Nagli porast broja umrlih od ospica u svijetu 2019. i stagnacija procijepljenosti – NY times

Nagli porast broja umrlih od ospica u svijetu 2019. i stagnacija procijepljenosti

Smrtnost od ospica u svijetu narasla je 2019. na najvišu razinu u posljednje 23 godine, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak.  To je zapanjujuć porast za bolest koju možemo spriječiti cjepivom. Javnozdravstveni stručnjaci se boje da bi se ospice mogle nastaviti širiti dok pandemija koronavirusa osujećuje napore uložene u imunizaciju i otkrivanje oboljelih.

Prema analizi koju su zajednički objavili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ukupan broj smrtnih slučajeva za 2019. godinu iznosi 207.500, što 50% više od brojke zabilježene 2016.  U Sjedinjenim Državama nisu zabilježeni smrtni slučajevi među oboljelima od ospica, ali su slučajevi ospica u toj zemlji dosegli rekordnu godišnju razinu s 1.282 slučaja u 31 državi, što je najviše od 1992. godine prema podacima ažuriranim ranije ovog mjeseca. Još 2012. SAD je zabilježio tek 55 slučajeva.

Stručnjaci za javno zdravstvo smatraju da su rastuće brojke posljedica nedovoljnog obuhvata cijepljenjem tijekom niza godina. Boje se da će pandemija pogoršati širenje ospica, bolesti još zaraznije od Covid-19.

“Brine nas činjenica da se, povrh od ranije prisutnih napuklina u štitu od te bolesti, zbog covida stvaraju nove“, kaže dr. Natasha Crowcroft, viša tehnička savjetnica za ospice i rubeolu u SZO. “Ne možemo nastaviti činiti istu stvar a očekivati drukčiji ishod”, dodala je, rekavši da su potrebni dodatni resursi i kreativna primjena istih.

 

Manje prijavljenih slučaja

Ove je godine do sada prijavljeno manje slučajeva ospica, ali javnozdravstveni stručnjaci su oprezni s tim brojkama. Boje se da su one drastično preniske zbog globalnih poremećaja u zdravstvenoj zaštiti koje je izazvala pandemija i zbog kojih je došlo do nazadovanja u prevenciji, otkrivanju i liječenju ospica.

Barem polovica od 26 zemalja koje je pandemija prisilila da prekinu cijepljenje već je ove godine zabilježila epidemije ospica. Trenutno je 94 milijuna ljudi ugroženo zbog propuštenog cijepljenja protiv ospica, kaže SZO. Iako je broj slučajeva ospica možda donekle smanjen kao popratni učinak mjera predostrožnosti poduzetih kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, stručnjaci kažu da trenutne niske brojke u najboljem slučaju predstavljaju tek privremeno zatišje.

 

Epidemije ospica

O pojedinostima epidemijama ospica u svijetu izvijestila je Inicijativa za ospice i rubeolu, međunarodni konzorcij u kojemu su SZO, CDC, Američki crveni križ, UNICEF i Zaklada Ujedinjenih naroda. Skupina je istaknula sumorne brojke kako bi pojačala svoju poruku: da se rad na cijepljenju mora nastaviti, posebno tijekom pandemije, kada se iscrpljuju resursi zdravstvene zaštite.

Kao pozitivan primjer čelnici javnog zdravstva ističu Etiopiju.  Ona je zaostajala za mnogim zemljama u stopi imunizacije protiv ospica, no u suradnji s CDC i drugim organizacijama u lipnju je pokrenula kampanju cijepljenja s više zaštitne opreme za zdravstvene radnike i sa zakazivanjem termina s većim vremenskim razmacima između pacijenata i uz fizičko distanciranje.  Obuhvaćeno je 14,5 milijuna djece.

Epidemiolozi opisuju prošlogodišnje izbijanje ospica kao spori šumski požar koji je na kraju eksplodirao. Cijepni obuhvati širom svijeta stagniraju već desetljećima, uz dobru pokrivenost u mnogim regijama, ali ipak bez visokog postotka potrebnog za zaustavljanje zaraze. U mnogim situacijama, uključujući 25 zabilježenih u Sjedinjenim Državama prošle godine, bolest su donijeli putnici iz drugih zemalja.

Od 184 zemlje koje su prijavile slučajeve ospica, devet ih je imalo 73% od ukupnog broja slučajeva u 2019. godini: Srednjoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Gruzija, Kazahstan, Madagaskar, Sjeverna Makedonija, Samoa, Tonga i Ukrajina.

Osim zemalja s niskim dohotkom koje su jako pogodile ospice, javnozdravstveni stručnjaci sa zabrinutošću primjećuju da zemlje srednjeg dohodovnog razreda, poput Ukrajine, Sjeverne Makedonije, Gruzije i Kazahstana, sada visoko kotiraju na popisu najugroženijih. Uznemirujuće je što broj djece s “nultom dozom” – one koja uopće nisu primila cjepiva – počinje ponovno rasti, a u zemljama sa srednjim dohotkom, uključujući Brazil, Meksiko i Filipine, ima im 9,5 milijuna ili 69% ukupnog broja.

Rast skepse prema sigurnosti cjepiva širom svijeta pridonio je smanjenom cijepnom obuhvatu. Isto tako, kaže dr. Robin Nandy, UNICEF-ov voditelj imunizacije: “U nekim je zemljama s visokim obuhvatom bilo sve više samodopadnosti i mišljenja kako nema potrebe nikamo žuriti.”

Istodobno, dodaje, “i dalje ne uspijevamo doprijeti do djece u područjima izvan dosega zdravstvenih usluga – u ruralnim područjima, u siromašnim četvrtima velikih gradova i u zonama oružanih sukoba.”

 

Cijepni obuhvat

Nastojanja da se eliminiraju ospice traju već desetljećima i uključuju koordinaciju između timova iz najbogatijih gradova svijeta i onih iz najsiromašnijih zakutaka. Doista, od 2010. do 2016. godine broj oboljelih i smrtni slučajeva povezani s ospicama smanjio se na 18 slučajeva na milijun ljudi.

Međutim, cijepni obuhvat istodobno je stagnirao. Da bi se spriječilo izbijanje ospica, 95% stanovništva mora primiti dvije doze cjepiva protiv ospica. No, od 2010. godine postotak onih koji su primili prvu dozu (najbolje ju je primiti u dobi od oko godinu dana) zastaje na oko 85 u svijetu.  Obuhvat drugom dozom, koja se obično daje između 4. i 6. godine, se povećao, ali i dalje iznosi samo 71%.

Bebe dolaze na svijet svakoga dana. Broj necijepljenih i nedovoljno cijepljenih raste. Do 2019. prijavljeni slučajevi u svijetu narasli su na 120 na 1 milijun stanovnika.

“Zastrašujuće je što su naši ključni javnozdravstveni djelatnici sada preusmjereni na dijagnosticiranje, testiranje i prijavljivanje sumnjivih slučajeva Covid-19 umjesto ospica”, kaže Robb Linkins, epidemiolog iz CDC, predsjednik upravnog tima Inicijative za ospice i rubeolu. “S ospicama čovjek ne smije popustiti ni na trenutak”, kaže on.

Stopa smrtnosti od ospica u zemljama s visokim dohotkom, poput Sjedinjenih Država, gotovo je nikakva, jer je opće zdravlje stanovništa dobro a zdravstveni sustav jak. Međutim, visok broj smrtnih slučajeva ospica u svijetu 2019. predstavlja užasan dokaz loše zdravstvene zaštite i nedovoljnog cijepnog obuhvata, kaže dr. Linkins.

“Jednostavno mi je teško prihvatiti da djeca umiru od bolesti za koju već 50 godina imamo izvrsno cjepivo.”

Izvor: NY times

Prevela: Marija Blagović

5/5
Podijelite dalje