Dr. Roach: COVID cjepivo nepovezano s iznenadnim gubitkom sluha

Dr. Roach: COVID cjepivo nepovezano s iznenadnim gubitkom sluha

Dr. Keith Roach  |  Za Vaše Zdravlje

Dragi Dr. Roach,

Moja prijateljica izgubila je sluh u jednom uhu nakon što je prije nekoliko mjeseci doživjela vertigo i vrtoglavicu, kada je opazila i tinitus. Njeni problemi sa sluhom nažalost nisu se riješili. Nakon što je čula za neke anegdotalne primjere ovakvih problema kakon COVID cjepiva, razmišlja bi li primila docijepnu dozu ili ne. Želi, ali gubitak sluha i na drugom uhu bio bi joj stravičan. Njeni liječnici nemaju konkretne odgovore. Imate li kakav savjet? Znate li kome bi se mogla obratiti za educiraniji odgovor?

— K.L.R.

 

Draga K.L.R.,

Čini se da je Vaša prijateljica dobila iznenadan senzorineuralni gubitak sluha (SSHL), to je rijetka pojava čiji uzrok nije poznat. Simptomi ovog stanja su iznenadan gubitak sluha u jednom uhu (razvija se u roku od 72 sata ili manje, ali otprilike u polovini slučajeva, osoba se budi s gubitkom sluha); tinitus (zvuk koji drugi ljudi ne čuju, obično zvonjava ili zujanje), koji je prisutan u 90% oboljelih od SSHL – a; te vertigo (osjećaj kretanja, kao što je vrtnja, dok osoba miruje) otprilike u polovini slučajeva.

Tinitus se obično javlja na istoj strani na kojoj je došlo do gubitka sluha. Siguran sam da je Vaša prijateljica prošla potpunu obradu od strane otorinolaringologa. Rano liječenje (steroidima, a moguće i protuvirusnim lijekovima) pomaže pri povratku sluha. Otprilike dvije trećine oboljelih povrati sluh, iako nekad nepotpuno. Povratak sluha počinje unutar prva tri mjeseca. Nažalost, Vaša prijateljica se vjerojatno neće oporaviti, pa razumijem njenu zadršku prema nečemu što bi joj moglo ugroziti sluh na drugom uhu.

Srećom, zahvaljujući kliničkim istraživanjima postoji snažan dokaz da cjepiva protiv virusa COVID – 19 ne povećavaju rizik za razvoj SSHL – a. Nakon 185 milijuna administriranih doza COVID – 19 cjepiva, nije bilo učestalijeg SSHL – a nego u necijepljenih.

Izvor: eu.detroitnews.com

Prevela: Noemi Marchiotti

5/5
Podijelite dalje