Hakeri su manipulirali ukradenim informacijama o COVID-19 cjepivima prije no što su ih pustili da “procure” – zdnet.com

Hakeri su manipulirali ukradenim informacijama o COVID-19 cjepivima prije no što su ih pustili da "procure" - zdnet.com

 

Hakeri koji su ukrali informacije o COVID-19 cjepivima u kibernetičkom napadu na Agenciju za lijekove Europske unije a zatim ih objavili na mreži manipulirali su pronađenim sadržajem kako bi širili dezinformacije namijenjene potkopavanju povjerenja u cjepiva.

 

U najnovijim vijestima o kibernetičkom napadu, o kojemu su prva izviješća objavljena u prosincu, Europska agencija za lijekove (EMA) otkriva kako su hakeri pristupili povjerljivim internim e-porukama poslanim tijekom studenog o postupcima evaluacije COVID-19 cjepiva.

Tijekom istrage, koja se i dalje nastavlja, otkrilo se da su napadači manipulirali nekim sadržajima tih e-mailova i da se čini da im je cilj bio širenjem dezinformacija stvoriti nepovjerenje prema cjepivima. “Počinitelji su prije objavljivanja izmijenili neke dopise na način koji bi mogao potkopati povjerenje u cjepiva”, stoji u novom izviješću iz EMA-e. Neizvjesno je tko su počinitelji kibernetskog napada na EMA-u i zašto su točno manipulirali dokumentima šireći dezinformacije kako bi potkopali povjerenje u cjepiva.

Antivakserske teorije zavjere o koronavirusu problem su na društvenim mrežama i u svijetu općenito od početka pandemije. U ranijim izjavama EMA je obavijestila javnost da su hakeri tijekom napada u prosincu pristupili podacima o COVID-19 cjepivu i ukrali ih. Uljezi su tražili upravo podatke o lijekovima i cjepivima protiv COVID-19, a pristupili su im kroz proboj sigurnosti nenavedene IT aplikacije.

“Agencija u potpunosti podržava kriminalističku istragu ugrožavanja informacijske sigurnosti. Nadležna tijela poduzimaju potrebne mjere”, kaže se u priopćenju EMA-e. Britanski Nacionalni centar za kibernetsku sigurnost, Microsoft, Svjetska zdravstvena organizacija i druga tijela izdali su upozorenja o napadima hakerskih skupina čije su mete zdravstvo, farmaceutske proizvodi, sveučilišta i druge organizacije uključene u razvoj i distribuciju cjepiva protiv COVID-19.

Prevela: Marija Blagović

Izvor: zdnet.com

 

 

5/5
Podijelite dalje