MMR cjepivo NIJE povezano s autizmom – nova studija

Postoje jaki novi dokazi da je MMR/MPR cjepivo sigurno i da nije povezano s pojavom autizma. Nova, danska studija jenapravljena na uzorku od preko 650 000 djece i ni jedna povezanost ovog cjepiva s pojavom poremećaja iz autističnog spektra nije nađena.

Zašto roditelji strahuju od MMR/MPR vakcine

Podsjetimo – strah da ovo cjepivo možda izaziva autizam je u najvećoj mjeri rezultiralo nepovjerenjem u ovo, ali i druga cjepiva, te smanjio procijepljenost protiv morbila, rubeole i zaušnjaka u mnogim dijelovima svijeta. Strah je proizašao kao posljedica lažirane i metodološki neispravne studije britanskog gastroenterologa Andrewa Wakefielda.

Nova, danska studija

Velika studija objavljena u ponedjeljak u Annals of Internal Medicine ne nalazi dokaze da cjepivo koje štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole povećava rizik od autizma. Studija djece rođene u Danskoj jedna je od najvećih do sada.

“Studija snažno podupire da MMR cijepljenje ne povećava rizik od autizma”, pišu autori u Annals of Internal Medicine. “Vjerujemo da naši rezultati pružaju sigurnost i pružaju pouzdane podatke.”

Prvi autor studije, epidemiolog Anders Hviid iz Instituta Staten Serum u Kopenhagenu, jasno je istakao u komunikaciji sa medijima: “MMR ne uzrokuje autizam.”

U istraživanju su danski naučnici analizirali podatke prikupljene od sve djece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. godine.

Od 657.461 djece uključene u studiju, 6.517 ima dijagnosticiran neki oblik autizma. Međutim, nije bilo ukupnog povećanog rizika za ovaj razvojni poremećaj kod onih koji su primili MMR cjepivo u usporedbi s onima koji nisu dobili ovo cjepivo, otkrili su istraživači.

Istraživači su također otkrili da nema povećanog rizika među djecom koja bi mogla biti neuobičajeno podložna autizmu, kao što su ona s bratom ili sestrom koji već imaju poremećaj iz autističnog spektra.

Također su uzeli u obzir pitanje je li bilo više slučajeva autizma među djecom koja su primila druga cjepiva prije MMR cjepiva.

“Nismo pronašli potvrdu hipoteze o povećanom riziku za autizam nakon cijepljenja MMR cjepivom na neselektiranoj populaciji danske djece, nikakve potvrde za hipotezu da MMR cjepivo izaziva autizam u podložnim podgrupama koje karakteriziraju obiteljski i okolinski rizični faktori i nikakvu potvrdu za grupiranje slučajeva autizma u specifičnom vremenskom periodu nakon cijepljenja MMR cjepivom, piše u ovom znanstvenom radu.

Izvor: Vakcine.ba

5/5
Podijelite dalje