ŠTO JE mRNA CJEPIVO ZA COVID-19 I KAKO, K VRAGU, ZNAT ‘KO TU KOGA?

ŠTO JE mRNA CJEPIVO ZA COVID-19 I KAKO, K VRAGU, ZNAT 'KO TU KOGA?

 
JE LI mRNA TEHNOLOGIJA ĐAVO?
Kontra nekim napisima, mRNA nije tehnologija koja dosad u medicini nije bila odobrena, što ima izrazito negativan prizvuk, kao da je to nešto zabranjeno jer je užasno loše, pizde ga pokušavaju odobriti, ali ne prolazi i ne puštaju van, bla bla.. To je nova metoda u kontekstu cjepiva za široku primjenu, a ne nešto neprovjereno i nepoznato.
 
Znači, nova u cjepivima, a ne zla, nije Voldemort.
mRNA tehnologija je proizašla iz i već se koristi u onkologiji, odnosno u tretiranju raznih oblika karcinoma. Nije jučer pala s Marsa i nisu je tek danas počeli koristiti kao novu igračku. Ljudi su prosvjedovali, pisali peticije i zahtijevali pristup skupim novim lijekovima za onkološke bolesnike – kaj mislite da je u tim lijekovima, ekstrakt Brace?
 
 
KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNOG I mRNA CJEPIVA?
KLASIČNO CJEPIVO
Netko uzme hrpu pljačkaša banaka, prebije ih na mrtvo ime, naroka ih čajem od bunike, veže im ruke i noge i onda ih pusti u sve banke u zemlji. Murja skoči na noge, počne ih hapsit. Murja skuži da im treba dobar plan i uvježbani specijalci jer se tako nešto možda opet ponovi. Murja spremna za vježbanje strogoće i nema više pljačkanja banaka.
 
mRNA CJEPIVO
Sve banke u zemlji dobiju mail s detaljnim uputama kako par zaposlenika banke prerušit u pljačkaše. Dobiju kutiju s crnim skijaškim maskama iz Zare. Daju zaposlenicima maske, vele im odite trčite naokolo, pravite haos i vičite da je pljačka.
 
Murja skoči na noge ko da je još Jugoslavija, počne redom hapsit sve kaj liči na pljačkaša. Murja skuži da im treba dobar plan i uvježbani specijalci jer se tako nešto možda opet ponovi. Murja spremna za vježbanje strogoće i nema više pljačkanja banaka.

 
Dakle, umjesto ubrizgavanja umrtvljenog virusa ili njegovog dijela klasičnim cjepivom, mRNA cjepivo sadrži upute za izradu jednog proteina koji se nalazi u virusu, a na kojeg naše tijelo viče "Proklet bio na Božić 2020.! AAAAJMOOOO!"
 
Naše stanice uzmu te upute, prema njima naprave protein, protein izađe iz stanica dalje u tijelo, tijelo se raspizdi ko ti na Black Friday kad ti u Emmezeti uzmu zadnji toster pred nosom i reagira stvaranjem antitijela. Antitijela tamane virus i postignuto je isto što i klasičnim cjepivom.
 
NE proizvodite virus u sebi i NE proizvodite cjepivo u sebi, sto mu jelenjih rogova!
 
 KOJI VRAG JE mRNA?
Zamisli DNA kao debelu knjigu s uputama kako graditi nebodere po New Yorku. mRNA je dio s uputama na kraju knjige koji ti kaže kako napravit ciglu i da ti nacrt i šablonu za izradu te cigle. Toe to.
 
 
 JE LI NOVO CJEPIVO SIGURNO, JESU SAMO “ZBUĆKALI NEŠTO”?
Za početak, cjepiva prolaze kroz razvojne faze izrade i klinička testiranja. Ne možeš vidit šta imaš po laboratoriju, ubacit sve u epruvetu ko gulaš, ošamarit naljepnicu CJEPIVO i poslat van. Gledaju se učinkovitost, nuspojave, trajnost imuniteta itd. Neka su već u poodmaklim fazama, neka nisu prošla neku fazu i tak.
 
 
 Evo par činjenica koje mnogi preskaču ili ne znaju:
-cjepivo o kojem se priča razvila je biotech kompanija BioNtech u suradnji s Pfizerom
-cjepivo se nalazi u 3. fazi kliničkog testiranja
-objavljeni su RANI REZULTATI, kratki prijevremeni pregled podataka, da se vidi kak ide, ima li nuspojava i koliko je učinkovito, kao kad Vakula veli “ljeto će biti ajmo reć vruće”, ali ne kupiš samo bikini nego čekaš i svakodnevnu prognozu
– u testiranju sudjeluje 43,538 dobrovoljaca
-polovica ih je dobila dvije doze cjepiva, a polovica je dobila dvije doze placeba, to se tako radi da bi se vidjelo je li poboljšanje zdravstvenog stanja stvarno posljedica učinkovitog lijeka ili se osoba osjeća bolje jer si je zabrijala da je bolje samo jer misli da je dobila lijek
-dobrovoljci dalje normalno žive i prati ih se za bilo kakve simptome COVID-19 uz testiranje radi potvrde bolesti
-pregled 94 dobrovoljca kod kojih je potvrđen COVID-19 sugerira da je učinkovitost cjepiva preko 90%, znači 1 od 10 cijepljenih osoba bi se razboljela prema trenutnim rezultatima
 
 
 
I KAJ SAD, KAJ TO ZNAČI?
-treba čekati još podataka i da faza testiranja završi, da sve prođe peer-review (provjeru i potvrdu od strane ostalih stručnjaka)
-dobrovoljce se još neko vrijeme mora pratiti kako bi se vidjelo ima li nuspojava i kakve su, bez toga faza ispitivanja nije gotova
– mora se vidjeti koliko će dugo imunitet trajati, studija je aktivna tek 3 mjeseca
-treba vidjeti štiti li cjepivo od teškog oblika bolesti i hoće li jednako dobro djelovati kod svih ljudi, jer je 1. faza ispitivanja pokazala da je imunološki odgovor bio malo slabiji kod starijih ljudi
 
 
KAKO STOJI U USPOREDBI S DRUGIM POZNATIM CJEPIVIMA?
-cjepivo protiv gripe ima učinkovitost oko 60%
-cjepivo protiv mumpsa (najbrže dosad napravljeno cjepivo, 4 godine izrada), ima učinkovitost od oko 88%
-ako se zaista potvrdi da je ovo cjepivo preko 90% učinkovito, to bi značilo da je jako dobro za stavljanje širenja virusa pod kontrolu, dakle možeš imati opuštenije mjere, normalniji život i posao, ne moraš se bojati da ako se razboliš u bolnici neće biti respiratora ili mjesta za tebe itd.
 
 
 KAJ S OSTALIM COVID-19 CJEPIVIMA?
-ima još kandidata, što je super je neki od njih možda također dobiju odobrenje, a možda bolje djeluju kod starijih ljudi, što znači još bakine orahnjače, a manje sprovoda
-u slučaju više različitih tipova cjepiva, bilo bi ih i lakše i brže proizvoditi jer za druga cjepiva klasične vrste već postoje proizvodni pogoni i infrastruktura, što znači veće proizvedene količine, brže stižu ljudima po svijetu, svi uspiju dobiti cjepivo, manja cijena jer je veća konkurencija..
 
Pametnom nikad dosta.
 
Autor: Igor Vihnanek

IIlustracija: Scinece Page

 
5/5
Podijelite dalje