Kinesko cjepivo Sinopharm protiv COVID-19 – najvažnije razlike i sličnosti u odnosu na cjepiva od Pfizer/BioNtech i Moderna koja su dostupna u Hrvatskoj

Kinesko cjepivo Sinopharm protiv COVID-19 došlo je u Srbiju u milijun doza - najvažnije razlike i sličnosti u odnosu na cjepiva od Pfizer/BioNtech i Moderna koja su dostupna u Hrvatskoj

Način djelovanja
Pfizer/BioNtech i Moderna su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji gdje glasnička RNA (engl. mRNA) ulazi u citoplazmu stanice te se proizvodi šiljak protein od SARS-CoV-2 koji se prezentira imunološkom sustavu koji stvara zatim antitijela. Ni u kojem od ova dva cjepiva se ne nalazi virus SARS-CoV-2. S druge strane, cjepivo BBIBPCorV od kineske tvrtke Sinopharm koristi jedan od sojeva SARS-CoV-2 koji je izoliran od pacijenata s COVID-19 (1).
 
Ovaj virus su znanstvenici inaktivirali tako da se ne može dijeliti i nije opasan za ljude te je u sadržaj cjepiva dodana doza aluminijevog hidroksida kao adjuvanta (adjuvansa) koji dodatno stimulira imunološki sustav. Važno je znati da inaktivirani virusi nisu novost te se koriste u cjepivima protiv npr. poliomijelitisa, hepatitisa A ili bjesnoće (2).
 
Također, dodatak adjuvanta baziranog na aluminiju se koristi i u drugim cjepivima protiv npr. difterije/tetanusa/pertusisa, hepatitisa A i drugih (3). Nakon što se cjepivo primi, imunološke stanice naziva “antigen prezentirajuće stanice” prepoznaju virus te ga “progutaju” i unište. Zatim, ove stanice prezentiraju dio virusa poznat kao šiljak protein (koji je inače važan da virus uđe u stanicu) na svojoj površini tako da ostale imunološke stanice kao T limfociti i B stanice “prepoznaju” SARS-CoV-2 te proizvode antitijela (B stanice) za obranu u slučaju infekcije sa SARS-CoV-2.
 
Titar neutralizirajućih antitijela do 42. dana nakon cijepljenja.
Djelotvornost cjepiva
Sveukupna djelotvornost cjepiva od Pfizer/BioNtech i Moderna je oko 95% u publiciranim studijama s ukupno preko 70 000 osoba. Djelotvornosti Sinopharm cjepiva je 79.34% prema navodima tvrtke, a prema istraživanju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na 31 000 osoba, djelotvornost je 86%, no ovi rezultati nisu u potpunosti dostupni te nisu objavljeni u znanstvenom časopisu. Sva tri cjepiva zahtijevaju dvije doze za maksimalnu djelotvornost.
 
Sigurnost i nuspojave
Prema istraživanju iz časopisa The Lancet Infectious Diseases koje obuhvaća rezultate Sinopharm cjepiva iz faze 1 i 2 s oko 600 sudionika, cjepivo je pokazalo visoku sigurnost te 29% (faza 1) i 23% (faza 2) osoba je imalo nuspojavu unutar 7 dana od primanja cjepiva (4). Najčešća nuspojava je bila bol na mjestu uboda, a najčešća sistemska nuspojava je bila temperatura u malom postotku sudionika te su ostale nuspojave bile blage ili srednje težine. Od 80.7% do 87.7% ispitanika je razvilo neutralizirajuća antitijela nakon 42 dana.
 
Prema navodima od Sinopharm-a, u fazi 3 s 31 000 osoba provedenoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nije bilo ozbiljnih nuspojava, no potpuni podatci nisu dostupni niti objavljeni u znanstvenom časopisu. Za usporedbu, od 84% do 88% osoba je imalo bol na mjestu uboda na cjepiva od Pfizer/BioNtech i Moderne. Ozbiljne nuspojave su u Pfizer/BioNtech studiji bile niske – u 0.6%, odnosno 0.5% osoba koje su primale cjepivo protiv COVID-19, odnosno placebo. U studiji od Moderne, 1% sudionika u obje grupe (cjepivo i placebo) su imali ozbiljne nuspojave.
 
Skladišenje cjepiva
Pfizer/BioNtech cjepivo se skadišti u posebnim zamrzivačima na oko -75C, Modernino u običnim zamrzivačima na -20C, dok se Sinopharm cjepivo skladišti u hladnjaku na +4C.
 
Cijena cjepiva
Prema procjenama, cijena iznosi oko 20 američkih dolara za dozu Pfizer/BioNtech, odnosno oko 35 dolara za Modernino cjepiva. Prema nekim izvještajima, cijena Sinopharma cjepiva iznosi 30 dolara, no ova informacija nije potvrđena. Ove cijene se mogu razlikovati ovisno o količini naručenog cjepiva i drugim faktorima.
 
Napomena: Ne treba pomiješati Sinopharm i Sinovac cjepiva. Iako su sličnog naziva, radi se o različitim cjepivima. Ovdje je objašnjeno Sinopharm cjepivo.
 
 
Cjepivo u Srbiji: 
(1) Pretkliničko istraživanje o Sinopharm
(2) Cjepiva bazirana na inaktiviranim
(3) Cjepiva i adjuvanti: 
(4) Faza 1 i faza 2 istraživanja: 
 
 Autor: dr. sc. Alen Juginović, dr. med.
 
 
 
 
5/5
Podijelite dalje