Savjeti prof. Abrahama Alahmada, mr. pharm.

Savjeti prof. Abrahama Alahmada, mr. pharm.

Nastavno na Heatherino nedavno svjedočanstvo o tome kako je od avaxa (protivnik cijepljenja) postala umjereni avax, Lindsey Danielson pitala je bih li mogao podijeliti nekoliko savjeta i iskustava iz rovova.

*UPOZORENJE: Anegdote u nastavku, oprezno s generaliziranjem*

  1. Pouke iz Facebook grupe Vaccine Talk: A Forum for Both Pro and Anti Vaxxers: trollanje, “ovcanje” i drugi napadi nisu dozvoljeni. Suzdržite se od Facebook ratništva pri ophođenju s avaxom. Ono što sam naučio prilikom boravka u toj grupi jest: budite civilni zbog onih neodlučnih, onih “on – the – fence” jer ti su oni na koje se može utjecati trenutno (a moguće i na okorjele avaxe dugoročno). To znači da ćete morati biti kreativni da biste porazili protivnika, ali zanimljivo je izadovoljavajuće vidjeti kako netko napokon upada u Vašu zamku. To se obično dogodi kad se citira neki rad, a Vi iz njega izvučete podatak koji pobija narativ Vašeg protivnika.
  1. Upotrijebite Sokratovu metodu: nemojte protivnika obasipati informacijama, to ne funkcionira. Neka oni iznesu tvrdnju, a Vi se onda osvrnite na tu tvrdnju i dovedite ju u pitanje. Ono što sam naučio kao predavač je to da ne možete ukloniti neku zabludu bombardiranjem točnih informacija. Neka pojedinac sam svojim tempom otkrije gdje se nalazi greška u njegovom misaonom procesu. Tada će biti otvoren za ispravak.
  2. Strpljenja, strpljenja i samo strpljenja. Nemojte se libiti ponavljati istu stvar, ako treba i na različite načine. Ne samo da je to korisno čitateljima, nego će i pomoćidefinirati Vašu retoriku. Nemaju svi doktorat, ne uče svi jednakom brzinom i nisu svi stekli jednako znanje u srednjoj školi (npr., rezultati učenika iz SAD – a jako su se razlikovali od onih iz Francuske).
  1. Izaberite nešto u čemu ste dobri i usredotočite se na to. Ja sam gamer (Fallout 76) i otkrio sam da kad kreneš u bitku, ne možeš biti kao švicarski nožić. Treba se usredotočiti (u Falloutu 76 sam samo mozak i mišići, teška artiljerija, usko specijaliziran ali izvrstan u svom području). Moje područje su krvno – moždana barijera i farmakokinetika. Na cloudu sam napravio cijeli folder pun relevantnih studija spremnih da ih objavim kad je potrebno. U raspravu bih ulazio spreman, čime sam osigurao i element iznenađenja.
  2. Još jedna taktika je prihvatiti tvrdnju protivnika i okrenuti je protiv njega. Recimo da raspravljamo o vanzemaljcima. Jedna grupa tvrdi da postoje (za ovaj naš primjer avaxi), a druga da ne postoje (provaxi). Pristup koji je većinu vremena poguban za avax stranu je sljedeći: “Tvrdite da vanzemaljci postoje, i vrlo bih rado promijenio mišljenje i složio se s Vama. Možete li nam, stoga, priložiti kakav neoboriv dokaz kada ste toliko sigurni u svoj stav? Za to biste trebali imati podatke, snimke, zapise, neoborive dokaze, zar ne?” To će Vas prebaciti iz obrane u napad. Nemojte ulaziti u raspravu ako se kanite samo braniti. To je gotovo uvijek unaprijed izgubljena bitka.
  1. I za kraj: ostanite otvorenog uma i poštujte druge sudionike rasprave. Nemojte nastupiti kao da svakako želite uvjeriti protivnika da prijeđe na Vašu stranu. Nastupite ovako: “Evo Vam izvora s kojeg možete utažiti žeđ. Imam dokaz da je voda čista i sigurna za piće i imam potvrdu od agencije za zaštitu okoliša. Ne mogu Vas prisiliti da pijete, ali mogu dati sve od sebe da Vas pristojno i razumno pokušam razuvjeriti.” Ako ni to ne uspije, nikada nemojte pribjegavati pisati u CAPS LOCK-u. Odmaknite se, i ako je potrebno, napustite raspravu. Obično najavim da ću se držati osnovnih pravila debate, a ako protivnik skreće s teme ili koristi ad hominem, odmah prekidam raspravu i komentiram čitateljima da je “osoba X napravila tu i tu pogrešku i igra prljavo. Zbog kršenja pravila, prestajem raspravljati s osobom X” i prestanite odgovarati toj osobi. Nikada nemojte hraniti trolla.

Autor: prof. Abraham Alahmad, mr. pharm.

Prevela: Noemi Marchiotti 

5/5
Podijelite dalje

Odgovori