Neotkriveni koronavirus? Misterij ‘ruske gripe’ – nytimes.com

Neotkriveni koronavirus? Misterij 'ruske gripe' - nytimes.com

 Znanstvenici se hvataju za svaki primjer koji bi mogao pomoći u predviđanju budućnosti Covida, čak i za misterioznu respiratornu pandemiju koja se proširila krajem 19. stoljeća.

Kada su 1889. godine stanovnici Buhare (koja je bila dio Ruskog carstva) počeli pobolijevati i umirati – taj respiratorni virus postao je poznat kao Ruska gripa. Ruska gripa pomela je svijet, a posebnom žestinom ubijala je starije, ali djecu nije dirala.

Zbog broja oboljelih zatvarane su škole i tvornice, a neki od zaraženih opisivali su neobičan simptom: gubitak okusa i njuha. Oni koji su se uspjeli oporaviti, prijavljivali su dugotrajnu iscrpljenost. Zvuči poznato, zar ne?

Ruska gripa je konačno završila nekoliko godina kasnije, nakon najmanje tri vala infekcije. Obrasci i simptomi infekcije Ruskom gripom naveli su neke virologe i povjesničare medicine da se sada zapitaju: je li ruska gripa zapravo mogla biti pandemija izazvana koronavirusom i može li nam njezin tijek dati naslutiti kako će današnja pandemija završiti?

Ako je Ruska gripa zaista posljedica koronavirusa, neki vjeruju da bi patogen još uvijek mogao biti prisutan, a njegovi potomci cirkulirati diljem svijeta kao jedan od četiri koronavirusa koji uzrokuju prehladu. U tom slučaju jasna je razlika od pandemije gripe čiji se virusi zadržavaju neko vrijeme da bi godinama kasnije bili zamijenjeni novim varijantama koje uzrokuju novu pandemiju. Ako se to zaista dogodilo s Ruskom gripom, piše nam se dobro.

No, postoji i drugi scenarij u kojem se današnji virus ponaša više kao gripa, što znači da je imunitet prolazan. To pak za sobom poteže godišnje cijepljenje protiv Covida, kao što se to dan danas radi s gripom. Ali o Ruskoj gripi postoji vrlo, vrlo malo podataka.

Kako bi riješili misterij te respiratorne pandemije molekularni biolozi sada izvlače komadiće starog virusa iz očuvanog plućnog tkiva ruskih žrtava gripe kako bi otkrili o kojem se virusu zapravo radi. Potraga za takvim očuvanim tkivom odvija se u muzejima i medicinskim školama u kojima bi mogle biti stare posude s uzorcima.

Sličnost s današnjom pandemijom ne može se ne primijetiti po pitanju lockdowna, prenatrpanosti liječnika i valova infekcije tako da postoji mogućnost da je Ruska gripa zaista koronavirus, slažu se mnogi znanstvenici, a neki ukazuju ukazuje na rad objavljen 2005. godine u kojem se zaključuje da je još jedan koronavirus koji danas kruži, poznat kao OC43, a koji uzrokuje teške prehlade – možda skočio s krava na ljude 1890. godine.

Cirkuliraju i tri druga manje virulentna koronavirusa pa postoji mogućnost da je jedan od tih virusa, ili OC43, varijanta zaostala od pandemije ruske gripe. Neki povjesničari nagađaju i da je malaksalost iz 19. stoljeća zapravo mogla biti uzrokovana posljedicama ruske gripe.

U ovom trenutku, ideja da bi rusku gripu mogao izazvati koronavirus ostaje spekulativna jer ne postoji ništa što jasno povezuje pandemiju ruske gripe s koronavirusom, a isključuje gripu. No, za one koji traže naznake o tome kako bi trenutna pandemija koronavirusa mogla završiti, protekle dvije pandemije možda bi mogle ponuditi trag. Ali imamo samo 104 godine i 4 pandemije kako bismo mogli nešto prejudicirati, s obzirom na to da su te 4 pandemije jedine vezane u respiratorne viruse.

Prva od četiri pandemije gripe po kojima je virus poznat počela je 1918. Pandemija je nestala nakon tri vala infekcija, a H1N1 virus ostao je u opticaju u manje virulentnom obliku do 1957. godine, kada je nestao.

Tada se pojavio H2N2, bio je bitno drugačiji od H1N1 te izazvao pandemiju. Taj se obrazac ponovio s pojavom H3N2 1968. godine. Ali 1977. dogodilo se nešto čudno: H1N1 se vratio nakon što ga nije bilo dvadeset godina i s H3N2 kruži od tada.

Do 1977. godine nismo imali dva podtipa koja su cirkulirala u isto vrijeme, nije jasno zašto bi jedan podtip istisnuo drugi, niti zašto se to nije dogodilo ’77 godine. No to se dogodilo 2009. godine kada je povratnik iz 1977, H1N1 zamijenjen je genetski različitom verzijom koja dolazi od svinja, uzrokujući još jednu pandemiju. Zašto je u ovom slučaju nova varijanta uklonila prethodnu – također je misterij.

Rješenje misterija leži u nekoj od staklenki koja čuva uzorak pluća zaražen Ruskom gripom. Sretno znanstvenicima u potrazi.

Izvor: nytimes.com 

Prevela: Ivi First

5/5
Podijelite dalje