Pinterest je ograničio pretraživanje riječi “vaccine” zbog sprječavanja širenja lažnih vijesti

Pinterest, digitalna platforma osobito popularna među roditeljima, poduzela je neobičan korak u sprječavanju širenja propagande protivnika cijepljenja. Zamka je u tražilici:

Upišite riječ “vaccine” ili “vaccination” ili “anti-vax”? Ništa se ne pojavljuje.

Pinterest, koji omogućuje ljudima da spremaju slike i imaju svoje virtualne “ploče za podsjetnike”, često se koristi kako bi se našli recepti za izbirljivu djecu, dekoracije za dječje rođendane ili novosti u modi, postao je nova meta antivakcinacijskih aktivista za širenje lažnih vijesti na socijalnim mrežama.

To je posebno uspješan način kako doprijeti do roditelja: 80% majki i 38% očeva, samo iz SAD-a, prisutno je na Pinterestu.

Druge platforme, poput Facebooka i YouTubea, također su prepune lažnih informacija o cijepljenju i poduzimaju se koraci kako bi se takvo širenje zaustavilo. Jedna od mjera je i demonetizacija Youtube kanala antivaksera, o čemu je pisao i Igor Berecki za Bug.hr

Međutim, samo je Pinterest izabrao zabranu pretraživannja određenih pojmova vezanih uz cijepljenje kao mjeru retrikcije.

“Trenutno, blokiranje rezultata pretraga je privremena mjera, koja bi trebala spriječiti ljude da dolaze do lažnih informacija” rekao je Jamie Favazza, glasnogovornik Pinteresta. Tvrtka je izjavila da radi sa stručnjacima kako bi razvili dugoročniji i primjereniji pristup tom problemu.

Ove promjene, koje nisu bile nigdje objavljene, počele su već oko rujna prošle godine.

“Mislim da je ovo izvrsno,” rekao je dr. Gregory A. Poland, direktor Grupe za istraživanje cjepiva pri Mayo klinici, “to pokazuje veličinu problema.”. Dr. Poland, internist koji je 35 godina posvetio istraživanjima u polju cjepiva, rekao je da mu često dolaze pacijenti koji se oslanjaju na informacije nađene na socijalnim medijima kada se radi o pitanjima zdravlja.

Preneseno sa: NY Times

Dodatak:

CNN javlja da je Amazon nakon vijesti kako se na Amazon servisu prodaju knjige s tematikom lažnih informacija o cijepljenju, a na Prime Time servisu (Amazon za filmove) dokumentarci poput “Vaxxed”, iste povukao.  DVD je, doduše, još uvijek dostupan za kupnju. 

Etsy, popularna platforma za sve koji prodaju svoje proizvode, također je ukinula prodaju svega što ima veze sa protivnicima cijepljenja.

Čini se da je za takve promjene djelomično zaslužan i Adam Schiff, koji je prije dva tjedna poslao upit i na Google i Facebook oko pitanja zabrane promicanja lažnih vijesti koje se tiču cijepljenja, odnosno imunizacije.

Izvor: Variety.com

5/5
Podijelite dalje