Potvrđen najveći pad cijepnih obuhvata za djecu – precisionvaccinations.com

Potvrđen najveći pad cijepnih obuhvata za djecu - precisionvaccinations.com

Činjenično provjerila: Holly Lutmer

Najveći kontinuirani pad cijepnog obuhvata djece u posljednih tridesetak godina zabilježen je u službenim podacima koje su danas objavili WHO i UNICEF.

Postotak djece koja su primila tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP), uobičajeni pokazatelj cijepnog obuhvata, opao je za 5% između 2019. i 2021. na 81%.

To znači da je samo 2021. godine 25 milijuna djece propustilo primiti jednu ili više doza DTP-a kroz usluge rutinske imunizacije.

To je 2 milijuna više nego 2020. i 6 milijuna više nego 2019., što znači da raste broj djece u riziku od razornih preventabilnih bolesti. Pad se dogodio zbog mnogih čimbenika, uključujući povećan broj djece koja žive u područjima sukobima i kriza, gdje je pristup imunizaciji često teži, te probleme povezane s COVID-19, kao što su prekidi u uslugama i opskrbnom lancu, preusmjeravanje resursa i mjere suzbijanja kojima je ograničen pristup i dostupnost cjepitelja.

“Ovo je zdravstvena uzbuna za djecu. Svjedočimo najvećem kontinuiranom padu imunizacije djece u jednoj generaciji. Posljedice će se mjeriti izgubljenim životima”, rekla je Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, u priopćenju za javnost objavljenom 15. srpnja 2022.

“Prošle smo godine očekivali pandemijski posljedice poremećaja i zatvaranja u vezi s COVID-19, ali i dalje bilježimo kontinuirani pad. COVID-19 ne može biti izgovor za to.”

“Moramo nadoknaditi propuštena cijepljenja za milijune djece ili neizbježno svjedočiti novim epidemijama, rastu broja bolesne djece i većem pritisku na već preopterećene zdravstvene sustave.”

Nadali su se da će 2021. biti godina oporavka tijekom koje će se obnoviti ugroženi programi imunizacije, a kohorta djece koja nisu primila cjepiva 2020. biti pokrivena nadoknadom.

Umjesto toga, pokrivenost DTP-om pala je na najnižu razinu od 2008. godine, zajedno s padom pokrivenosti drugim osnovnim cjepivima, što je još udaljilo svijet od globalnih ciljeva, uključujući pokazatelj imunizacije prema Ciljevima održivog razvoja.

Cijepni obuhvati opali su u svim regijama.  Istočna Azija i Pacifik bilježe najveći preokret u pokrivenosti DTP-om: pad od 9% u samo dvije godine.

Mjanmar i Mozambik nalaze se među zemljama s najvećim relativnim povećanjem broja djece koja nisu primila niti jedno cjepivo između 2019. i 2021. godine.

Nažalost, izgubljeno je više od četvrtine cijepnog obuhvata protiv HPV-a postignutog 2019.

Posljedice za zdravlje žena su ozbiljne, jer je globalni obuhvat prvom dozom cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) tek 15%, iako su prva cjepiva odobrena prije više od 15 godina.

Prvu dozu cjepiva protiv HPV-a, koje štiti žene od raka vrata maternice kasnije u životu, propustilo je primiti 3,5 milijuna.

“Planiranje i borba protiv COVID-19 morali bi ići ruku pod ruku s cijepljenjem protiv smrtonosnih bolesti kao što su ospice, upala pluća i proljev”, komentira dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a.
“Nije pitanje ili/ili, moguće je učiniti oboje.”

Neke su se zemlje uspjelie dobro oduprijeti padu. Uganda je zadržala visok obuhvat programima rutinske imunizacije i isstodobno uvela ciljani program cijepljenja protiv COVID-19 kako bi zaštitila prioritetne skupine stanovništva, uključujući zdravstvene radnike.

Pakistan se vratio na razine pokrivenosti od prije pandemije zahvaljujući vladinoj predanosti i značajnim naporima za nadoknađivanje imunizacije. Treba pozdraviti takvo postignuće usred pandemije, kada su zdravstveni sustavi i zdravstveni radnici bili pod velikim pritiskom.

Neadekvatan obuhvat već je rezultirao izbijanjem ospica i dječje paralize u posljednjih 12 mjeseci, što se moglo izbjeći i što naglašava životno važnu ulogu imunizacije u održavanju zdravlja djece, adolescenata, odraslih i društva.

Pokrivenost prvom dozom ospica pala je na 81% u 2021., što je najniža razina od 2008.

Slično tome, u usporedbi s 2019., 6,7 milijuna djece više propustilo je primiti treću dozu cjepiva protiv dječje paralize.

Oštar dvogodišnji pad uslijedio je nakon gotovo desetljeća zastoja u napretku, što naglašava potrebu rješavanja poremećaja povezanih s pandemijom i sustavne imunizacije za svako dijete i adolescenta.

WHO i UNICEF surađuju s Gavi, Vaccine Alliance i drugim partnerima na provedbi globalne Agende imunizacije 2030 (IA2030), strategije za sve zemlje i relevantne globalne partnere za postizanje postavljenih ciljeva u prevenciji bolesti kroz imunizaciju i isporuku cjepiva svima, svuda, u svakoj dobi.

“Tragično je kako sve više djece, drugu godinu zaredom, gubi zaštitu od bolesti koje se mogu spriječiti. Prioritet Saveza mora biti pomoći državama da održe, obnove i ojačaju rutinsku imunizaciju uz provođenje ambicioznih planova cijepljenja protiv COVID-19, ne samo putem cjepiva, već i prilagođene strukturne podrške za zdravstvene sustave koji će ih administrirati,” kaže dr. Seth Berkley, izvršni direktor Gavi, Vaccine Alliance.

Bit će potrebni ogromni napori kako bi se postigla razina univerzalnog obuhvata i spriječile epidemije.

U SAD-u, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su ažurirani raspored cijepljenja djece u veljači 2022. A kako se sezona gripe brzo približava, CDC savjetuje da većina djece starije od šest mjeseci primi redovno godišnje cjepivo protiv gripe.

Cjepivo protiv gripe često je dostupno u lokalnim ljekarnama i ambulantama u SAD-u od početka kolovoza.

PrecisionVaccinations objavljuje provjerene vijesti o cjepivima utemeljene na istraživanju i odabrane za mobilne čitatelje.

Izvor: precisionvaccinations.com

Prevela: Marija Blagović

 

5/5
Podijelite dalje