Od sredine travnja u Njemačkoj nema prijavljenih slučajeva ospica – aerzteblatt.de

Berlin – Prema aktualnim podatcima koje je Institut „Robert Koch“ ustupio časopisu Ärzteblatt, od 15. kalendarskog tjedna u Njemačkoj nije prijavljen niti jedan slučaj ospica. Do sredine travnja 2020. godine prijavljena su 74 slučaja ospica u Njemačkoj, nakon čega Institut „Robert Koch“ nije više registrirao niti jedan novi.

U razdoblju do sredine travnja prijavljena su 23 slučaja u saveznoj državi Baden-Württemberg, 19 u Sjevernom porajnju i Vestfaliji, 12 u Bavarskoj, osam u Hessenu, šest u Rheinland-Pfalzu, tri u Berlinu, dva u Saarlandu te jedan u Donjoj Saskoj.

U preostalim saveznim državama ove godine nije bilo infekcija. Radi usporedbe, u čitavoj 2019. godini bilo je 514, a u 2018. 544 prijavljenih infekcija.

Savezni ministar zdravstva Njemačke, Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija) i predsjednik Instituta „Robert Koch“ Lothar Wieler novinarima su 8. listopada istaknuli kako u Njemačkoj od ožujka ove godine nije bilo novih slučajeva ospica. Tomu su također doprinjela i pravila vezana uz pandemiju novoga koronavirusa – nošenje maski, higijena ruku i fizička distanca.

Bavarska ministrica zdravstva Melanie Huml (Kršćansko-socijalna unija) dovodi smanjenje broja inficiranih u vezu sa Zakonom o zaštiti od ospica  te s ograničavanjem kontakata u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa.

Zakon o zaštiti od ospica donesen je u Njemačkoj u ožujku 2020. godine, a njime je, između ostalog, cijepljenje postalo obveznim za svu djecu u jaslicama, vrtićima, školama i drugim obrazovnim ustanovama, za zaposlenike u zdravstvenim ustanovama te ustanovama za smještaj ljudi.

 

Preveo: Matija Fenrich

Izvor: aerzteblatt.de

5/5
Podijelite dalje