Dječak se probudio sa zastrašujućim osipom i ostao bez vrhova prstiju, majka ga je spasila brzom reakcijom, kažu liječnici – bristolpost.co.uk

Dječak se probudio sa zastrašujućim osipom i ostao bez vrhova prstiju, majka ga je spasila brzom reakcijom, kažu liječnici - bristolpost.co.uk/

Hollie Bone i Heather Pickstock

 

Dječak se probudio sa zastrašujućim osipom i mogao bi ostati bez vrhova prstiju na rukama i nogama, ali mamina brza reakcija spasila mu je život, kažu liječnici. Kućanica Zoe Walne, 37, kaže da je njezin 17-mjesečni sin Teddie bio normalno energično i nestašno dijete prije no što se na Uskrsnu nedjelju probudio s crvenom mrljicom na glavi.

Ta majka četvero djece ostavila je svog partnera Duncana Stewarta (39) kod kuće u Burnleyju u Lancashireu i otišla se sastati sa svojom majkom da prošeću, no dok se dovezla do svog cilja, mrlje su se pojavile i na dječakovom trbuščiću. Nazvala je hitnu i dobila savjet da promatra stanje i do telefonskog poziva kroz dva sata, ali već za nekoliko minuta mrlje su postale ljubičaste, više nalik modricama.

Zoe je ispričala listu The Mirror: “Imao je nekakav neobičan osip kad se probudio, ali brzo je sve krenulo nizbrdo. Dok sam ga odijevala, primijetila sam sitni ružičasti trag na njegovom čelu i pomislila kako to čudno izgleda.

“Pomislila sam ‘pitat ću mamu što ona misli da bi to moglo biti’, ali dok sam došla do mame on je imao istu takvu mrlju na trbuhu. Rekla sam: ‘Samo ću nazvati 111 jer nisam sigurna što je to’.

Žena na telefonu rekla je Zoe da osip drži na oku i da će je liječnik nazvati za dva sata. “Međutim, u roku od 45 minuta mrlja kraj njegovog vrata izgledala je kao modrica i ja sam pomislila kako ne smijem više čekati”, rekla je Zoe.

Teddiejev osip počeo je kao neobična mrlja (Slika: Duncan Stewart)

“Nazvala sam još jednom i opet opisala osip, a ona je rekla da će mi poslati hitnu pomoć.” Bolničari su ubrzo stigli i rekli Zoe da sumnjaju da Teddie ima meningitis. Meningitis je infekcija zaštitnih membrana koje okružuju mozak i leđnu moždinu (meninga) i može uzrokovati trovanje krvi opasno po život, poznato kao septikemija.

Bolničari su Teddieju dali antibiotike i brzo ga odvezli u bolnicu Blackburn.  Dok su stigli, Teddiejev osip je postao još tamniji. Zoe je rekla: “Sve se zbivalo velikom brzinom.

“Stigli smo u bolnicu i doktor je rekao da je to tipičan osip od meningitisa. Svi su jurili oko njega radeći razne stvari, a meni su rekli da nazovem Duncana.  Počela sam se stvarno bojati.

“Rekli su da će biti jako neugodno jer nemaju vremena čekati da počne djelovati analgetik, a morali su mu bušiti potkoljenicu. On je počeo krvariti iz usta i nosa.  Bilo je jednostavno zastrašujuće.”

Teddie je hitno prebačen u Dječju bolnicu Manchester, gdje je odmah smješten na intenzivnu njegu i stavljen u induciranu komu. Bio je na aparatima za održavanje života i paraliziran lijekovima dok su ga liječnici zamatali u jaknu s ledom kako bi mu spustili tjelesnu temperaturu koja je silovito rasla.

Teddiejev osip počeo se širiti poput požara (Slika: Duncan Stewart)

Nakon sedam dana, Teddie je počeo pokazivati znakove da može samostalno disati i nastavio se oporavljati uz lijekove za borbu protiv infekcije. Liječnici ga sada pregledavaju kako bi saznali jesu li možda neke moždane funkcije stradale dok su dijelovima njegova tijela nedostajali kisik i cirkulacija krvi.

O Teddieju se brine i tim za plastičnu kirurgiju.  Pokušavaju zaliječiti ogromne plikove koji su se razvili na mjestu osipa. Liječnici su već potvrdili da je infekcija septikemije zahvatila vrhove pet prstiju na rukama i pet prstiju na nogama, što znači da Teddieja čeka još operacija zbog ozljeda koje su mu promijenile život.

 

Zoein brat Nathan pokrenuo je GoFundMe stranicu kako bi podržao obitelj, koja živi od onoga što Duncan zaradi kao samozaposleni vrtlar, no Duncan je sada uz bolesnički krevet svog najmlađeg sina. Par kaže da su za sada jednostavno zahvalni što je Teddie živ i pozivaju druge roditelje da slušaju svoj instinkt.

Zoe kaže: “Iskreno, mislim da se nikada u životu nisam toliko molila. Mislim i da nikada nisam doživjela ništa strašnije.

“Maleni je takav borac od početka svega ovoga. Stalno zahvaljujem sretnim zvijezdama što je živ.

“Liječnici su mi rekli: znajte da ste mu Vi spasili život, jer da ste čekali da Vas doktor nazove kako je dogovoreno, Teddieja danas ne bi bilo.’  Kažu da se mogao zaraziti kad ga je netko poljubio, kad se netko zakašljao u njegovoj blizini, da je moglo biti bilo što u pitanju.

“Jednostavno ne znaju što je bilo i to je najstrašnije. On je u petak i subotu najnormalnije skakutao i jeo čokoladu.

Teddie se normalno igrao dan ranije (Slika: Duncan Stewart)

“Ne biste znali da nešto nije u redu da ste čekali, jer to je savjet koji ste dobili od hitne pomoći, ali morate vjerovati svom instinktu.  Vi poznajete svoje dijete i ako mislite da ne smijete čekati, nemojte čekati. Bilo je to pitanje života i smrti za Teddieja.”

Za donaciju GoFundMe kampanji za obitelj kliknite ovdje.

 

Prevela: Marija Blagović

Izvor: bristolpost.co.uk

5/5
Podijelite dalje