16 ne trudnica) uključeno je u prospektivno kohortno istraživanje u dva akademska medicinska centra. Titri su uspoređivani s trudnicama 4-12 tjedana od infekcije (N = 37).

Svi su titri nakon cijepljenja bili viši od onih titrova izazvanih infekcijom SARS-CoV-2 tijekom trudnoće. Protutijela generirana cjepivom bila su prisutna u svim uzorcima krvi iz pupkovine i majčinog mlijeka. SARS-CoV-2 specifični IgG dodatno je porastao u majčinoj krvi i majčinom mlijeku s boosterom. Nisu zabilježene razlike u reaktogenosti među skupinama.

U drugom navratu pokazano je da su trudnice cijepljene mRNA cjepivom također imale unakrsno reaktivni imunološki odgovor na SARS-CoV-2 varijante B117 (prvi put viđene u Engleskoj) i B1351 (prvi put identificirane u Južnoj Africi) jer, iako su koncentracije neutralizirajućih protutijela protiv varijanti bile smanjene, reakcije T stanica u trudnica nisu bile značajno smanjene.

Multicentrična studija u 8 medicinskih centara širom Izraela obuhvatila je tri studijske skupine: cijepljene (n = 86); PCR-potvrđeni COVID tijekom trudnoće (n = 65) i necijepljene neinficirane kontrole (n = 62).


Otkriveno je da Pfizer izaziva brzi porast titra IgG i učinkovit prijenos kroz placentu, premašujući omjer tih antitijela zabilježen u trudnica s infekcijom SARS-CoV-2 u trećem tromjesečju.

Važno je bilo da se majčin humoralni IgG odgovor na cijepljenje kod lako prenosi preko posteljice na fetus, što dovodi do značajnog i potencijalno zaštitnog titra antiSARS-CoV-2 u novorođenčadi, već dva tjedna nakon prve doze cjepiva.


BITNO

Fetalni IgM odgovor na antigene cjepiva (S1, S2, RBD) bio je zanemariv, u skladu s dokazima da NE postoji izloženost fetusa antigenima dobivenim iz cjepiva (IgM je pentamerno protutijelo i ne prolazi posteljicu, zato nam je to indikator dolazi li cjepivo do djeteta).

Suprotno tome, među 65 PCR pozitivnih žena pronašli su 5 fetusa (7%) koji su pokazali IgM reaktivnost na sve ili većinu virusnih antigena, u skladu s defektom barijere placente, fetalnom izloženošću virusnim antigenima ili vertikalnom virusnom prijenosu kod infekcije.


POGLEDAJMO KAKO CJEPIVO DJELUJE NA POSTELJICU

Nedavna studija proučavala je trudnice koje su primile COVID cjepivo – 84 koje su primile cjepivo sa 116 necijepjenih. Nakon poroda, pregledali su posteljice pomoću disekcije i mikroskopski nakon rođenja. Posteljica je poput “crne kutije” trudnoće. Toliko je podataka koji bi se mogli dobiti ispitivanjem posteljice. Međutim, nisu pronašli NIKAKVU razliku između posteljica cijepljenih i necijepljenih.

Opet, NIJE BILO naznaka da cjepivo izaziva imunološki odgovor zbog kojeg majka “odbacuje fetus”.

Budući da trudnice s stvarnim COVID-om mogu imati problema s krvotokom u posteljici, istraživači su također tražili abnormalni protok krvi između majke i fetusa te probleme s fetalnim protokom krvi. NIJE BILO razlike između dvije skupine.


 KOLIKI JE TEŽAK SAM COVID U TRUDNICA ?

Novo JAMA pedijatrijsko istraživanje proučavalo je trudnice koje su imale COVID u odnosu na one koji nisu. Ovo je bila velika studija koja se odvijala od ožujka do listopada 2020. u 43 institucije u 18 zemalja! Uključeno je 706 trudnica s COVID i 1424 neinficirane trudnice.

Pokazali su da su žene s dijagnozom COVID-19, u usporedbi s onima bez dijagnoze, bile u znatno povećanom riziku od teških komplikacija u trudnoći, uključujući preeklampsiju / eklampsiju / HELLP sindrom, prijem na ICU ili upućivanje na višu razinu njege, kao i prijevremeni porod i mala porođajna težina. Rizik majčine smrtnosti iznosio je 1,6%, odnosno 22 puta veći u skupini žena s dijagnozom COVID-19. Te su smrti doduše bile koncentrirane u institucijama iz manje razvijenih regija.

Rizici od teških neonatalnih komplikacija, uključujući boravak u ICU 7 dana ili duže, kao i indeks ozbiljnog neonatalnog morbiditeta, također su bili znatno veći u skupini žena s dijagnozom COVID-19.
Iako su asimptomatske žene s dijagnozom COVID-19 imale ograničeni rizik za većinu ishoda, još uvijek je postojala povezanost za preeklampsiju.


CJE
PIVO TIJEKOM DOJENJA

Jedna studija uključila je 6 žena nakon primanja cjepiva na bazi mRNA (5 je primilo Pfizer / BioNTech i 1 je primilo Modernu / NIH) i nije pronašla nikakve dokaze mRNA cjepiva u uzorcima majčinog mlijeka prikupljenih 4-48 sati nakon cjepiva.

Studija žena u laktaciji koje su primile mRNA-1273 (Moderna, n = 9) ili BNT162b2 (Pfizer, n = 14) cjepivo ili su se oporavile od prirodne SARS-CoV-2 infekcije (n = 3) pokazala je da primjena cjepiva tijekom laktacije dovodi do povećane razine anti-SARS-CoV2-RBD IgA u ljudskom mlijeku u skladu s razinama pronađenim nakon infekcije SARS-CoV-2. Za druge bolesti dišnog sustava poput gripe i hripavca, dokazano je i da sekrecija IgA u majčinom mlijeku pruža zaštitu bebama od infekcije.

84 žene su bile regrutirane iz cijelog Izraela, a njihova dojenčad stara oko 10 mjeseci. Svi sudionici dobili su 2 doze cjepiva Pfizer-BioNTech, u razmaku od 21 dan.

Ova je studija utvrdila snažnu sekreciju antitijela specifičnih za SARS-CoV-2 IgA i IgG u majčinom mlijeku tijekom 6 tjedana nakon cijepljenja. Izlučivanje IgA bilo je očito već 2 tjedna nakon cijepljenja nakon čega je uslijedio skok u IgG nakon 4 tjedna (tjedan dana nakon drugog cjepiva).
Tijekom razdoblja ispitivanja nijedna majka ili dojenče nisu doživjeli ozbiljne štetne događaje.


KADA SE CIJEPITI U TRUDNOĆI?

Cjepivo bi trebalo djelovati bez obzira u kojoj ste fazi trudnoće. Savjetuje se da ženama nije potreban test trudnoće prije cijepljenja i da žene koje planiraju trudnoću ne trebaju odgađati trudnoću nakon cijepljenja.

Na temelju kinetike serološkog odgovora uočenog u trudnica s COVID-19 i kod ne-trudnih osoba koje su primile mRNA cjepivo SARS-CoV-2, neki su autori sugerirali da bi cijepljenje majki tijekom ranog drugog tromjesečja moglo biti najidealnije vrijeme za pružiti odgovarajući imunitet majci i novorođenčetu, a prije trećeg tromjesečja, za kojeg je pokazano da je povezan sa komplikacijama i preranim rođenjem nakon zaraze SARS-CoV-2 virusom.

Žene koje doje dijete ne trebaju odgađati dojenje nakon cijepljenja jer kako je gore navedeno u brojnim dokazima, niti u trudnoći niti tijekom laktacije ne postoji zabrinutost o negativnim efektima cjepiva, naprotiv, cijepljenje u tim situacijama može djetetu prenijeti vrijedne imunoglobuline važne za zaštitu od COVID-a.

Autor : Antonio Periš, mag. MLD

Literatura:

5/5
Podijelite dalje

Antonio Periš

Antonio Periš rođen je u Osijeku 4.2.1996. Nakon položene mature upisuje Medicinski fakultet Osijek te 2020. postaje magistar medicinske dijagnostike. Tijekom studija dobitnik je više vrsta stipendija: STEM (u više navrata), stipendije grada Osijeka te Osječko baranjske županije. Na fakultetu se bavio znanstvenim radom te radom u kulturi stanica. U dva navrata je bio dobitnik Rektorove nagrade za izniman uspjeh tijekom studiranja. Trenutno radi u Nastavnom zavodu Andrija Štampar u laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju. U slobodno vrijeme piše članke o cijepljenju te članke iz područja laboratorijske medicine za portal fitness.com.hr. Više godina se natjecateljski bavio karateom u kojem ima zvanje smeđe-crnog pojasa.