HPV cjepivo – dostupno i besplatno

5/5

Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka vrata maternice. Podatak je to koji ukazuje na važnost cijepljenja protiv HPV-a.

– Pokazuje se da su neke države u svijetu već toliko napredovale u prevenciji i kontroli da se gotovo govori o tome da bi uskoro mogli u potpunosti eliminirati problem, rekao je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” Stjepan Orešković, voditelj Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi i Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”.

Godišnje od ove bolesti oboli približno 340, a umre 140 žena.

– Cijepljenje je vrlo važno jer je to način kako spriječiti infekciju HPV-om. Upravo je to glavni uzročnik raka vrata maternice. Dakle dugotrajna infekcija ako se ne liječi može uzrokovati maligne i premaligne promjene, ističe pak Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako tvrdi struka, radi se o iznimno kvalitetnim i učinkovitim cjepivima koja su prošla stroge kontrole. Iako je dostupno, prema riječima stručnjaka u odnosu na druge zemlje odaziv je daleko ispod prosjeka. Cijepljenje je dobrovoljno a u Hrvatskoj od 2015. godine dostupno je svima na nacionalnoj razini u određenoj dobi.

– To su učenici osmih razreda osnovne škole, i za djevojčice i dječake. To je važno da bi se obuhvat mogao učiniti što boljim, dodala je dr. Nemeth Blažić. Dodaje da je “cjepivo najučinkovitije ako se primijeni prije stupanja u spolne odnose ili vrlo rano na početku spolnog života”.

HPV se ne prenosi isključivo i samo spolnim putem i mnogo je zabluda vezanih za ovu bolest. Stoga se mnogo radi na edukaciji i informiranju javnosti. Od 2008. godine na tome intenzivno radi i Udruga “Sve za nju”.

– Mi ovoj temi pristupamo prije svega kao oni koji skrbe o oboljelim ženama i onda znamo kroz kakve životne situacije one prolaze, koliko su stigmatizirane i koliko su bile nemoćne kad su trebale biti cijepljene jer ga tada nije bilo, istaknula je Ljiljana Vukota iz Udruge.

Virus HPV-a uzročnik je nekoliko vrsta zloćudnih bolesti; rak vrata maternice, stidnice, rodnice, penisa, anusa i rak grla kod oba spola.

U emisiji se govorilo o i projektu “Hrvatska bez raka vrata maternice”, pogledajte video:

Izvor: HRT

 

Podijelite dalje