Zaraznost cijepljenih

Zaraznost cijepljenih

Mnogo članaka i utjecajnih osoba konstantno izvlače stvari iz konteksta glede zaraznosti cijepljenih osoba i navode rezultate PCR testa tj. CT vrijednosti kao dokaz da su cijepljene osobe jednako zarazne kao necijepljene što nije ispravno. Cijepljeni se mogu zaraziti i zaraziti druge, ali je krivo reći da to čine u istoj mjeri kao necijepljeni.
 
Ponovimo neke stvari:
 
 • PCR mjeri količinu RNA preko CT vrijednosti (to je broj ciklusa umnažanja RNA u PCR testu potrebnih da se dostigne granica na kojoj se uzorak smatra +. Što manje ciklusa treba da se dođe do te granice, više je RNA u uzorku.
 • PCR ne može razlikovati virusnu RNA koja nije infektivna (od npr. ubijenog virusa) I RNA cjelovitog, živog virusa sposobnog za infekciju.
 • Tako odavno znamo da PCR može mjesecima ostati pozitivan, davno nakon što ste prestali biti infektivni I zato izolacija ne traje mjesecima, već 10-14 dana.
 • Već sam rekao da je zeznuto komparirati vrijednosti PCR testa tj. ct vrijednosti kod cijepljene I necijepljene osobe I smatrati da je to = količina živog virusa jer je kod cijepljene osobe vjerojatnije da je puno virusa obloženo antitijelima I nesposobno za funkciju – stoga puno te RNA iz cijepljene osobe neće biti povezano sa živim virusom, posebno ako se testiranje napravi na početku bolesti.
 
Dosadašnje studije o zaraznosti cijepljenih
 • Zato je studija iz Singapura gledala CT vrijednosti vremenski I pokazala da se kod cijepljenih osoba CT vrijednosti vremenom povećavaju daleko brže nego kod necijepljenih – što implicira da se cijepljeni RJEŠAVAJU VIRUSA BRŽE nego necijepljeni i time su kraće zarazni.
 • Također, 13. krak UK-ove REACT studije koji je uključio 98.233 ljudi prikupio je I analizirao uzorke PCR-om te pokazao da su potpuno cijepljene osobe imale 3X manju vjerojatnost da će biti pozitivne na SARS-CoV-2 nego necijepljene osobe (AZ+Pfizer).
Također, nasumično su uzorkovali ljude, a ne samo u prvim danima njihove simptomatske infekcije i utvrdili su da su ukupne CT vrijednosti više za cijepljene osobe. Kada se dobivene CT vrijednosti prevedu u količinu RNA , odgovaraju 16X VEĆOJ KOLIČINI RNA KOD NECIJEPLJENIH nego kod cijepljenih, što opet implicira da su cijepljeni manje infektivni.
 
 • Studija iz Kine identificirala je 167 pacijenata zaraženih varijantom Delta u pokrajini Guangdong.
 • Ct vrijednosti kod cijepljenih s BAREM 1 DOZOM ukazivale su na približno trostruko MANJU količinu RNK u odnosu na necijepljene i to na vrhuncu infekcije.
Cijepljene osobe također su imale 65% MANJU VJEROJATNOST od necijepljenih osoba DA ZARAZE NEKOG DRUGOG, iako se procjena temeljila na vrlo maloj veličini uzorka.
 
 • Podatci prikupljeni preko ZOE COVID aplikacije na 750 000 odraslih u Engleskoj, Škotskoj i Walesu pokazali su da su cijepljene osobe koje su obaviještene da su bliski kontakti zaraženog bile manje vjerojatne da će se zaraziti nego necijepljeni
Manja vjerojatnost da cijepljeni nose infektivni virus
 
 • Zadnja studija je posebno zanimljiva jer je radila test koji zbilja gleda infektivni virus, a NE RNA.
Htio bih napomenuti da autori na početku napominju da cjepiva ne pružaju sterilizirajući imunitet i da možemo očekivati da se nekad i cijepljeni zaraze. Gotovo sva cjepiva koja imamo uopće, ne preveniraju infekciju, pa ne znam čemu tolika strka baš sad.
 
Studija je gledala 161 probojnu infekciju kod zdravstvenih radnika od travnja do srpnja u 2 bolnice. Uključena cjepiva su bila Pfizer, Moderna, AZ i JJJ.
 
Većina slučajeva je bila simptomatska, i većina je bila u mlađih osoba što vjerojatno reflektira njihovo opuštenije ponašanje. Svi slučajevi su bili blagi, nije bilo hospitalizacija i većina je uzrok bila Delta.
 
 • Najbitniji dio- Virusna kultura (pravi način da skontate jel imate živ virus) je bila pozitivna u 68.6% slučajeva cijepljenih i količina RNA se smanjivala tijekom prva 3 dana bolesti. Nasuprot tome 85% slučajeva necijepljenih osoba je imalo živi virus. Dakle CIJEPLJENE OSOBE SU IMALE MANJU VJEROJATNOST DA NOSE ŽIVI VIRUS sa +PCR-om.
 • Ova studija pokazuje da cjepiva zbilja reduciraju rizik za transmisiju. Nadalje bitno je reći da je 24 706 cijepljenih zdravstvenih radnika – dakle visokorizičnih osoba bilo uključeno i samo ih je 161 imalo infekciju nakon cijepljena.
Također – ovdje je kontrolna skupina necijepljenih pojedinaca bila iz PROŠLE GODINE. Stoga su cijepljeni inficirani Deltom čak MANJE zarazni u odnosu na necijepljene koji su zaraženi prvobitnom varijantom.
 
 
Cijepljeni će se teško uopće zaraziti
 • Ne zaboravimo da je studija iz Provincetowna koja je našla da su CT vrijednosti bile slične kod cijepljenih i necijepljenih zaraženih i zbog koje je CDC prvi put rekao da su cijepljeni jednako zarazni kao necijepljeni ustvari pokazala da je cjepivo tamo bilo 84% efektivno protiv bilo koje infekcije (❕ovo znači bilo asimptomatske ili simptomatske).
 • Najnovija studija iz UK-a je pokazala da su Pfizer i Moderna (1 doza) efektivni 82 i 75% protiv bilo koje infekcije, što je efektivnije nego prirodni imunitet, a Astrazeneca 67%.
 • Studija iz NYC pokazala je da je efektivnost protiv infekcije tijekom 3. svibnja-25. srpnja – 74,6% za osobe u dobi od 18 do 49 godina, 83,4% za osobe u dobi od 50 do 64 godine, i 88,9% za osobe u dobi ≥65 godina.
 • Da, efektivnost cjepiva opada s vremenom, ali mahom protiv potvrđene infekcije (uključujući asimptomatsku) i to većinom kod starijih.
Međutim i kad ne spriječite infekciju, možete ju brzo očistiti (i biti kraće zarazni), a vaš imunološki sustav će čak biti jače stimuliran nego kada hrpa antitijela samo veže virus i izbriše ga, potpuno sprječavajući infekciju što vam može djelovati i kao booster (ovo nije poziv na zarazu!).
 
Superširitelji
 • Na kraju bih htio promisliti o jednoj stvari. Repr.broj ili R0 je samo PROSJEČAN broj osoba koje inficirana osoba zarazi. Ne govori nam kako je prijenos različit kod pojedinaca ili se mijenja s vremenom.

 

 • Tijekom pandemije COVID-19, vidjeli smo da je prijenos SARS-CoV-2 karakteriziran superširiteljima i pokazano je da oko 60–75% slučajeva nikoga ne zarazi, a 10–20% slučajeva uzrokuje 80% novih infekcija, što je dijelom posljedica velike količine virusa koju nose.
 
Je li realno uopće misliti da su cijepljeni zaraženi superširitelji i da su oni među tih 10-20% osoba?
Znamo da se cijepljenima teško uopće i zaraziti sa Delta varijantom, a tek onda treba razmišljati o prijenosu. Čini mi se jako neprikladnim da se fokusiramo na slučajeve zaraze cijepljenih osoba i impliciramo da su oni prenosioci, čak i superširitelji virusa kada iz dosadašnjih studija vidimo da su oni 1. u znatnoj manjini (najviše 2% slučajeva kada gledate američke države) 2. kada se zaraze manje vjerojatni da će nositi živi virus te 3. rapidno čiste virusnu RNA što sugerira kraću zaraznost.
 
*studije o zaraznosti konstantno izlaze, ovo je bio samo mali update dosadašnjeg znanja o ovoj temi i konačne zaključke još ne smijemo iznositi
5/5
Podijelite dalje

Antonio Periš

Antonio Periš rođen je u Osijeku 4.2.1996. Nakon položene mature upisuje Medicinski fakultet Osijek te 2020. postaje magistar medicinske dijagnostike. Tijekom studija dobitnik je više vrsta stipendija: STEM (u više navrata), stipendije grada Osijeka te Osječko baranjske županije. Na fakultetu se bavio znanstvenim radom te radom u kulturi stanica. U dva navrata je bio dobitnik Rektorove nagrade za izniman uspjeh tijekom studiranja. Trenutno radi u Nastavnom zavodu Andrija Štampar u laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju. U slobodno vrijeme piše članke o cijepljenju te članke iz područja laboratorijske medicine za portal fitness.com.hr. Više godina se natjecateljski bavio karateom u kojem ima zvanje smeđe-crnog pojasa.