Japan – cijepljenje protiv HPV-a

Odluka japanskih vlasti o ukidanju preporuke za cijepljenje adolescentica protiv HPV-a vjerojatno će dovesti do dodatnih 10800 smrtnih slučajeva od raka vrata maternice ukoliko se takva odluka ne izmijeni, zaključak je znanstvenog rada objavljenog u prestižnom medicinskom časopisu Lancet Public Health. 

Cjepivo protiv HPV-a predmet je rasprava u Japanu, zbog tvrdnji u mogućim nuspojavama ovog cjepiva što je rezultiralo prethodno spomenutom odlukom o prestanku aktivnog preporučivanja cijepljenja protiv HPV-a iz 2013. 

Studija objavljena u Lancet Public Health 10.02.2020. zaključila je da bi ovakvo stajalište japanske vlade moglo dovesti do više od 24600 slučajeva raka vrata maternice koja su se mogla spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a.

Koristeći demografske i zdravstvene podatke o stanovništvu Japana te incidenciju raka vrata maternice, znanstvenici su došli do podatka koji govori da će, ukoliko se trenutna politika prema cijepljenju protiv HPV-a ne promijeni, tijekom sljedećih 50 godina doći do 10 800 smrtnih slučajeva od raka vrata maternice koji su se mogli spriječiti cijepljenjem.

“Ako bi vlada nastavila promovirati cjepivo protiv HPV-a u Japanu, naša studija pokazuje da bismo mogli izbjeći većinu ovih smrtnih slučajeva”, rekla je koautorica studije Sharon Hanley, profesorica sa Sveučilišta Hokkaido na sjeveru Japana.

Kei Tamura, zamjenik ravnatelja ureda za imunizaciju Ministarstva zdravstva, rekao je u prosincu 2019. u intervjuu da “postoji neka vrsta unutarnjeg sukoba u tome što smo stali proaktivno  preporučivati cijepljenje, ali mislim da je bolje cijepiti se”.

Humani papiloma virus uzrokuje genitalne bradavice kod oba spola i rak vrata maternice kod žena. Svake godine kod oko 10 000 japanskih žena dijagnosticira se rak, dok njih gotovo 3.000 umre od njega.

Cjepni obuhvat je bio dobar kada je 2009. godine u Japanu uvedeno cjepivo protiv HPV-a te je dosegao oko 70 posto adolescentica.

Međutim, od tada je pao na ispod 1 posto nakon što je ministarstvo zdravlja obustavilo svoju aktivnu preporuku o cijepljenju protiv HPV-a nakon prijava o mogućim nuspojavama, među kojima su se našli i simptomi poput bolova u mišićima, poremećaja spavanja i osjetljivosti na svjetlo i zvuk.

Djevojčice u dobi od 12 do 16 godina mogu još uvijek dobiti besplatna cjepiva protiv HPV-a ako to zatraže dok svi ostali moraju plaćati iz svog džepa.

U studenom 2019. je Junko Mihara, zastupnica vladajuće stranke koja i sama preživjela rak vrata maternice, izjavila kako će tijekom ljeta 2020. zastupnici otvoriti raspravu o cjepivu protiv HPV-a.  Također, guvernerka Tokija Yuriko Koike i osmero njenih kolega potpisali su pismo podrške cijepljenju protiv HPV-a. 

Japansko ministarstvo zdravstva u prosincu 2019. Izjavilo je kako radi na poboljšanju informativnih letaka o cjepivu protiv HPV-a, ali nema jasan vremenski okvir za povratak ovog cjepiva u kalendar cijepljenja.

Izvor: ChannelNewsAsia.com

5/5
Podijelite dalje