(teški) metali – prvi dio, definicije

Nekoć plodna polja Francuske na području rovova prvog svjetskog rata uništena su za sljedećih šest stotina i više godina. Prvi svjetski rat bio je rat otrovima – kemija je toliko napredovala da se mogla zloupotrijebiti. Nastalo je područje Zone rouge (crvene zone) gdje se i danas ne može živjeti. Na nekim mjestima arsen čini preko petnaest posto mase tla i niti najotpornije biljke tamo ne rastu.
Korištenje metala i njihovih kemijskih spojeva kao lijeka ili otrova nije započelo u prvom svjetskom ratu. Pročitajte pomalo tužnu priču o Giulia Tofana iz koje možemo više naučiti o odnosu društva prema ženama no o samim otrovima. No dvadeseto stoljeće i događaji poput masovnog trovanja kemijskim spojem metil-živom u gradu Minamata u Japanu usmjerili su pažnju javnosti prema metalima u ljudskom organizmu.

U međuvremenu na internetu i društvenim mrežama nastao je pravi kaos informacija. Metali su postali čarobna riječ bezbrojnih zdravstvenih mesija, a pridaju im se doslovce magična svojstva ili svojstvo inteligencije da se, primjerice, sakriju kada se trebaju dijagnosticirati ili je pun Mjesec. O metalima pričaju ljudi koji ne znaju što su to teški metali, a što su metaloidi.

Što su to metali?

Čini li vam se ovo pitanje prebanalno? Da vas netko pita, kako biste objasnili što je to metal? Najčešće se sjetimo željeza, armatura i sjekire i lijepo metalnog sjaja ili plemenitih metala nakita. Ipak, takve asocijacije ne definiraju metal. Pogledajmo prvo što ne definira metal.

Nije svaki metal tvrd ili krut na sobnoj temperaturi. Živa je u tekućem stanju. Natrij je toliko mekan da ga možete rezati nožem. Svjesni smo da željezo hrđa (oksidira), bakar dobiva zelenu patinu, ali metale doživljavamo prilično stabilnima. No neki su vrlo nestabilni (reaktivni). Već spomenuti natrij ili kalij su toliko nestabilni da odmah reagiraju s vodom i kisikom u zraku, pa se čuvaju u otapalima poput parafina.

Metali se definiraju po svojstvima njihovih elektrona. Stvaraju posebnu vrstu veze koju nazivamo metalna veza, a u kemijskim spojevima imaju tendenciju da gube elektrone (postanu pozitivno nabijeni). Primjerice, u kuhinjskoj soli, natrijevom kloridu, natrij (metal) postaje Na+, a klor Cl-. Relativno dobro provode toplinu i električnu struju, većina ima određeni sjaj kad su svježe prerezani. Tko voli ući dublje u područje, pozabavit će se Fermijevim nivoima (površinama) u definiciji metala, no ostavit ćemo to radije po strani.

Metali su duktilni (rastezljivi) – pod pritiskom se ne lome odmah već savijaju (deformiraju). Zahvaljujući tom svojstvu imate aluminijsku foliju u domaćinstvu. Zlato toliko voli pritisak da mogu nastati vrlo tanki listići zlata debljine samo nekoliko stotina atoma*.

Što su metaloidi/polumetali?

Metaloidi su elementi koji imaju neka svojstva metala i neka svojstva nemetala. To su bor, silicij, germanij, arsen, antimon i telurij. U udžbenicima i na internetu katkad nađete u ovoj skupini polonij i vrlo rijetki astat, ali i selen. Neki drugi elementi u određenim uvjetima mogu pokazivati metalima slična svojstva, ali nećemo komplicirati. Ostanimo za sada na osnovnom spisku. Električna svojstva metaloida koriste se u elektronskoj industriji.
Kako javnost najviše zanima biološki učinak metala, istaknimo prisustvo arsena u ovoj skupini. Arsen nije pravi metal.

Što su to teški metali?

Gustoća

Pojam teških metala je gotovo besmislen termin. Tijekom vremena, brojni autori su probali definirati teške metale i u striktnoj definiciji, teški metal ne označava biološko svojstvo, već gustoću. Drugim riječima, koliko je težak neki „komad“ odnosno volumen metala. Teški metal je po tome – „težak“, odnosno ima veću gustoću. No, koliko? Neki su postavili težinu od 5 grama na jedan kubični centimetar (kockica 1x1x1 cm). Neki su postavili niže, na 4 grama po kubičnom centimetru, neki na 4,5, neki na 5,5. Ne postoji konsenzus i, što je najbitnije, postavlja se pitanje koji je uopće smisao, osim iz transportnih ili građevinskih/konstrukcijskih razloga, dijeliti metale na taj način. Željezo je po tome zasigurno teški metal, čija je centimetarska kockica težine 7,87 grama, dok je natrij manje gust od vode, kockica je teška 0,97 grama. To znači da natrij pluta na vodi, no ne sugeriram to probati, jer on gori na vodi. Aluminij sa svojih 2,69 g/cm3 je laki metal. Titanij bi neki stavili u teške, a neki u lake zbog svojih 4,5 grama/cm3.

Atomski broj i relativna atomska masa

Svaki metal je građen od protona, neutrona i elektrona. Što je veći broj protona, veći je atomski broj. Teške metale se pokušalo definirati, osim po gustoći, po većem atomskom broju. No, što je to „veći“? Neki su predložili – sve više od kalcija koji ima 20 protona. Bakar ima 29. Neki su predložili čudnovatu skupinu omeđenu arsenom, bizmutom hafnijem i titanijem (vidite periodni sustav). Drugi su predložili sve metale od skandija (21 proton) sve do uranija.

Postoji prijedlog da se definiraju prema (relativnoj) masi atoma, no tu ulazimo do još čudnijih definicija. Prema mišljenju nekih autora, teši su svi koji imaju relativnu masu atoma veću od natrija. Tu dolazimo do nonsensa da bi magnezij bio teški metal. Drugi kreativni kemičari su predložili da se teški metali definiraju kao svi oni veće broja protona od natrija, a koji reagiraju s mastima i grade sapune. Priznajem da mi je to najzabavnija definicija, no prepuna je slabih točaka.

Druge definicije metala

Nekima je kemija ostala mučna zbog onih čudnih kućica, orbitala, u kojima prebivaju elektroni. Da se razumijemo, čim netko spomene „kućicu s elektronima“ jedan kvantni kemičar si prikrati život. To ne odgovara stvarnosti. „Kućice“ prihvaćamo zbog jednostavnosti učenja. Stoga se metali dijele na vrste orbitala gdje se nalaze „zadnji“ elektroni. Natrij je tipičan s metal (s orbitale), željezo d metal (d orbitale), a olovo p metal (p orbitale).

U bespućima kemijskih internet stranica mogu vas zbuniti pojmovi heavy metal (teški metal) u odnosu na hard metal (tvrdi metal) i soft metal (mekan metal). Naime, u jednom aspektu to nema veze s tvrdoćom metala kao materijalom. Tvrd metal je natrij koji je tako mekan da ga režemo nožem, dok je srebro mekan metal premda je tvrđi od natrija. U engleskom jeziku to se odnosi na kemijsko svojstvo koliko se ponaša kao tzv. Lewisova kiselina ili lužina, a pojmove kiselog i lužnatog poznajete. Ovakav pristup metalima ima skraćenicu HSAB – hard and soft (Lewis) acids and bases. Kemičarima je to vrlo korisno zbog kemijskih reakcija, no većini ljudi je nelogičan. Spominjem isključivo zbog naziva koje srećete na internetu.

Biološka svojstva

Nekoliko autora predložilo je da se u definicije teških metala uključi njihova toksičnost/sigurnost. O problemu tih definicija čitajte u sljedećem nastavku.

Zaključak

(Teški) metali se danas spominju na sve strane. Budite oprezni kada oni koji o njima pričaju ne razumiju složenost njihove definicije s kemijskog aspekta.

Fotografija: Himalaja. U znanju nema preskakanja. Što bi rekli na latinskom: Ab ovo.

*Ponovite slavni Rutherfordov eksperiment otkrića strukture atoma 1911. godine. Hvala ti, zlato.

Za dodatno čitanje
J. Am. Chem. Soc. 85 (22): 3533–3539.
Pure Appl.Chem., Vol.74, No.5, pp.793–807, 2002.

Podijelite dalje

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.

1992. godine upisujem studije medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Nakon završene četiri godine studija odlučujem upisati i studij farmacije. Svoj tadašnji znanstveni interes imao sam prilike razviti radeći kroz dvije godine diplomski rad kod dr. Blaženke Grahovac i cijelom tadašnjem timu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u čijem sam laboratoriju imao prilike napraviti svoje prve korake. Diplomirao sam na temu molekularnog određivanja vrste Borrelia burgdorferi sensu lato u kliničkim uzorcima. Zahvalan sam i drugoj mentorici, profesorici Marici Medić-Šarić na gotovo majčinskoj podršci i na prvoj znanstvenoj publikaciji. 1998. godine diplomirao sam oba studija i stekao titule magistra farmacije i diplomiranog inženjera medicinske biokemije. Vrlo kratko sam 1998. godine radio kao asistent na zavodu za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a već iste godine zapošljavam se u istraživačkom institutu PLIVA d.d. čiji sam stipendist bio dvije godine. Počeo sam raditi kao istraživač u grupi koja se bavila istraživanjem novih protuupalnih lijekova kod dr. Mladena Merćepa. Njemu sam zahvalan, kao i svim kolegama, na svemu što sam naučio u znanosti, a toga je bilo puno. Biram li između istraživanja u industriji i akademskom okružju odabirem industrijsko okružje. Plod toga je nekoliko znanstvenih publikacija i više patenata. Postajem direktor istraživačkog programa u PLIVA d.d., a potom i voditelj stanične biologije u GlaxoSmithKline (GSK). Teško je nabrojati sve što sam prošao u znanstvenom iskustvu, od in vivo modela, molekularne i stanične biologije i niza tehnika. Smatram to privilegijom jer današnji koncept znanosti u industriji katkad više ograniči ljude nego im daje slobode. Više se ne smatram istraživačem i znanstvenikom, premda je, tko zna, jednom moguće da se vratim na taj posao. Ne volim ni da me tako zovu jer se ne volim krivo predstavljati. Kao prilog svoje povijesti prilažem listu radova. Ipak, ta povijest posla mi je dala puno vrijednog i zahvalan sam nekima omraženoj farmaceutskoj industriji na svemu što znam. 2005. godine postao sam doktor farmaceutskih znanosti s temom disertacije „Konjugati makrolida i glukokortikoida kao nova klasa protuupalnih lijekova.“ 2011. godine igrom neobičnog slučaja zaposlit ću se u Imunološkom zavodu d.d. najprije na Zavodu za transfuzijsku medicinu, a potom i kao direktor kvalitete. Bez obzira na težinu, to mi je bila velika privilegija i naučiti suptilnosti kontrole kvalitete cjepiva i proizvoda ljudske plazme obogati čovjeka za nivo striktnosti u kvaliteti koju druge grane industrije jedva dosežu. Bila mi je teška odluka otići i dan danas mi je žao te institucije i predivnih kolega koje sam tamo upoznao. Gdje su tu eterična ulja i biljke? Bezazleni tečaj aromamasaže u Aromari 2001. godine na kraju se pretvorio u hobi i interes. Zahvalan sam svojoj tadašnjoj tvrtki da je to bez problema ne samo tolerirala već su me i neki kolege ohrabrivali. Stekao sam samo jednu impresiju: svijet ljekovitih biljaka i eteričnih ulja je kaotični divlji Zapad u odnosu na striktnost svijeta farmaceutske industrije. U njemu ima potencijala koji treba razviti. Vremenom, to mi je postao moj glavni posao. Trebao sam položiti test i vlastite naivnosti i vremenom sam izgradio sve jasniji stav što je u tom svijetu prirodnih tvari i lijekova smisleno, a što je odnijela povijest. Svijet New Age-a ostavio je gorke uspomene na svijet „alternative“ i o tome trebam jednom napisati knjigu. Moj interes prema biljkama proširio se davno u svijet kozmetike, ali osobno ružno iskustvo dr. Stribor kozmetike udaljilo me još prije 3 godine od tog svijeta. Što sam znao, prenio sam na Plantageu kao mali hommage tom vremenu. Ako ikada nadrastem to gorko iskustvo ovaj interes, barem u smislu hobija, možda će se vratiti. Da bi se to desilo, ono staro prvo mora umrijeti, ali o tome više ne odlučujem ja. Moj današnji svijet je uvijek podređen osobnom učenju i iskustvu. Savjetujem pacijente i drago mi je što sam uopće prvi u struci razvio takav koncept koji je dio posla XXI. Stoljeća. Zahvaljujem se Atlantic Farmacia na uspješnoj suradnji kroz godine. Educiram puno druge i iz povijesti svojih prethodnih poslova pokušavam prenijeti svoja iskustva drugima i poraditi na općem znanju ne samo medicinskih djelatnika već cijelog društva. Aktivno pišem na Facebooku, izdao sam knjigu koja je plod tog pisanja, u grupi Samoniklog jestivog bilja, ali i u grupi Cijepljenje/vakcinacija – grupa za sve koji imaju pitanja i nedoumice, čime se zahvaljujem Imunološkom zavodu. Znam biti težak, premda sam uglavnom blagog karaktera. Tvrdoglav sam, ponekad prednost, katkad mana. Tko me povrijedio/la i financijski iskoristio/la, zauvijek ima zatvorena vrata. Nisam zlopamtilo osim u ekstremima kojih, srećom, nema puno. Na prste dvije ruke. Volim planinariti, to već mnogi znaju. Volim biljke ali i sve prirodne znanosti. Govorim francuski i engleski jezik. Više na: https://www.plantagea.hr/o-meni/