Kako čitati znanstveni članak?

U ovom članku želimo se pozabaviti postavljanjem članaka sa NCBI, PUBMEDA i drugih izvora.

Osobe koje se bave istraživačkim radom nikada ne bi napisale osvrt koji utječe na mišljenje drugih ljudi, suprotstavlja se određenim pročitanim tvrdnjama ili člancima, ako nemaju pristup cijelom članku ili izvoru koji: ili podržava, ili pobija njegov/njezin stav.

Prije podjele reference pročitajte cijeli članak i provjerite sljedeće:

  • Veličinu uzorka: što je uzorak veći, to bolje! Veća veličina uzorka ne samo da je bolja indikacija za realnu populaciju, nego također može izbalansirati vrijednosti koje su daleko izvan opsega i smanjuje vjerojatnost da nasumični događaj ili vrijednost utiče na zaključak istraživanja.
  • Odstupanje (slijepo/dvostruko slijepo ispitivanje itd.): Postoje dva dijela. Prvo, upitajte se, „Tko je autor članka?“ a zatim „Što će se dobiti ovim člankom?“ Ako odgovori na ova dva pitanja premašuju prestiž objave istraživanja, dokazivanje valjanosti i vrijednosti rada i iskrena želja za pomaganjem, istraživanje je vjerojatno prijevara. Drugo, provjerite način na koji je ogled ili ispitivanje provedeno. Jesu li vrijednosti sudionika u ispitivanju spadale u odstupanja? U osnovi, biste li željeli da Vam u suđenju za ubojstvo prvog stupnja porotu čine članovi obitelji ubijene žrtve? Vjerojatno ne. Ista ali manje oštra logika primjenjuje se na oglede i ispitivanja. Ne želite da se studiji pridruži skeptik kako bi mijenjao ili utjecao na rezultate.
  • Distribucije prema geografskom porijeklu, diverzitetu i starosti: određena varijabilnost je potrebna kako bi se indicirali realni uvjeti.
  • FAKTOR UTJECAJA časopisa: Ne možemo dovoljno istaći važnost ovoga. “Loša znanost” je ponekad jednostavno loša znanost, ali ako niste obučeni da uočite uljeza, vrlo lako ga možete previdjeti. Uopćeno, čim je „utjecaj“ ili “prestiž“ časopisa viši, informacije su pouzdanije zbog toga što su prošle ekstenzivne i stroge preglede i izmjene kojima se testiraju valjanost, jasnoća i sl. Također, pogledajte broj referenci. Članak je dobar ako je veoma citiran (osim ako je netočan, jer se onda citira upravo zbog toga što je loš, u kojem slučaju ga treba ignorirati).

Napisala Lena Papadakis, prilagodila N.K.

5/5
Podijelite dalje