Dobre vijesti za sve cijepljenje Johnson & Johnson cjepivom

Dobre vijesti za sve cijepljenje Johnson & Johnson cjepivom

Znanstvenici su prikupili serume sudionika ispitivanja faze 3 Johnson cjepiva (ENSEMBLE) (n = 8,) te testirali neutralizacijsku sposobnost protiv varijanti od interesa (VOC).
 
– Nisu pronašli smanjenje neutralizacije s alfa varijantom
– Varijante Beta (B.1.351) i Gamma (P.1), sa sličnim mutacijama u RBD domeni, pokazale su najveće smanjenje sposobnosti neutralizacije (3,6 puta i 3,4 puta) 
– Varijanta Delta (B.1.617.2) , pokazala je samo 1,6 puta smanjenje neutralizacijskog titra
 
Prethodna studija Johnson cjepiva je također pokazala da je neutralizirajuća aktivnost seruma protiv beta (B.1.351) i gama (P.1) varijanti smanjena 5,0 i 3,3 puta u odnosu na varijantu samo sa D614G mutacijom.
 
Ipak, fagocitoza ovisna o antitijelima, depozicija komplementa i reakcije stanica ubojica uglavnom su bili sačuvani u odnosu na beta varijantu. Odgovori CD8 i CD4 T stanica, bili su također usporedivi među varijantama interesa (alfa, beta i gamma).
Važnost T stanica u odgovoru na varijante ne čudi znajući da postoji 52 mjesta na spike-u koja mogu biti cilj T stanicama ubojicama te 23 mjesta kao cilj pomoćničkim T stanicama. Virus bi trebao drastično mutirati kako bi se izbjegli ti odgovori te postoji velika mogućnost da bi takvim opsežnim mutacijama virus izgubio sposobnost inficiranja ljudi.
 
Također, unatoč pokazanom smanjenju titra, u Južnoj Africi djelotvornost cjepiva Johnson bila je 64 posto protiv simptomatske bolesti i 81,7 posto protiv teške / kritične bolesti od 28. dana nakon cijepljenja.
Učinkovitost je održana i kod sudionika u Brazilu, s 68,1 posto učinkovitosti protiv simptomatske bolesti i 87,6 posto protiv teške / kritične bolesti s potpunom zaštitom od hospitalizacije i smrti. Dakle, vjerojatno je da bi se djelotvornost protiv Delta soja na sličan način sačuvala (koristeći model, učinkovitost Johnsona bi bila oko 55-60% protiv simptomatske bolesti kod Delte ).
 
Drugo, istraživači su analizirali podatke studije Johnson cjepiva faze 1 / 2a (n = 20).
Pokazali su da su humoralni i stanični imunološki odgovori potaknuti cjepivom Johnson & Johnson trajali najmanje osam mjeseci (to je posljednja analizirana vremenska točka, NE ZNAČI da imunost traje samo toliko). Podaci su pokazali da su odgovori T-stanica – uključujući CD8 + T-stanice koje traže i uništavaju zaražene stanice – bili postojani tijekom ispitivanog osmomjesečnog vremenskog okvira.
 
Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson također je stvorila neutralizirajuća antitijela protiv niza varijanti od interesa, koje su uključivale Delta (B.1.617.2), Beta (B.1.351), Gamma (P.1) , Alfa (B.1.1.7) i druge varijante te je titar imao tendenciju jačanja tijekom vremena.
 
Važno je napomenuti da su sve ove nove studije in vitro i još uvijek čekamo stvarne podatke o efektivnosti iz stvarnog svijeta, ali ovi trendovi nagovještavaju djelotvornost protiv Delte.
 
Autor: Antonio Periš, mag. MLD
 
Literatura:
5/5
Podijelite dalje

Antonio Periš

Antonio Periš rođen je u Osijeku 4.2.1996. Nakon položene mature upisuje Medicinski fakultet Osijek te 2020. postaje magistar medicinske dijagnostike. Tijekom studija dobitnik je više vrsta stipendija: STEM (u više navrata), stipendije grada Osijeka te Osječko baranjske županije. Na fakultetu se bavio znanstvenim radom te radom u kulturi stanica. U dva navrata je bio dobitnik Rektorove nagrade za izniman uspjeh tijekom studiranja. Trenutno radi u Nastavnom zavodu Andrija Štampar u laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju. U slobodno vrijeme piše članke o cijepljenju te članke iz područja laboratorijske medicine za portal fitness.com.hr. Više godina se natjecateljski bavio karateom u kojem ima zvanje smeđe-crnog pojasa.