11 holivudskih roditelja i njihovi stavovi o cijepljenju

Izvor: parents.com

Vrlo često u svijetu poznatih nalazimo svoje uzore, pa tako i kad je u pitanju cjepivo. Često se osim glume bave i pisanjem knjiga ili su ambasadori svojih stavova. Preveli smo za vas članak na kojoj su svoje stavove o cijepljenju podijelile neke od aktualnih glumica i majki.

Helga Esteb/ShutterstockKristen Bell je odlučila cijepiti cvoju djecu, ali tek nakon temeljitog istraživanja: “Odlučila sam da će činjenice biti moji prijatelji. Nisam se mogla osloniti na osobna iskustva svojih prijatelja i drugih ljudi.”. Napisala je u svojoj kolumni za The Huffington post 2015 godine. “Željela sam istinu.” Napisala je kako je naučila da cjepiva sadrže djeliće bolesti, ali da su one mrtva ili potpuno oslabljene. ” Imunološki sustav je puno efektivniji kada zna prepoznati i boriti se s nečim što ne pripada u organizam. Cjepiva su poput TRAŽI SE postera koji vise po Saloonima. Ona treniraju konobara da prepozna zločeste dečke i izbaci ih van iz Saloona.”, napisala je. ” Što se tiče dobrobiti cjepiva, dokazano je da djeluju. Za mene je to dovoljno dobro kako bih to napisala kredom na ploču i objesila iznad garaže i dala drugim majkama da znaju kako je sigurno, bitno i važnije od svake emocije, istinito je.

Tinseltown/ShutterstockKada je njezina prva kćer Violet bila stara 2 godine, majka troje djece Jennifer Garner, bila je nacionalna glasnogovornica edukacijske kampanje Američkog udruženja za pluća ” Lica influence (gripe)”. “Htjela bih pomoći da da se osigura da majke diljem zemlje razumiju kako je gripa ozbiljna bolest i kako cijepljenje treba biti obiteljski prioritet.” rekla je glumica, naglasivši kako majke igraju ključnu ulogu kada se radi o zdravlju u obitelji. “Naš je prirodni instinkt da se brinemo o svojoj obitelji i štitimo je. To uključuje i razgovor sa doktorom o tome koliko je cijepljenje protiv gripe dobro za nas i našu obitelj.” 

Jason Merritt/Getty Images

Julie Bowen, majka troje djece koja glumi Claire Dunphy u seriji Modern Family, imala je izvor od povjerenja koji joj je rekao da ide, kada je odlučivala o cijepljenju svoje djece: “Razgovarala sam sa svojom sestrom, koja je infektolog – zatim i sa svojim doktorom i pedijatrom, koji mi je rekao: Necijepljenjem svoje djece, stavljaš ih u opasan rizik. I to je bilo to za mene.” rekla je u razgovoru za WebMD. ” Jednom kada sam odlučila, bilo je malo suza (uglavnom mojih), ali sada su sva tri dječaka u redovitom planu cijepljenja.

Helga Esteb/Shutterstock

Čuvati svoju obitelj zdravom je u najvećoj važnosti za Tiu Mowry, glumicu i voditeljicu  Cooking Channel’s Tia Mowry at Home— osobito tijekom sezone gripe. ” Važno je sa sam sigurna da je moja obitelj svjesna kako je gripa bolest koja se prevencijom može spriječiti i da se redovito godišnje cijepe.” rekla je za Parents.com. ” Gripa može uzedi veliki danak u cijeloj obitelji, a dobro znamo da kada je mama bolesna i nemoćna, nastaje trenutni kaos.”  

Također, gripa može voditi i drugim komplikacijama kod djece i odraslih, od kojih se možete još više razboliti. ” Otprilike jedna trećina slučajeva upale pluća su uzrokovane respiratornim virusima, od kojih je najčešći upravo virus gripe.” rekao je Mark N. Simon liječnik i ravnatelj OB Hospital Group za Parents.com. ” CDC je zabilježio da je 80% slučajeva pedijatrijske gripe (povijesno) nastalo kod djece koja nisu bila cijepljena.” Dodaje i “da kod ljudi koji se cijepe gripa nakon cijepljenja uvijek bude blaža i oporavak brži.”

Fashionstock.com/ShutterstockKristin Cavallari stresle su kontroverze kada je tijekom gostovanja na Fox News 2014 godine priznala kako nije cijepila svojeg sina Camdena.  “Na kraju dana, ja sam samo mama. Pokušavam donijeti najbolje odluke za svoje dijete.”, rekla je zvijezda reality zvijezda i dizajnerica cipela (koja također ima i sina Jaxona i kćer Saylor sa svojim mužem, nogometnom zvijezdom Jay Cutlerom), kada je kasnije branila svoje odluke na gostovanju u emisiji Watch What Happens Live. 

Cijepljenje djece, kako bi se ona zaštitila od životno ugrožavajućih bolesti, mogu prouzročiti blage, kratkotrajne nuspojave, kao što je crvenilo, oticanje na mjestu uboda, visoku temperaturu i svrbež, rekao je liječnik Neal Halsey, pedijatar i direktor Instituta za sigurnost cjepiva pri Johns Hopkins University u Baltimoreu. Najozbiljniji rizik, kao što je ozbiljna alergijska reakcija su daleko rjeđe od bolesti protiv kojih se štitimo cjepivima. Centar za kontrolu bolesti (CDC) procjenjuje da je rizik od ozboljne alergijske reakcije zbog cijepljenja, u većini slučajeva 1 od milion doza cjepiva.

Daniel Zuchnik/Getty Images

Zvijezda kultne serije Buffy – ubojica vampira Sarah Michelle Gellar obavila je svoju misiju da ispraši dupe pertusisu. “Imati djecu je najveći dar koji mi je ikad itko dao i ako mogu pomoći zaštititi i darove svih drugih, onda je to nije samo moje zadovoljstvo, nego i moja obaveza.” izjavila je majka dvoje djece za Parade.com 2013 godine, kada je ostvarila partnerstvo March of Dimes i proizvođačem cjepiva Sanofi Pasterus u kampanji “Zvuk pertusisa” – kampanji za odrasle kako bi dobili svoje TDaP (tetanus, difterija, pertusis) cjepivo.

U Sjedinjenim Američkim državama, cjepivo za hripavac je dio preporučenih cjepiva u redovnom kalendaru za djecu. Djeci je, po tom kalendaru određeno davanje DTaP cjepiva barem 5 puta (sa 2,4 i 6 mjeseci, jednom između 15 i 18 mjeseci i jednom između 4 i 6 godina starosti). Adolescenti, počevši od 112,12 godina starosti i odrasli, mogu primiti cjepivo koje se zove Tdap.

“Svaka osoba može reći, Oh, htjela sam posjetiti novorođenče moje prijateljice, ali sam imala prehladu, pa nisam išla. PA, zašto bih potencijalno izložila nečemu protiv čega se možemo boriti? A nabolji način da prestanemo širiti pertusis je Tdap cjepivo”, kaže Gellar.

Helga Esteb/ShutterstockMayim Bialik optužena je da nije cijepila svoja dva sina, ali 2015 godine, na Twitteru je objavila staus: “Usprkos glasinama o mojem stavu o cjepivima, ja nisam protiv. Moja djeca su cijepljenja. Toliko ljutnje i histerije. Nadam se da će ovo razjasniti stvari (sic).”

2012 u razgovoru za NRP, rekla je: “Mi istražujemo svako cjepivo posebno i razgovaramo o svakoj posebno sa našim pedijatrom. Idemo na CDC izvore. Broj cjepiva koje smo vi i ja primili kad smo bili djeca je trećina ili četvrtina od onoga što djeca prime danas.”

Roditelji rođeni u ’70 i ’80 su bili cijepljeni protiv 8 bolesti. Potpuno cijepljeno dijete od 2 godine danas, u drugu ruku, zaštićeno je od 14 bolesti. Pa tako, kako djeca primaju više cjepiva danas – posebno što neka cjepiva zahtjevaju više doza – isto su tako zaštićeni protiv dvostruko više bolesti.

FEATUREFLASH PHOTO AGENCY/SHUTTERSTOCK“Bilo je jako strašno”, izjavila je Amanda Peet za People 2012. godine, kada je njena kćer Molly preboljela hripavac (pertusis). Imala je 8 mjeseci. “Trebalo je previše vremena dok nismo otkrili što nije u redu. Nitko se na svijetu ne bi sjetio hripavca.” Taj strašan događaj potakao je Peet (čija je kćer bila premala da se cijepi trećom dozom cjepiva za pertusis), da postane glasnogovornica za Every Child by Two, organizaciju koja se ohrabruje ljude za cijepljenje. Majka troje djece, akođer je postala i globalni predstavnik za UN fondaciju Shot@Life program, koja se bavi pribavljanjem cjepiva za ospice, pneumoniju, difteriju i poliomijelitis u zemljama u razvoju. “Ono što me pokrenulo je da imamo lijek za ove bolesti. Imamo lijek – samo ga trebamo dati djeci.”

PASCAL LE SEGRETAIN/GETTY IMAGES

Glumica i humanitarka Salma Hayek radila je na eliminaciji trudničkog i novorođenačkog tetanusa, bolesti opasne po život, a koja se može pojaviti tijekom poroda. “Samo pomisao o gubitku djeteta od bolesti koja može biti prevenirana, čini se nepodnošljiva, naročito kada pomislite da imate moć spriječiti je.”, rekla je mama kćeri Valentine i Unicef ambasadorica, koja je glasnogovornica za Pampers-UNICEF ‘One Pack = One Vaccine’ campaign (Pampers – UNICEF jedan paket – jedno cjepivo) 2018 godine. “Ako znate kako pomoći da se pomogne spasiti život djeteta, što te može spriječiti?”

Centar za prevenciju bolesti (CDC) i Američka akademija pedijatara (AAP) preporučili su da zdrava djeca budu cijepljeni protiv 14 bolesti do 2 godine života. (sa docjepljivanjem kasnije za neke), zajedno sa godišnjim cjepivom protiv gripe.

JEROD HARRIS/GETTY IMAGESU knjizi koju je napisala 2014 The Kind Mama: A Simple Guide to Supercharged Fertility, a Radiant Pregnancy, a Sweeter Birth, and a Healthier, More Beautiful Beginning, Alicia Silverstone objasnila je svoj stav protiv cijepljenja” Dok s jedne strane ne postoji studija koja uključuje negativne efekte takvih rigoroznih “jedno cjepivo paše svima raspored”, s druge strane sve je više anegdotalnih dokaza doktora koji dobivaju uplašene pozive roditelja djece “koja više nisu ista” nakon što su primila cjepivo”, napisala je.

 “Roditelji često vrlo teško razumno procjenjuju rizike, zato što nikada nisu imali iskustvo s mnogim bolestima koje cjepiva preveniraju.”, rekao je savjetnik roditeljima Ari Brown, M.D., pedijatar u Austinu, Teksas i autor Baby 411, za Parents.com. “Vidio sam djecu sa ozbiljnim slučajevima ospica, zaušnjaka i hripavca, a vidio sam i kako djeca umiru od vodenih kozica. Uvjeravam vas da su to bolesti koje ne želite da vaše dijete ima.”

D DIPASUPIL/GETTY IMAGES

Jenny McCarthy, čiji je sin Evan ima dijagnozu autizma od 2005, bila je popularni glas kritike za cjepiva. U razgovoru za Frontline, McCarthy je okrivila najviše MMR cjepivo za stanje svog djeteta, pored ostalih cjepiva.

Ta teorija je više puta dokazivana kao pogrešna. Prema CDC, nema apsolutno nikakve veze između cjepiva i autizma (o čemu smo pisali i na našim stranicama. Stručnjaci vjeruju da je povezanost između MMR cjepiva i autizma sasvim slučajna. Naime, djeca dobivaju prvu dozu MMR cjepiva između 12 i 15 mjeseci, u vrijeme kada se pojavljuju i simptomi autizma, rekao je dr. Offit.

5/5
Podijelite dalje