Vatikanska Akademija za život potiče roditelje da cijepe djecu

Cindy Wooden, 20. ožujka 2019.

RIM – Katolički bi roditelji trebali cijepiti svoju djecu za dobrobit djece i zajednice, i to mogu činiti “čiste savjesti,” jer “uporaba takvih cjepiva ne predstavlja oblik suradnje u dobrovoljnom pobačaju”, izjavila je Papinska akademija za život.

Ta akademija povezana s Vatikanom izdala je u srpnju 2017. ažurirana moralna razmatranja o cjepivima s obzirom na činjenicu da se mnoga od najčešćih cjepiva protiv ospica, rubeole i vodenih kozica pripremaju od staničnih linija koje su izvorno razvijene od ženskog fetusa pobačenog 1964. godine i muškog fetusa pobačenog 1966.

Akademija za život poslala je 20. ožujka 2019. radni prijevod tog dokumenta iz 2017. agenciji Catholic News Service nakon što su američki novinski mediji izvijestili kako katolička obitelj iz države Kentucky tuži tamošnji zavod za javno zdravstvo zbog mjera poduzetih u tijeku epidemije vodenih kozica u školi Assumption Academy u Waltonu u državi Kentucky, katoličkoj osnovnoj i srednjoj školi povezanoj s tradicionalističkim Društvom Svetog Pija X.

Zavod za javno zdravstvo, koji je svoja pisma roditeljima objavio putem interneta, prvi se put obratio roditeljima učenika 5. veljače, javljajući im o epidemiji i pozivajući ih da provjere jesu li im djeca u potpunosti cijepljena. Epidemija se nastavila, pa im je zavod ponovo pisao 21. veljače i otkazao sportske i druge školske događaje u kojima bi učenici te škole došli u dodir s učenicima drugih škola.

Zatim, 14. ožujka, zavod je obavijestio roditelje o “zabrinjavajućem rastu broja zaraženih učenika škole Assumption Academy”. Trideset dva učenika, 13 posto svih učenika škole, oboljelo je od vodenih kozica, navodi se u dopisu. Zavod je zato odlučio da od 15. ožujka “svi učenici svih razreda osnovne i srednje škole moraju predočiti dokaz o primljenom cjepivu ili dokaz imunosti na virus vodenih kozica ili neće smjeti pohađati školu do 21 dan nakon pojave osipa kod posljednjeg oboljelog učenika ili zaposlenika škole.”

Osamnaestgodišnji Jerome Kunkel, maturant škole Assumption, i njegova obitelj podnijeli su 14. ožujka tužbu na Okružnom sudu Okruga Boone tvrdeći da je zavod za javno zdravstvo prekršio Kunkelova prava iz Prvog amandmana, objavio je list Washington Post i pojasnio kako obitelj vjeruje da bi korištenje cjepiva, prema njihovim katoličkim uvjerenjima, bilo “nemoralno, nezakonito i grešno.”

U priručniku škole Assumption Academy, dostupnom na stranicama škole, roditelje se informira da državni zakon zahtijeva ili cijepljenje ili pisanu izjavu prigovora savjesti.

“Škole američkog ogranka Društva svetog Pija X (SSPX) slijede politiku cijepljenja koju provode mjesne zdravstvene i obrazovne vlasti i istodobno poštuju moralna načela Rimokatoličke crkve”, navodi se u priručniku.

“Katolička crkva načelno se ne protivi cijepljenju, ali smatra moralno nedopuštenim razvoj cjepiva na tkivu pobačenih fetusa”, nastavlja priručnik. “2005. godine Vatikan je pojasnio odgovarajući stav za sve katolike prema tom pitanju, a SSPX se pridržava te objave.”

Prema objavi iz 2005. godine, roditelji su upućeni zatražiti od svojih liječnika da koriste cjepiva koja nisu izvedena iz staničnih linija fetusa pobačenih tijekom 1960-ih ako takva cjepiva postoje, a ako ne postoje, pisati farmaceutskim kompanijama i inzistirati na razvoju zamjenskih cjepiva.

Ipak, prema objavi, Crkva potvrđuje da je moralno dopušteno koristiti cjepiva “u međuvremenu onoliko koliko je neophodno da se izbjegne ozbiljan rizik ne samo po vlastitu djecu, već i, možda i izričitije, po zdravstveno stanje cjelokupnog stanovništva, posebno trudnica.”

Prema ažuriranoj izjavi Papinske akademije za život objavljenoj u srpnju 2017., nakon što je studija Svjetske zdravstvene organizacije ukazala na “rastući trend” protiv cijepljenja u Italiji, “stanične linije koje se trenutno koriste vrlo su udaljene od izvornih pobačaja i više ne podrazumijevaju onu sponu moralne suradnje neophodnu za etički negativnu procjenu njihove uporabe.”

“Tehničke karakteristike proizvodnje cjepiva najčešće korištenih u djetinjstvu navode nas da isključimo postojanje moralno relevantne suradnje između onih koji danas koriste ta cjepiva i prakse dobrovoljnog pobačaja”, navodi se u priopćenju.

S druge strane, izjavila je Akademija, postoji “moralna obveza jamčiti obuhvat cijepljenja potreban za sigurnost drugih.”

Prevela: Marija Blagović

Izvor: Crux

5/5
Podijelite dalje