Zašto je važno cijepljenje? – HRT

Brojne bolesti koje su gotovo iskorijenjene opet se pojavljuju zbog pravovremenog necijepljenja. S jedne strane raste broj oboljelih i necijepljenih, ali raste i broj akcija onih koji se protive cijepljenju. Jedan od takvih skupova održat će se sutra u Splitu.

Marijan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, potvrdio je da je jučer čuo da je djevojčica od 13 godina oboljela od ospica, ali da to ipak trebaju potvrditi s klinike za zarazne bolesti gdje se ona i nalazi. 

– Ospice su tu. Svakog dana možemo imati nove slučajeve, kazao je Saraga.

Istaknuo je da prema najsvježijim medicinskim svjetskim podacima se može reći da se u vezi s ospicama dogodio “korak unatrag”.

U HZJZ je stiglo cjepivo protiv pneumokoka

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ, rekao je da se ljudi uglavnom u inozemstvu zaraze ospicama.

– Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija zadnjih 7-8 godina imaju najniže postotke cijepljenja u Hrvatskoj. Zato se i jeste baš tamo dogodila prošle godine manja epidemija. Na sreću nije to još toliko da bi razina kolektivnog imuniteta dozvoljavala nekakve velike epidemije.

– Ove godine je evidentirana u Zagrebu jedna osoba koja je iz inozemstva donijela ospice. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je također jedna osoba koja je zaražena u inozemstvu, potom četiri slučaja u jednoj obitelji, a ovaj jučerašnji slučaj je također “uvezen izvana”, dodaje Kaić.

Napomenuo je da se hripavac još ne vraća tako očigledno, makar smo imali prošle i pretprošle godine nekih manjih grupiranja u pretškolskim kolektivima.

Darko Krnić, predstavnik HALMED-a, kazao je da su svih četvero njegove djece cijepljena. Na našem tržištu su cjepiva vrlo kvalitetna, učinkovita i sigurna. 
Govoreći o otporu prema cijepljenju i najavi sutrašnjeg prosvjeda u Splitu Krnić je kazao: To je jedna dosta morbidna situacija da antivakcinanti idu baš u te gradove gdje se javljaju ospice.

Izvor: HRT

5/5
Podijelite dalje